Home Public Domain A Algemeen 201-300 A Algemeen 401-500
 

A Algemeen 301-400


A 301 Astronomie

2NDSTAR: Berekening van de lichtcurve van een uit twee sterren bestaand systeem, waarvan de componenten elkaar bedekken en daardoor een lichtwisseling ontstaat. ASTROPHO 1.0: Verschillende berekeningen voor het fotograferen van astronomische objecten. KALENDER 1.42: Berekening van dagen tussen twee data, feestdagen, halfjaar kalender op scherm, jaarkalender op printer, maanfasen, enz.. SONNENUHR 1.2: Berekeningen van vlakke zonnewijzers, voor de weergave van zonnetijd, gemiddelde zonnetijd en ook Middel Europese Tijd. STARTREK: Een waarschijnlijk onspeelbaar spel. CHAOS: Grafische weergave van vijgeboom- en Mandelbrot-sets. STARFIND: Voor de oriŽntatie aan de sterrenhemel. Men gaat met de muis naar een ster of hemellichaam en het programma laat u weten hoe het betreffende hemellichaam heet.

A 302

BIO2 + BIO-RTMS: Twee bioritme-programma's. LOTTO: Speelhulp volgens VEW-systeem. LOTTOKAT: Lottoprogramma, waarin alle trekkingen kunnen worden ingevoerd en bewaard. Met statistische gegevens en diagrammen. Geeft afwegingen tussen winkansen en inzet. (D)

A 303 Biochemie

STAR: Structure Analysis of RNA. Het voorspellen van de ruimtelijke vorm van een RNA-eiwitmolecuul, uitgaande van de lengte en de volgorde van de aminozuren. Dit programma is ontwikkeld aan de Universiteit van Leiden en is geschreven in APL. Een volledig werkende demoversie staat op deze disk, te zamen met een handleiding van 150 bladzijden.

A 304 Games

GAMESPUSH BOX: Spel, waarin een aantal kisten naar het magazijn geschoven moeten worden. Dit is natuurlijk alleen dan mogelijk indien de verschuiver zich achter de kist kan plaatsen om deze een bepaalde richting in te kunnen duwen. Hij moet er voor zorgen de kist niet te dicht bij een wand te laten komen en hoeken helemaal te vermijden. 8 Speellevels zijn bijgeleverd, evenals een level-editor, om eigen pakhuizen te maken. Met GfA-source. IRRGARTEN: 3-Dimensionaal doolhof spel. De grootte van het doolhof is instelbaar, evenals het kompas, positie-weergave en een doelwijzer. Met GfA-source. LASER: Laser schaakspel voor twee personen. Met een laserkanon moet geprobeerd worden het laserkanon van de tegenstander uit te schakelen. Maar pas op, elk speelstuk heeft een of meerdere spiegels, die hen beschermt en de laserstraal een andere richting geeft. Hierdoor kan het gebeuren, dat eigen stukken worden uitgeschakeld. Per beurt mag een willekeurig stuk worden gedraaid, of met de laser worden geschoten (links onder in beeld met de muis op een rond vlakje drukken). SETZ-AB: 3-Dimensionaal Tetris spel. Wordt gespeeld met de cursor- en de shift-cursortoetsen om blok zo te draaien dat het op de juiste plaats valt. Met GfA-source. THE BOX: Een doos met 32 ingangen moet worden nagebouwd. Er kuunen steeds 2 ballen (zwart en wit) in een ingang worden geschoten. De ballen kunnen al dan niet weer ergens uit de doos te voorschijn komen. Er wordt dan aangegeven hoeveel vakjes de bal gepasserd heeft. Probeer nu een doos te maken die hetzelde reageerd als het origineel. Niet direct een eenvoudig intelligentiespel.

A 305 Fysika

Simulatie programma's uit verschillende gebieden van de fysika. O.a. 1: Bewegings banen van geladen deeltjes in homogene electrische- en magneetvelden. 2: Simulatie verschillende basis eigenschappen van ideale gassen. 3: Bewegings simulatie van tot 20 lichamen onder invloed van elkaar beinvloedende gravitatie velden. 4: Eigenschappen ferro-machnetische materialen. 5: Beweging van deeltjes onder invloed van willekeurige krachtvelden. 6: Verval van radioactieve preparaten. 7: Brownische moleculaire bewegingen. 8: Golfsimulaties van transversale- en longitudinale golven, watergolven en lichtbuiging.

A 306 (K) Games

TAKE TWO: Shanghai-achtig spel, waarbij gelijke stenen moeten worden gevonden, om deze dan van het bord te verwijderen. Probeer dit natuurlijk zo snel mogelijk te doen. Meerdere levels. PANIK: Probeer m.b.v verborgen sleutels een uitweg in een onderaards gangenstelsel te vinden. STATION: Adventure spel, waarin uw team zich moet verdedigen ten ongewenste indringers. Als het ruimteschip van de tegenstander is binnengedrongen en door uw specialisten is vernietigd, kunt u zich meester van het spel noemen.

A 307 Mathematisch

FORM: Berekening van gecompliceerde rekenkundige uitdrukkingen, zoals b.v. symbolische berekeningen van rekenkundige, fysische of machinebouw-technische opgaven. Met 250 pagina's tellende engelstalige handleiding. Waar andere programma's ophouden, begint FORM en is daarom minder geschikt voor beginners. FUNCTION: Berekent functies met reŽle getallen. UMRECHNEN: Omrekenen van gewicht, arbeid, lengte, oppervlak, druk, inhoud, temperatuur en vermogen. Met GfA-source. UMWANDLER: Eenvoudig getallen omreken programma (DEZ, HEX, DUAL).

A 308 Printer utilities

IDEALIST: ASCII-teksten kunnen hiermee op elke printer in twee kollommen worden afgedrukt. Als optische controle wordt de tekst ook in twee kollommen op het scherm gezet. Desgewenst kan het paginanummer automatisch worden toegevoegd. MOVEM: Accessory/programma om printers te initialiseren. EPSON-NL: Schakeld de hardcopy weergave op 960 dots. OUTPUT: Exclusief printer instel-programma voor ASCII-teksten. Commentaren in teksten en listings (b.v.: /* commentaar */) kunnen worden overgeslagen. QUICKDRUCK: Printer programma voor de P6 en compatible. Ook aanspeekbaar via een commandline. DRUCKER: Voor het insellen van een Seikosha 1000A en compatible. ST-KALENDER: Genereerd een maandkalender in beeldformaat, dat in een tekenprogramma kan tot een exclusieve kalender gemaakt kan worden.

A 309 FinanciŽn

BUDGET: Houdt uw huishoud-portemonee in de gaten. Er kunnen 64 kosten- en inkomsten mogelijkheden worden gebruikt. Zo kunt u zien of er in een bepaalde periode meer geld uitgegeven is aan b.v. levensmiddelen of Atari randapparatuur. Met lijst of grafiek uitvoer. DYKOVER: Verbruik-berekeningen. Op basis van een lineair vergelijkingssysteem worden de kostprijzen binnen een bedrijf berekent. Dit alles staat voor een dynamische kostprijs berekening. SALDO: Boekhoudprogramma voor uw inkomsten en uitgaven. Aan het eind van de maand kan de gebruiker zien of hij/zij er al dan niet beter op geworden is, kortom: is er winst of verlies?

KFZ-KOSTEN: Voor het berekenen van KFZ-kosten voor de duitse belasting. Omdat in nederland de belastingen bij de hoogsten in Europa behoren, kunt u vol afgunst afleiden waarom duitsers in een grote auto's rijden.

A 310 Utilities

CRASH: Bij het vastlopen van het systeem wordt de inhoud van de processor-registers op het scherm gezet. Fouten kunnen makkelijker worden geanaliseerd. SCRNDUMP: Na het drukken van Alternate/Help wordt het scherm als file op diskette geschreven. ACCMAKER: Als accessory kan een programma naar keuze worden opgestart. Het voordeel hiervan is, dat een hoofdprogramma niet behoeft te worden verlaten. AUTOCOPY: CopiŽert file's, die in een batch-file staan, automatisch naar een ram-disk. De file's mogen op verschillende drives en directories staan. DESKSWITCH: Maakt het mogelijk verschillende desktop.inf files in de verschillende resoluties in te laden, zodat b.v. in low- en medium-resolutie een duidelijke desktop ontstaat. GDOS-INST: Met toetsdruk kan de installatie van GDOS worden afgebroken. MB-UHR: Lest tijd en datum uit de toetsenbord processo. SET, BOOTKONF, BOOT-DEF, AUTO-SEL: Verschillende programma's, waarmee accessories en auto-folder programma's bij het opstarten of na een reset gemakkelijk kunnen worden geselecteerd.

A 311 Woordkennis

V-CRACK: Woordenboek en vokabulair-trainer (engels-duits). Telkens zijn drie duitse en engelse synonymen toegelaten. Hierdoor worden meerdere oplossingen goed bevonden. Zoeken, drukken en sorteren (lidwoorden worden genegeerd) is mogelijk. WORDTRAINER: Leerprogramma met interessante mogelijkheden. Herkent samengestelde woorden, met leercontrole en grafische waardering. Als extra is het mogelijk speikbriefjes in microschrift te printen. VOKTRAINER: Woordtrainer voor verschillende vreemde talen (vanuit het duits). Een engels en frans vocabulair wordt bijgeleverd. NOTENVERWALTUNG: Voor leraren en leerlingen: geeft een overzicht behaalde proefwerk-resultaten. De data wordt gecodeerd op schijf gezet om ongewenste inzage onmogelijk te maken. Uitgebreide print mogelijkheden. BRUCH: Berekent uit een decimaal getal de breuk. Met instelbare nauwkeurigheid (b.v. 0.275=11/40). BRUCHRECH: Breukberekeningen met de vier basis rekenvormen. NOTORAND: Denkspel, waarin een startbeeld d.m.v. logische verstrengelingen moet worden nagemaakt.

A 312 Games

BAALL: Voetbalspel in de vorm van een klassiek eenvoudig tv-spel. Twee spelers spelen om beureten tegen de computer. FIGHTER2: Schietspel: DALEKS: Taktisch spel. Ontkom achtervolgers. PANIK: Probeer de uitgang in een labyrint te vinden. PD-EDEN: Hidernis-spel. ROAD-BLOCK: Behendigheidsspel, waarin de vrij gemakt moet worden voor een racewagen. ROXXOR: Denkspel. Door draaien en schuiven moet een uitgangspositie worden teruggevonden. SPITTING: Schiet uw buurman weg, die aan de andere kant van de berg woont.

A 313 CLI-utilities

COMMAND: MS-DOS-achtige commando oppervlak. Naast commando's als 'dir', 'format' en 'copy' staan ook batch-files en talrijke controle structuren ter beschikking. CO-CLI: CopiŽer- en backup-programma voor CLI. Aangeven van folders, wildcards, archivebits en tijd/datum mogelijk. ST- en DOS-versie. TREESHELL: XTREE-achtig gereedschap. De directory wordt in grafisch als een boom-structuur in beeld gebracht. BM-SEARCH: CLI-tool. Zoekt strings in files.

A 314 Fractals

APFEL, FATUO; HUPFER en JULIA: Vier programma's die fractals genereren.

A 315 Printer/plotter drivers

BARREL: Printerspooler. Neemt het printen over, zodat de gebruiker verder kan werken. CFG-INSTAL: Convertert een 1st-word HEX-file in een CFG-file, en omgekeerd. HARDCOPY: Hardcopy-driver voor Epson 9- en 24-naalds printers. HARDCOPYOKI: Driver voor OKI-printers. HPGL-DRIVER: GEM VDI-driver voor HPGL-plotters. Na het starten van GDOS, wordt het printen omgeleid naar een HPGL-plotter. HP-DESK: HP-deskjet hardcopy-driver. KXP1124: Driver voor Panasonic KXP1124. Met source-code. Verder printerdrivers voor STAR LC10, LC24, EPSON LQ500 en NEC P2200.

A 316 Print utilities

CASSETTE: Label-print programma voor cassettes. CODES: Kan verschillende codes controleren (o.a. ISBN en barcode). Kan ook barcodes printen in goede kwaliteit of zet deze op het scherm. DIRECTOR: Maakt een overzichtelijke lijst van disketten, met print mogelijkheden op 3.5 inch labels. DRUCKLST: *.LST files uit GfA-basic kunnen worden geprint. GITTER: Een download-karakterset-editor voor NEC P6 of Star NL10. HOUDINI: De karakters uit een signum-font kunnen 90, 180 of 270 graden worden gedraaid en daarna als nieuw font worden gesaved. FONTGEN: Download-font generator voor Brother M-1709. LABYRINTH: Genereert en print een doolhof. PRNOUT: Hardcopy voor NEC P2200. ZPRINT: Print-programma voor ASCII-files.

A 317

CARDFILE: Database voor adressen en telefoonnummers. Te gebruiken als PRG of als ACC. KC&D: Administratie programa voor aandelen en/of andere waardepapieren. Grafische weergave van het koersverloop. WAHLGRAF: Hulpprogramma voor zetelverdeling van de Bundestag 1990. Alle verkiezings-data van de Bundestagen 1947 t/m 1987 en de DDR Volkskammer-verkiezing 1990 wordt meegeleverd. Met mogelijkheid de gegevens in verschillende diagrammen weer te geven. ADISORT: Hulpprogramma voor ADIMENS 2.1 of 2.3.

A 318 Accessoires

Deze diskette bevat een verzameling van veelzijdige accessoires. Calanar: een agenda-programma. DeskEdit: een alternatieve desktop (werkt niet onder alle TOSsen). Lock: zet de computer opslot. James: vervangt het control-panel en biedt vele extra's waaronder een virus-waakhond en een listige mogelijkheid om speciale tekens via het toetsenbord in een tekstverwerker te gebruiken. DiskKatalog: een eenvoudig catalogiseerprogramma. Deze opsomming is niet volledig.

A 319 (SS) Back-up

VAULT: Het maken van een backup van de harddisk gaat nu bijzonder comfortabel en snel met dit programma. Ook het terughalen verloopt probleemloos. De bestanden worden zeer efficient over didkettes verdeeld. Een bestand dat niet op een diskette past wordt gesplitst. Bij het terughalen wordt zo'n bestand automatisch weer gecombineerd. Vault kan ook worden gebruikt om op een veilige manier de harddisk te reorganiseren.

A 320 Tools

GIVE-UP: Multi-accessory programma, dat werkt vanuit de auto-folder, met o.a. Controle paneel, printer, klok, step-rate, scherm beveiliger, 50/60Hz omschakelen, muissnelheid, hardcopy, ASCII-tabel nummers, enz..

MEGAMATIC: Multi-accessory programma dat naar eigen wensen instelbaar is. JCLOCK: Tijdprogramma. WERKZEUGKISTE: Multi-accessory met 16 verschillende functies. Met o.a. een variabele reset-bestendige RAM-disk en printer-spooler (werkt niet op engelse TOS 1.4 !). JAMES: Een verbeterd Control-accessory. X-UTILITY: Multi-tool, waarin o.a. het toetsenbord anders kan worden gedefiniŽerd. DISKKATALOG: Catalogiseer programma voor diskettes. LOCK: Paswoord beveiliging voor de computer. CHOOSEBOOT: Bepaald welke accessories worden ingeladen. DESKEDIT: Nieuwe iconen voor de desktop. GOODIES: Mutlti-tool. CALENDER: Kalender als accessory.

A 321

GAME OXYD: Goed gemaakt behendigheidsspel met 10 test-levels. Dit spel kan ook op twee compouters worden gespeeld, als de MIDI-poorten worden verbonden.

A 322 Comprimeren

ARC, ZOO, UUE, UUD: Verschillende programma's om bestanden samen te bundelen en te comprimeren. Natuurlijk kunnen deze ook weer worden uitgepakt. ARC is wel het meest bekende en hiervoor is een speciale shell aanwezig, die de omgang sterk vereenvoudigen.

A 323 Accessories

Verzameling accesssories, die soms van nut kunnen zijn. Met o.a. BOOTMENU, BIORHYTM, CHK_TREE, EXE, FRACTAL, TINY_EDI, TYPEWRIT, FORMAT, XDIR, X_INFO, PRN_SEND, TERMIN.

TINY_EDIT: Editor, die op elk moment als accessory kan worden aangeroepen, TYPE_WRIT: Een regel kan worden getypt, die dan vervolgens naar de printer wordt gestuurd. Handig voor het schrijven van een kort briefje odf het invullen van formulieren. MAKEDISK: Formateerd diskettes en zet hier automatisch bepaalde files op. (b.v. IBM-systeemfiles of auto-folder).

A 324 Games

CRAZY WAYS: In een doolhof moet, door het inschuiven van randstenen, letters in het zicht worden gebracht. Met de gevonden kan een oplossingswoord worden gevormd. FUTURE WORLD: In een verre toekomst moet een nieuwe vegetatie worden gevormd. Een kogel, die als het ware zuurstof voorstelt, wordt door gangen gestuurd. In deze 'adderen' kan de zuurstof worden verbruikt door bommen, magneten, ijsvlakten, wormen en andere hindernissen. Andere voorcwerpen moeten worden verzameld en kunnen later van levensbelang blijken te zijn. PUZZORY: Twee stenen van deze puzzle kunnen telkens worden verwisseld waardoor een gaaf beeld wordt gemaakt. Eigen beelden kunnen eveneens worden gebruikt.

A 325 Tekst - adressen

ADRESHELP: Adressen database met de mogelijkheid data automatisch in andere programma's in te voeren, b.v. 1stWord en ThatsWrite. Op eenvoudige wijze kan een adres dus in b.v. een brief worden gezet. ANITA: Eenvoudig programma om teksten op het scherm te zetten. Met o.a. blikfuncties, wrap-modus, regelafstand, 4 fonts (grieks, mathematisch en grafisch). Uitvoer naar printer mogelijk.

SCHWAGER-TEKST: Tekstverwerker onder GEM. Met blokoperaties, zichtbare tekst-atributen, help-functies, printer aanpassing, undo na wissen. blok-uitlijning.

A 326 Games

HIT 120: De speler is leider van een rockband en moet er voor zorgen dat er platen en reklame worden gemaakt, optredens worden georganiseerd. Maar natuurlijk gaat in deze wereld ook niet alles van een leien dakje. CITY QUEST: Duits plaatsnamenspel volgens de pedagogische waardevolle Hangman-methode. Ook bekent onder de naam 'galgje'. CATCH'EM: In het begin een heel makkelijk spel, later wordt het helaas bijna onoplosbaar. FTW: Staat vor Find-The-Way. Interessant denkspel. STAMM: Stamboom programma met uitvoer mogelijkheden naar printer.

A 327 Fonts

CALAMUS-TEX: Font-converter voor Calamus vector-fonts naar TeX-formaat. Dit geld alleen voor onbeveiligde fonts. M.b.v. dit programma kunnen makkelijk speciale karakters worden gemaakt voor TeX, dat in TeX zelf uiterst moeilijk gaat. FINDER: Onderzoekt Signum-dokumenten en geeft de gebruikte fonts. HCOP216: Hardcopy-programma voor 8-naalds printers met een oplossend vermogen van 240*216. SDTL: Utility voor Signum. Printerdriver loader. Font-diskettes kunnen worden gewisseld. TERMINAL 2000: Communicatie programma tussen de ST en rekenmachine SHARP PC-1403. GREEK: GEM-font grieks met alle bijzondere karakters in diverse grootten. BAUHAUS: Font voor Signum. CITIZEN SWIFT 24: Printerdriver.

A 328 Utilities

ARCHIV: Programma voor het beheren van objectcode-modules in DRI-formaat. READBOOT: Geeft alle informatie van de bootsector van een diskette of harddisk-partitie. Te gebruiken als ACC of als PRG. LHARC-SHELL II: Comfortabele shell voor LHarc met persoonlijke installerings mogelijkheden. DIR LIST: Stuurt de inhoudsopgave van disketten of harddisk-partities naar het scherm, een file of de printer. DTOOL: List, copiŽert, wist, sorteert en doorzoekt razendsnel files.

A 329 Stad

CINE 2000: Animatieprogramma voor STAD-beelden. Met een aantal kant en klare animaties.

A 330 (1-4Mb)

DIPS: Digital Image Processing Software. Zeer gecompliceert programma in het bereik van digitale electronica en signaalverwerking.

A 331

BILDBANK: Een database voor het beheer van digitale beelden. Werkt op op grootbeeldmonitoren en zowel in kleur als zwart/wit. Afbeeldingen kunnen op het scherm zichtbaar gemaakt worden. Ook zijn er mogelijkheden aanwezig om m.b.v. diverse soorten hardware de beelden in te lezen en zelfs te bewerken. Met uitgebreide Duitse handleiding. Er is minimaal 1MB geheugen nodig en een harddisk is ook zeer welkom.

A 332 Adventures

DIE INSEL: Een adventure game dat zich in de toekomst afspeelt. Met grafische afbeeldingen en duidelijke teksten.SUKUVIT. Een adventure dat zich afspeeld in een labyrinth met geheime deuren, valkuilen en andere spannende dingen.Beide spelen zijn Duitstalig.

A 333

GITAAR ST: Voor eenieder die zijn of haar gitaarspel wil verbeteren. Te gebruiken als begeleidingspartner. De accoorden worden eenvoedig met de muis samengesteld en ingevoerd, waarna deze als sequence herhalend kan worden afgespeeld. Snelheid, ritme en dergelijke zijn instelbaar. Midi-systeem niet nootzakelijk. OORHELDEN: Te gebruiken met een eventueel aanwezig midi-keyboard. TRANS AIM: Utility voor AIM. DOODLE en DEGAS pictures kunnen worden geconverteerd maar het AIM-format, dat elke pixel een grijswaarde meegeeft van 0 tot 256. MENDEL 1.01: Biologie lesprogramma dat de erfelijkheidstheorie in beeld brengt. WELT 1.6: Aardrijkskundig lesprogramma. Leer alle landen met hoofdsteden kennen. MIDI-DIALOG: Terminal programma voor de communicatie tussen twee ST's, verbonden via de midi-poort. ETIKET: Eenvoudig programma om adres-etiketten te maken. VIDEO: Idem voor video-cassettes.

A 334 SoundOff Demo voor STE

SOUNDOFF: Demo speciaal voor de uitgebreide sound en grafische mogelijkheden van de STE.

A 335 3D-Scroll Demo voor STE

3D-SCROLL: Demo speciaal voor de uitgebreide sound en grafische mogelijkheden van de STE.

A 336 Lesprogramma's

LEHRER: Voor het leren van vreemde woorden. Geschikt voor bijna alle talen. Duits, engels en frans is reeds voorhanden. DIKTAT: Er wordt een woord gegeven, na korte tijd vallen er letters weg of het woord is nog maar half zichtbaar. Het woord moet nu correct worden ingevoerd. VOCTRAIN: Woordenschat-trainer met een grote duitse woordenschat. VOK-ED: Woordenschat editor, volledig werkend onder GEM. Elk woord kan ook phonetisch worden ingevoerd. Hiervoor heeft het een eigen screen-font en toetsenbord.

FONTEDIT: Voor het maken van eigen screen-fonts. MOBZKEY: DefiniŽer een eigen toestenbord.

A 337 Games

HEXTRIS: Nieuwe tetris-variant, waarbij alle stenen uit zesvlakken zijn opgebouwd en in stappen van 60 graden kunnen draaien. Het spel wordt hierdoor vele malen moeilijker dan alle vorige Tetris-varianten. STOMPER: Beweeglijke vlakken moeten volgens een voorbeeld op de juiste plaats worden vastgeniet. Het probleem is dat het nietapparaat de bewegende vlakken gebruikt om zich te verplaatsen. LORD: Strategiespel voor twee personen, waarbij zo veel mogelijk velden moeten worden bezet en later van een burght worden voorzien. EMPIRE: Doel is het innemen van de vijandelijke burght. Hiervoor heeft men soldaten, geld en levensmiddelen nodig. Om aan deze minimale eisen te voldoen, wordt er in mijnen goud gedolven, worden dorpen, schepen, uitkijktorens en bruggen gebouwd, soldaten gerecruteerd en als een van de spelers denkt dat hij/zij voldoende sterk is om de vijand aan te vallen kan de afbraak volgen van hetgeen zo zorgvuldig is opgebouwd. Oorlog dus. Uw tegenspeler is de ST. PENTOMIN: Geometrische figuren moeten tot een figuur worden samengesteld. Ze kunnen worden gedraaid en op de juiste plaats worden geschoven. DOZER: Bulldozer moet naar het volgende scherm worden gereden en kan zich met zijn arm aan bepaalde plaatsen vasthouden om een bochtte kunnen nemen. LEBLON: Vijf cirkels moeten worden samengesteld uit segmenten, liefst met dezelfde rasters. UHR: Zet een groot lopend polshorloge op het scherm.

A 338 Games

MIDIMAZE II: Verbeterde en sterk uitgebreide versie van MIDIMAZE I. Dit spel kan gespeeld worden op 2 tot 16 ST's. Let op: werkt niet op een ST. De ST's worden met 2 midi-kabels verbonden tot een midi-netwerk. Elke speler stuurt een kogelvormige Smiley door een doolhof. Komt men een andere speler tegen, wat natuurlijk op beide schermen zichtbaar is, dan kan men deze helpen of aanvallen. Shareware.

FFS: Simulator voor vliegtuig loodsen. Specifieke vluchtwensen moeten door het variŽren van vlieghoogte en richting geregeld worden. Met verschillende moeilijkheidsgraden, invoer van verschillende vliegdata en diverse luchtruimen, die op een meegeleverde kaart editor kunnen worden gemaakt of aangepast, continu actief radarscherm. Bij fouten wordt een deel van het salaris van de loods ingehouden. Met GfA-basic en assembler source-code.

A 339 (vanaf TOS 1.2) Games

THRILLER: Aktie-strategie-spel met 10 speellevels. Op een gegeven parcours kan een bal met de joystick worden bewogen. Doel van dit spel is, zoveel mogelijk harten te verzamelen. Als met op bepaalde punten komt wordt er een of meerdere andere ballen op het parcours gezet, die je moet zien te ontwijken door even te parkeren in zijstraatjes. Mooie grafiek en sound.

A 340 Techniek

AUTOKOST: Uitgebreid, duitstalig programma om de kosten aan uw automobiel in de gaten te houden. Naast de verbruikskosten, die vanuit verschillende invalshoeken, grafisch kunnen worden weergegeven, kunnen alle andere kosten, zoals: garagekosten, olieverbruik en financieringskosten worden bijgehouden.

GRAHAM: Omrekeningen van natuurkundige en chemische eenheden. m/s, cm/s, km/h, yd/s, mi/h, m/s2, cm/s2, in/s2, yd/s2, kg/m3, g/cm3, lb/ft3 lb/gal(Br), lb/gal(US), lb/in, kg, g, t, lb, cm, m, km, inch, foot, yard, rod, chain, furlong, mile, m2, cm2, sq. inch, sq. foot, sq. yard, acre, m3, cm3, cub inch, cub foot, cub yard, Pa, dyn/cm2, bar, kp/m2, kp/cm2, torr, atm, mm H2O, lb/in2, J, erg, 1 at, 1 atm, kpm, kWh, cal, s, min, h, d. MAERKLIN: Besturing voor Maerklin digitale modelspoorbaan. Het programma emuleert een centrale controle unit, een keyboard met alle functies en een memory-modul. SCHEIBE: Speciale technische, mechanische belastingen berekeningen. Materiaal invoer, E-modul, schijfdikte, hoek-aantal, hoekcoŲrdinaten. Berekent de werkende krachten en geeftdeze grafisch weer op het scherm, inclusief hoofdspannings trajectoren, belastingen en driehoeksnetten. WINKEL: Berekend hoeklassen volgens DIN 18800. Na het invoeren van de betreffende hoek worden de grensspanningen voor verschillende staalprofielen weergegeven. XRECHNER: Accessory. Eenvoudige rekenmachine met 2 cijfers achter de komma. Speciaal geschikt voor financiŽle berekeningen. Naar wens kunnen berekeningen als ASCCI-files worden gesaved, zodat deze eenvoudig in b.v. een tekstverwerker kunnen worden opgenomen.

A 341 Utilities

TASCHEN: (ACC/PRG) Rekenmachine met alle belangrijke mathematische functies en operatoren. Vergelijkings-berekeningen zijn mogelijk. QUICK: Rekenmachine voor eenregelige functies. Beperkte operatoren (+,-,*,/,(,)). FORMAT: (ACC/PRG) Formateren t/m 11 sectoren en 84 tracks. HARDCOPY: (ACC/PRG) Hardcopy programma met verschillende grafische resoluties, invers, linker marge, naar file of Epson compatible printer. UHR: (ACC/PRG) Analoog klokje met wekker.EDITOR: Eenvoudige editor als accessory. BBSP: Multitool met de volgende mogelijkheden: tijd/datum zetten en weergave, snelle ram-disk, snelle hardcopy (ook uitsnede), disk verify aan/uit, beeldscherm schoner, progressieve muisversneller, alarm. COMPARE: Eenvoudig programma om twee files met elkaar te vergelijken. FILER: Monitor om files te bekijken en/of te veranderen. Weergave als ASCCI en hexcode. Met blokoperaties. SCRAMBEL: Filebeveiliging.

A 342

BAR: Nieuwste versie (1.2) van de bekende drankjes-databank voor de ST. Meegeleverd zijn al 167 verschillende drank mixtures, maar eigen recepten kunnen worden ingevoerd of bestaande veranderd. De barman staat steeds krachtig en sfeervol te mixen, terwijl u een keuze maakt. Van alle drankjes wordt de uitwerking in een plaatje zichtbaar. BLACK-JACK: Simulatie van het black-jack kaartspel volgens de regels in casino's. De computer heeft hierbij de rol van croupier. OHR-HELDEN: Test en traint uw gehoor via monitor luidsprekers of midi apparatuur. MATCH-IT: TETRIS-variant, waarbij vanaf een bepaalde situatie kan worden gespeeld. Joystick.

A 343 (DS) Techniek

EC-CREAT: Electronische Circuit Creator met uitgebreide onderdelen bibliotheek, verschillende basis tekenfuncties, onderdelen editor (128*128 pixels) om bibliotheek uit te kunnen breiden, ondersteuning 9 en 24-naalds printers. OPT-XX: Berekeningen van zeilvleigtuig-data. Diagrammen van glijhoek, daling, weerstandspolen en stabiliteitsdiagram geven opheldering over de gebruikte constructie.

A 344 (DS) Mathematiek

GRUNDPLOT: Plotprogramma voor mathematische grondfuncties (machts-, exponent-, logaritme-, trigometrische-, arcus-, hyperbolische functies, enz), 1ste en 2de graads functies en een integraalfunctie. PLANIMET: Oppervlakte berekeningen. Berekent het oppervlak van gesloten vlakken, die zelf getekend worden of als beeld geladen worden. Er wordt reken gehouden met vergrotingfactor van b.v. gescande pictures. MATHCALC: Veroorlooft de definities van variabelen en functies. Zo definiŽert de invoer van test (a,b):=a+10*b een nieuwe functie. Ook bruikbaar als TTP-file.

A 345 (DS) Printer-utilities

SPOOLER: Printerspooler als accessory. HARDCOP: Flexibel hardcopy programma met o.a grijswaarde convertering, rubberband, 9- en 24-naalds printers. HARDSPEZ: Systeem hardcopy voor 9-naalds printers met uitsnede bepaling en vergroting. HPIII: Instalatieprogramma voor HPLASER III. Interessant is hier de instelbare schaal voor de fonts van deze printer. PFFR: Printerspooler die door interrupt gestuurd principe extreem snel werkt. SCHWUPP: Converteerder van Protext naar Signum. BENUTZERLEX: Uitgebreid tekst lexicon voor Beckertext met ca. 4500 woorden. STARLC24: Instelprogramma voor Star LC 24. POSTERTEXT: Programma voor het printen van posters en tekstbanden op 9- en 24-naalds printers.

A 346 (DS) Chemie

LELEB: Voor uitgebreide chemische berekeningen. Van Mol-gewicht tot ph-waarde, concentraties en evenwichtsberekeningen, thermische en waalse vergelijkingen.Verder is het programma voorzien van uitgebreide informatietabellen. OC-GRAF: Tekenprogramma met speciale functies voor het tekenen van chemische elementen. Uitermate geschikt om later in tekst te zetten. PSE: Periodiek systeem van de elementen.

A 347 (DS) Chemie

CHEMIKER: Nuttig programma, dat uitsluitsel geeft over chemische elementen, wetten, reacties, verbindingen, analyse- en verwerkingsprocedures. Met periodiek stelsel met alle chemische en algemene data van alle elementen. Zeer uitgebreid.

A 348 (DS) Games

Een twintigtal tekeningen en plattegronden uit de Larry-adventures. Maak een hardcopy van alle pictures en u hebt een handig hulpmiddel bij het doorworstelen van een Larry-adventure.

A 349 (DS)

COMMAND: Krachtige comand-line interpreter (CLI).TRANS-ST-64: Data-communicatie tussen C64 naar ST. Tekeningen, fonts en/of teksten in Commodore-ASCII of Vizawrite formaat kunnen zo op de ST verder worden gebruikt. Inclusief handleiding voor het maken van een verbindingkabel. IBMASCII: Converteert IBM tekst-files naar Atari-ST formaat en andersom.

A 350 (DS)

ASS-MAC: Verzameling makro's voor verschillende assemblers, waaronder GfA. Het geheel omvat AES-, VDI-, TOS- en TOS30(TT)-makro's. GTOOLSI: Graphic Tool Science. Geeft een reeks waarden grafisch weer als punt-, lijn-, balk- of 3D-balkgrafiek. Het programma verwerkt ASCII-files of waarden uit ingebouwde editor. Met weergave van standaard afwijkingen. MULTITOOL: Accessory met o.a. de volgende mogelijkheden: PIC-weergave, cursor en muis aan/uit schakelbaar, snelle grafische disk-info van alle aangesloten drives, telefoonboek, file copy/move en hardcopy naar disk. NECPRINT: Klein nuttig programmma om hardcopy's te printen op een NEC Px-printer. SHOW ME: Laat tekst-files zien op de desktop, met mogelijkheid voor- of achteruit te bladeren. Werkt ook met 1st-Word files. SPEEDER: Verdubbeld lees en shrijfsnelheid van en naar drives. Werkt onder alle TOS versies (1.0-1.6). NOTEPAD: Eenvoudig, snel notitieblok als accessory. Laden saven, printen en sturen naar modem zijn mogelijk in dit programma.

A 351 (DS) Grafisch

ST DESIGNER 1.5: Tekenprogramma met uitstekende functies, waaronder: penceel met vulpatroon, verloop, traploos draaien, zoomen, clipboerd, bezierkrommen. Met eigen vectorfonts, die zonder problemen traploos kunnen worden vergroot en/of worden gedraaid. Met eigen fonteditor. CHARTS 3: Programma voor het maken van alle soorten bedrijfsgrafieken. Taart-, zuil-, lijn- en puntgrafieken zowel in 2D als 3D. Een universele data-editor zorgt voor eenvoudige invoer. Voor het verder afwerken van de gemaakte grafieken zijn enkele eenvoudige tekenfunkties ingebouwd.

A 352 (DS) Utilities

DIVPATCH: Diverse patches voor duitse TOS.1. HILFE: Poogt gewiste files en/of defecte data te herstellen. Natuurlijk een uitermate handige utility. DESKHANDLER: Handig programma om op eenvoudige wijze desktop.inf files te maken, d.m.v. een eigen menu. Vooral gemakkelijk voor het aanmelden van applicaties, zoals b.v. DOC, TXT en ASC voor WordPlus. DIS65: Disassembler voor 6802-code. Interessante aanvulling op disk B107. FLAG 1.4: Zet het fastload-bit, voor een sneller starten van een programma, en het fast-bit in de TT, dat aangeeft of een programma in het ST-ram of snelle 32-bit-ram wordt geladen. Vanaf TOS 1.4. HDREEE: Geeft een snel totaaloverzicht van de bezettingsgraad van de aangesloten harddisk partities. NOTIZ: Notitieblok als accessory. STARTUP v3.3: Boot-hulp voor auto-folder programma's en accessories. RAMFREI v3.1: Laat het aanwezige vrije en bezette ram in de ST zien in bytes en procentueel. Kan naar wens en warme of koude start doorvoeren en het systeemgeheugen verkleinen. Ook voor TT-geheugen. KOMMANDO: Commandoregel-interpreter. MACTEXT: Converteert karakters en regeleinden van Mac-teksten naar b.v. WordPlus. MEGAROY2: Geheugen-monitor met interessante commando's, zoals het grafisch weergeven van ram-/romgeheugen, zoeken van tekst en icons, uitsnijden van geheugengebieden (icon) als file.

A 353 (DS) Utilities

PYROSAVE: Beeldschermschoner met vuurwerk en instelbare tijd. UHR: Analoog klok met wekker en westmister slag. Met muis stelbaar. Als acc/prg. DIGIUHR: Zet een digitaal tijdsaanduiding in de menubalk. SYSTEM: Geeft een aantal systeemkenmerken weer. O.a. Model, ram, aangesloten drives, blitter, TOS-versie, TOS-datum, GEMDOS-versie, GDOS, VT52 emulator, Totaalgeheugen (MMU+phystop), vrije geheugen, steprate, verify en GEM-fonts. SHOW ME: Laat tekst-files zien op de desktop, met mogelijkheid voor- of achteruit te bladeren. PH RES2: Snel booten door het niet wissen van restgeheugen bij auto-folder programma's en accessories. VOLUME: Verandert disknaam. DUMPVECT: Geeft de systeemvectoren weer op de printer. FILESAFE: Filebeheer, die drives en harddisks ondersteunt. Files kunnen in verschillende catagorien worden onderverdeeld, gezocht, gedrukt en bewerkt.

A 354 (DS) Games

EISKALT: Actiespel, waarbij overzicht en een rijkdom aan ideeen veriest is. In de vele levels loeren telkens nieuwe hindernissen en gevaren. NEWTRIS: Combinatie van Tetris en Columns.SH: Superhirn met meerdere spelvarianten. STTETRIS: Fantastische Tetris variant voor twee spelers. MANAGERTEST: Geeft, na het beantwoorden van veel vragen, uitsluitsel over devraag of u een manager-type bent of niet.

A 355 (DS) Printer utilities

DRUTRIEB: Programma voor het maken van WordPlus-printerdrivers. Speciale karakters kunnen gemakkelijk met de muis worden getekend. Er wordt automatisch een HEX-file gegenereerd, die deze karakters later als grafisch karakter print. Het moeizaam tekenen en berekenen van karakters is nu dus niet meer nodig. GGINST: Verandert een HEX-file in een CFG-file. SOKRATES: Maakt het mogelijk griekse teksten in te voeren. Alle griekse karakters worden ondersteund. ICONEDI: Icon editor met veel nuttige commando's. Uitvoer als sprite, muis en/of RSC-file. HEINZEL: Accessories voor het zenden van stuurcodes naar printers. Als extra is een snelle printer-spooler ingebouwd. Speciale versies voor NEC en Epson LQ-printers.

A 356 (DS)

SKY-MAP: Laat de sterren hemel zien boven een in te voeren plaats. Sterren kunnen worden gevonden of worden geÔdentificeerd. Helderheid en kleur van een ster zitten eveneens in de sterren database.

A 357 (DS)

ASK-ME: Data en beeldbeheer volgens een flexibel concept. Is te gebruiken als b.v. een bestand voor CD's , lesmateriaal, kookboek, disktijdschrift, beeld-databank. Het programma maakt gebruik van een hiŽrarchische data-organisatie (boomstructuur), waardoor in een database van levensvormen gezocht kan worden naar dieren, daarna naar zoogdieren en dan of deze in het water leven. Als voorbeeld is een soort van humoristisch tekstadventure meegeleverd. ARCADE: Variant van het spel Space Invaders. ZATRIAD: Spel tegen de computer, waarbij beurtlings twee, uit zes, punten met elkaar moeten worden verbonden. Degene, die met zijn lijnen een driehoek vormt is de verliezer.

A 358/359 (DS) Printers

Printer tests: Printer testprogramma uit ST-Computer, waaraan bijna alle printers kunnen deelnemen. Uitstekende hulp bij het maken van eigen printerdrivers.

A 360 (DS) Games

CAVE-RUNNER: 50 Levels spelplezier kunt u tegemoet zien in dit joystick gestuurde spel. Met eigen level-editor. VIER-GEWINNT: Vier op een rij. T-INVADE: Tekst-Invader is een soort van oefenprogramma voor typen. Geeft type-tijd en aantal fouten. OWARI: Zeer oud spel (Kalaha), waarin de speelstenen op een uitgekiende wijze gelegd moeten worden. Werd ook gespeeld met rijstkorrels, kruimels en ruwe diamanten. SPIROGRAPH: Voor het maken geagrafische figuren. Door het veranderen verschillende raderen worden ook de figuren anders.

A 361 (DS) Diversen

DIALER: Laat uw computer bellen. Uiteraard is een (Hayes-compatible) modem noodzakelijk. BPHYSIK2: Bouwkundige berekeningen volgens DIN 4108. MASCHBAU: Verzameling programma's voor de maschinebouw. MńRKLIN POLLUX: Voor het besturen van een digitale modelspoorbaan. Tot 80 lokomotieven, snelheid, richting en speciale functies regelbaar.

A 362 (DS) Electro

SIGNALV: Schakeling simulator voor digitale filtervan FH Berlin Telecom.CAFDS: Computer-Aided-Filter-Design-Software.

A 363 (DS)

GW-ABS: Omvangrijke grondwater berekingen.

A 364 (DS)

PD-CHAMP: Een programma om vokabelen (duits-engels en duits-italiaans) te leren. Met 200 italiaanse en 800 engelse woorden. Men kan zelf de database uitbreiden. FŲrder: Verbeter de rekenvaardigheden. Maar niet allen dat: verbeter ook de schrijfvaardigheid (in het Duits). De resultaten kunnen opgeslagen worden zodat men zijn voorderingen in de gaten kan houden.

A 365 (DS) Screen utilities

C-VIEWER: op- en neer scrollen van text, het uitknippen van stukken tekst enz. Enkel Medium Resolutie (kleur). BIGMON: versie 1.2 van de Moniterm 1280x960 Driver voor z/w grootbeeldschermen van Atari. BUTTNFIX: heeft men onder TOS 1.4 last dat er dubbel geklikt wordt,terwijl men enkel klikt, dan kan deze accessoire mogelijk helpen. FORMDOIT: versie 1.0 vervangt de standaard GEM routine FormDo. Zo beschikt men over een aantal extra opties. Niet alleen zijn er mogelijkheden met 'editable strings' maar ook kan men eigen ikonen in de Alert-box plaatsen. ST-TERM: versaie 3.7b van dit terminalprogramma. Met auto-dial functie, VT100 emulatie en diverse up- en download protocollen zoals X-Modem en Y-Modem. LOREZMKR: programeert men in GfA Basic dan helpt dit programma om de alertboxen zowel in zwart/wit als in kleur (low resolution) netjes te krijgen. R-BASE: een handige database voor het kleine werk. Werkt in kleur. PALETTE: een simpele beeldscherm emulator om toch nog programma's in kleur te laten werken opeen zwart/wit scherm. Werkt alleen voor netjes geprogrammeerde applicaties.

A 366

GLEE: Graphics Library Editor om grafieken, plaatjes en animaties in een GfA-Basic of C-source in te voegen. Mogelijke beeldformaten zijn: Degas (PCx, BLx en PIx), CyberPaint (SEQ en DLT), DeLuxe Paint (IFF) en Neochrome (NEO). STLABEL: het beheren van diskette bibliotheken. Catalogisseren en labels drukken zijn mogelijk. Werkt enkel in kleur. TMGEDIT: kleine, snelle teksteditor met weinig functies en dus simpel te bedienen. Werkt zowel in kleur als in zwart/wit. TMGCOPY: het copieeren van files op disk. Men kan orders laten maken en filenamen veranderen. ZSHELL: een GEM shell om de ZModem transfer van data via een modemprogramma comfortabel te laten verlopen. ZX81EMUL: een ZX81 emulator. Met voorbeelden en programma's (ongeveer 40 stuks) op disk. Een Basic compiler, een assembler/disassembler en een heel stel spelletjes zijn bijgeleverd. UNSIT: MacIntosh files die na gecomprimeerd met 'Stuffit' op een ST disk zijn gezet, kunnen met dit programma worden uitgepakt. Ook RLE gecomprimeerde files kunnen gebruikt worden. STWIZ: programma starter. Als men veel werkt met TTP programma's en niet graag in een commandline-interface zit, dan kan dit een handige oplossing zijn.

A 367 Games

PEGASUS: een complex strategie spel dat zich in het heelal afspeelt. Als kapitein van het ruimteschip Pegasus hangt het voorbestaan van de mensheid af van U en de bemanning. De bedoeling is het om zoveel mogelijk geschikte planeten te vinden die bewoond kunnen worden en dan later voorraden, wapens en energie voor het schip kunnen leveren, want die zijn hard nodig doordat de voortdurende aanvallen van de vijand schade toebrengen. Een combinatie van een actiespel en een strategie-spel.

A 368 (DS) Games

GROOMY: een soort doolhof spel met 16 niveau's. Door een samenspel tussen twee robots kan men voorwerpen verzamelen en obstakels opruimen. PACBALLS: een soort PacMan maar dan met vele nieuwe ideen en opgaven. Men kan zelf eigen speelvelden ontwerpen. Het spel wordt gespeeld met een joystick. HUANG: ziet er uit als een variant op het bekende ShanHai, maar het heeft toch andere spelregels. Kan zeer verslavend werken. TONMEIER: een programma om met de geluidsbevelen van GfA Basic te experimenteren. Maakt het vinden van de juiste parameters voor een bepaald geluid dat men wil hebben, zeer eenvoudig.

A 369 (DS) Wiskunde

FAMULUS: het plotten van reele functies. Dit is een uitbreiding op de functieplotter zoals die te vinden is op disk A 166 (Plotter). Talrijke uitbreidingen zijn aangebracht. Functies worden ingebracht als een serie letters volgens de normale algebraische schrijfwijze. Men kan meerdere grafieken over elkaar heel leggen op dezelfde schaal, of met verschillende coordinaat systemen. Ook kan men deelbereiken weergeven. Omdat het mogelijk is om parameters op te geven kan men nu ook bundels van grafieken laten tekenen. Men kan meerdere functie-macro's construeren en daze wer in andere formules gebruiken. Macro's mogen ook weer macro's bevatten en de aanwezigheid van constanten stoort ook niet. Indien gewenst kan men ook met logarithmische schalingen werken, zowel in de x richting als in de y-richting. Het plaatsen van teksten (bijschriften) is nu ook goed mogelijk. BINOMIAL: esthetisch verantwoorde plaatjes maken op basis van de waarschijnlijkheidsrekening met behulp van wiskundige formules. TAPLO: een handige hulp bij het uitwerken van series meetgegevens. Men kan wat statistiek gebruiken en waarschijnlijkheden uitrekenen. Tussen meetpunten is lineaire interpolatie mogelijk maar in deze versie (1.9) is ook de methode van Lagrange opgenomen. PARABEL: het plotten van polynomen tot de vijfde graad.

A 370 (DS)

ArrangeGfA: het omzetten van GW-Basic tekst naar GfA Basic tekst. XEdit: kleine snelle editor die geschikt is voor het maken van programma teksten. Handig voor programmeurs. CODIERER: het versleutelen van files. DIVPATCH: accessoire die veel mogelijkheden in zich heeft om al de instellingen van de computer te veranderen zoals: resolutie, keyboard click, repeat rate enz. Ook kan men een tweede floppy drive aanmelden nadat het systeem is opgestart! D-HCOPY: het afdrukken van beelden op Epson-compatibele printers. FONTINFO: geeft informatie over GEM fonts zoals naam, groottes, font-id, afstand tussen de letters en dergelijke. FUSSEND: zet voetnoeten om naar eind-noten en kan de nummering veranderen. Ook conversie van First Word Plus tekst naar Word Perfect. HERCULES: voor het omzetten van Hercules grafische plaatjes (afkomstig van een PC) naar het Doodle formaat. MACTEXT: het converteren van ASCI files (afkomstig van de Mac) naar een leefbaar formaat voor de ST.MOUSEDIR: de richting van de muispijl geeft weer in welke richting beweging plaats vind. Dus muis naar rechts geeft een muispijl die ook naar rechts wijst. NOKLICK: zet de keyclick af. Zodoende hoeft men niet het geluid kompleet weg t e draaien. PROCIO: copieert ook vele kopieerbeveiligde disks. SCANCODE: het maken van de codes ter programmering van supermoderne video recorders. BUDGET: salarisbeheer en toelage beheer (voor studenten). Een hulpmiddel om U ter zijde te staan bij het verwerken van de burocratische rompslomp.

A 371 Teletext

Via wat simpel te bouwen hardware kan de ST via de RS-232 poort worden aangesloten op een Computer Controlled Teletext interface, zoals men zo vaak aantreft in de nieuwere TV's van bijvoorbeeld Philips. Met aansluitgegegevens en schema's. Teletext pagina's kunnen bewaard worden, uitgedrukt enz.

A 372 (DS) Biologie

Een lexikon (gemaakt met 1ST CARD) die als een database is uitgevoerd en zodoende over uitgebreide zoekfuncties beschikt. Men kan eigen logische verbanden aanleggen en associatief zoeken. Zo kan men in de kaartenbak zoeken en door woorden en teksten aan te duiden kan men naar andere gegevens verder zoeken. De gegevens hebben betrekking op de dierenwereld. Alles wordt geillustreerd met tekeningen en deze disk bevat een schat aan afbeeldingen.

A 373 (DS) Utilities

FONTselector: maakt het mogelijk om te laden GDOS fonts uit te kiezen en attributen (zoals grootte) te veranderen. G-PRINT: het uitdrukken van teksten op een NEC P6 of verwante printer. Door het gebruik van een vector-font (Times) kunnen ook zeer grote letters gedrukt worden. MACDISK: het converteren van files vanaf een Aladin disk naar het gewone ST (MS-DOS) formaat en omgekeerd. Conversie van de ASCII-codes is mogelijk. PRINTER: Bezitters van een HP DeskJet 500 kunnen andere fonts gebruiken. PRT-Mac: het instellen van NEC en Epson printers naar eigen wensen. Het hardcopy-routine. LPP: Little Picture Printer is een accessoire en kan plaatjes op vele printers goed afbeelden. H P-Laser: uitsnedes van het beeldscherm kunnen door HP-LaserJet compatibele printers worden afgedrukt. XHardCpy: uitsnedes van het beeldscherm uitdrukken, maar dan voor 9-naalds printers.

A 374 (DS) Amusement

EYES: twee oogjes op het beeldscherm houden de muis(pijl) in de gaten. STarBackgammon: dit bekende bordspel is omgezet naar de computer waartegen men ook kan spelen. (werkt enkel met oude TOS) EuroQuiz: vragen over de geschiedenis en aardrijkskunde van Europa. De vragen (in het Duits) zijn niet al te moeilijk. TEMPEST: geheugenspel dat snelheid vereist. Men moet combinaties van beelden en getallen herkennen. Take-2: de zwart/wit versie van dit Chinese bordspel dat te vinden is op disk !subsubnode A 306.

A 375 (DS)

Archivarus: het beheren van beelden (Degas, Doodle, STAD) die indigitale vorm zijn opgeslagen. Aan elk beeld kan een tekst worden gehangen, die via een database kan worden terug gevonden. (z/w) Register AS: verzamel uit ASCII teksten alle trefwoorden en maak er een register van. Met de teksteditor kunnen speciale functies handig bediend worden.

A 376 (DS) Games

SKAT: een uitvoering van dit kaartspel waarbij de computer de rol van twee andere partners overneemt. HasenLand: sta deze huppelende beestjes bij in hun strijd tegen monsters die de gangen onveilig maken. Gelukkig liggen her en der ook wapens, want er zijn zeer veel taaie monsters te vernietigen.HangMan: het bekende woordspelletje. TTT: tik-tak-tor in twee of drie dimensies. De computer is uw tegenstander waarvan de speelsterkte is in te stellen. Obsession: een spel met dobbelstenen. Tiere: neem een dier in gedachten en laat de computer door middel van vragen (in het Duits) er achter komen welk dier het is. Het programma is zo gemaakt dat het kan leren.

A 377 (DS,K)

De vloek van Doodebroode is een adventure spel waarbij men kiest welke rol men gaat vervullen. Het land DoodeBroode zucht onder de terreur van monsters die bestreden moeten worden. Na het verzamelen van gereedschappen, wapens enz. daalt men naar de onderwereld af waar de strijd pas goed begint. 1Mb geheugen en een kleurenscherm zijn nodig.

A 378 (DS)

AUA: een database met geneeskrachtige kruiden. Weet men de kwaal, dan kan men een passend natuurlijk geneesmiddel vinden. Ook kan men nagaan wat de werking en toepassingsmogelijkheden zijn van kruiden om zo uw eigen brouwsels samen te kunnen stellen. GIFT: een verzameling gegegevens over kleur- smaak- en geurstoffen, emulgatoren, conserveermiddelen en dergelijke toevoegingen aan ons voedsel. Alle z.g.n. E-stoffen zijn opgenomen tesamen met de bekende nevenwerkingen. OMEN: programma voor het goochelen met getallen (numerologie).

A 379 (DS) Simulatie

KRAFTWERK: men moet een energiecentrale besturen vanachter een controletafel. Bij storingen moet men op de juiste wijze ingrijpen. Het goed op gang houden van een centrale blijkt best lastig te zijn.

A 380 (DS)

RUSHES: een kalender met maar een enkele regel per dag, dus geschikt voor lange termijn planning. TERMIN 6: een overzichtelijke kalender/termijn planner met vele mogelijkheden. WALTER: een flexibel database systeem met editor, trefwoorden register en vele zoekfuncties. Kan zowel gebruikt worden als database voor literatuur als voor adressen.

A 381 (DS) Utilities

COOK-INF: als er een 'cookie-jar' is aangelegd door het systeem, dan geeft dit programma een compleet overzicht van de informatie. DISK-STAT: geeft aan hoeveel ruimte er in gebruik en nog vrij is op alle partities en diskdrives. FF: file-finder om na te zoeken waar een file op de harddisk is gebleven. Wildcards zijn op te geven als men niet tot op de letter precies weet hoe de naam van de file was. D-TOOLS: diverse gereedschappen om files te handelen. Ook (zojuist) weggegooide files kunnen terug gehaald worden. FileComp: zoekt verschillen op tussen twee files. MARVIN en GfA: shells om het gebruik van de GfA Basic compiler makkelijk te maken. LpPRINT: het uitdrukken van TeX source-files op nette manieren. MISCHEN: het exporteren van Adimens data als Calamus file is mogelijk. Zo kan men serie-brieven (mail-merge) in Calamus maken. Dit programma werkt ook met data afkomstig uit andere databases. MASH: een shell voor gebruikers van de ARC en LHARC comprimeerprogramma's. BOOT-SEL: men kan kiezen uit diverse .PRG, .ACC en .INF files voor het opstarten.

A 382 (DS)

MEIOSE: voor de voortplanting en genetica van dieren en planten is de meiotische celdeling van fundamenteel belang. Aan de hand van vele beelden, grafieken en schema's leert men meer over de biologische principes die met de meiose verband houden. Duitstalig. Notenverwaltung: notities van allerlei aard opbergen, bijeen groeperen enzovoorts. Dit programma is b.v. een hulpmiddel bij de controle op het ziekteverzuim van personeel. REWLEARN: een systeem om vragen en antwoorden in te geven die later voor vele doeleinden (overhoren, proefwerken) gebruikt kunnen worden. Een vraag- en antwoord spel is mogelijk.

A 383 (DS) Boekhouden

BuchHalt: diverse programma's voor de boekhouding, facturering enzovoorts. Enkele mogelijkheden zijn: debiteuren/krediteuren, balans en winst/verliesrekening, doorboekingen en aanpasing aan diverse printers. Werkt zowel in kleur als in z/w. Duitstalig.

A 384 (DS)

ALT-Help: herkent teksten op het beeldscherm en stuurt de characters naar de printer.BlackJack: kaartspel met handleiding. LandFrac: een simpel fractaal landschap maken.Mandel: een programma om fractalen mee te maken. Zeer veel instelbare parameters. Werkt in kleur.Rescue: een spel op basis van het bekende 'maanlandertje'. ZoekWord: een verzameling programma's om puzzzeldiagrammen te maken en te printen.

A 385 (DS) Utilities

DeskMgr: organiseert hoe men de ST wilt opstarten. CHEETA: een programma om snel veel files te transporteren en te copieeren. Concordance: het opzoeken van woorden en zinsneden uit stukken tekst. Met Engelstalige voorbeelden uit de Bijbel .DT-Paint: een tekenprogramma als accessoire. Kan handig zijn in combinatie met DTP-programma's.

A 386 (DS) Utilities

DIARY: een editor als accessoire is altijd handig. MX2NET: koppel twee ST's aan elkaar via de MIDI poort. Een simpel low-cost netwerk is zo beschikbaar. KEYBORD: een kleine en snelle typecursus. (UN)PACK: comprimeer programma's die, als ze ingeladen worden zichzelf weer uitpakken. PINHEAD: maakt het laden van ACC's en AUTO-folder programma's veel sneller. DCShowIt: een alternatief voor 'GUCK'. Vervangt de ingebouwde 'show' en 'print' voor documenten en afbeeldingen. BLITZ: met een zelf te maken extra kabel aan de printerpoort kan men nu zeer snel bit voor bit disks ťťn op ťťn copieeren.

A 387 (DS) Statistiek

B-STAT: diverse standaard statistische bewerkingen kunnen gedaan worden op data die geimporteerd kunnen worden in diverse, veel gebruikte formaten (ook van spreadsheets). De resultaten kunnen in grafieken worden weergegeven als business-presentation en in wetenschappelijk formaat. Grafieken kunnen als .IMG of Degas plaatje worden bewaard en in DTP programma's verder gebruikt worden.

A 388 (DS) Games

Die Grosse Flut: een adventure game. Het land Eritra herbergt een vreselijk geheim. Door contacten met vriendelijke bewoners komt het op het spoor .(D. z/w)

Red_Cross: met behulp van een aantal opgegeven woorden kan men een kruiswoordpuzzel laten maken. (Duits) WordKing: een bekende vorm van een kruiswoordpuzzel waarbij woorden verstopt worden tussen andere letters. (D, z/w)

A 389 (DS)

ChemCalc: een krachtige zakrekenmachine die speciaal voor chemici handig bruikbaar is. PeriodenSystem: bevat data die door de rekenmachine geraadpleegd kan worden en door de gebruiker aangevuld. Chemie-Daten: gegevens over chemische stoffen. Erde: laat de wereldbol op het scherm zien waarbij men kan bepalen wat de zonnestand is. Mistral: een tekenprogramma dat alle normale functies bevat. Er kan uitgedrukt worden op 9-naalds printers.

A 390 (DS) Tools

WINX: bezit men een Duitse TOS 1.4 dan is het nu mogelijk om meer vensters (maximaal 128) op het beeldscherm te hebben. CHECKHD83: meet de transfersnelheid van de harddisks en geeft gegevens over de drives zelf. ALMA: moet men een alertbox programmeren, dan maakt dit programma het werk gemakkelijker. SW_VEC: raakt bijvoorbeeld de monitorstekker los, dan voorkomt dit programma het verlies van data. SQ555: een accessoire om een media-change te forceren voor een verwisselbare harddisk. Mini-OCR: maakt een snapshot van het beeldscherm en levert een ASCII-tekst af met alle herkende standaard systeemletters erin. TIMMY: accessoire voor de systeemklok. Ook inzetbaar als koekoeksklok, stopwatch, en dergelijke. WF-Edit: een tekstverwerker die volledig van GEM gebruik maakt. Er zijn zeven open vensters mogelijk.

A 391 (DS)

CHKDisk: haalt zojuist weggeschrapte files terug; kan directories updaten; is in staat om een partitie te comprimeren en heeft mogelijkheden om de FAT-tabellen te bekijken en te veranderen. Eagle-Dat: een simpele database onder GEM voor adressenbestanden en dergelijke. Spesen: heeft men diverse auto's om goederen te transporteren, dan kan men de kosten en het personel in de gaten houden.

A 392

LaufBilder: afbeeldingen in diverse formaten kunnen worden ingelezen en afwisselend op het scherm getoond worden. (dia-show). MagicView: een diashow met overvloeiers.

Vital: men kan nagaan hoeveel vet, koolhydraten, mineralen en vitamines een gerecht bevat. (D)

Turmite: een programma om Turing-machines twee-dimensionaal af te beelden.

A 393

HPGL-driver: GDOS driver om een plotter als 'workstation' onder GEM te gebruiken. MULTIFONT: men kan eigen fonts inladen. Zelfs een aparte vervanging van AES, VDI en VT-52 en system-fonts is mogelijk.

A 394

IdeaList: versie 3.0 van dit flexibele drukprogramma dat ook als accessoire in de achtergrond kan drukken. Kan ook met kleuren omgaan en heeft geen moeite met Word Plus files. Ondersteunt het clipboard. XEdit: versie 1.5 van deze editor, die gebruik maakt van kleine letters op het scherm waardoor men een goed overzicht heeft van brede en lange teksten.

A 395 Formel 1

Formel 1: wordt de baas van een Formule-1 raceteam. Is men een betere manager dan de concurrenten (19 stuks), dan kan men wereldkampioen worden.

A 396 Opera's

Inleidingen en beknopte libretto-samenvattingen van een aantal opera's van Verdi en tijdgenoten. Het geheel bestaat uit Nederlandstalige Word Plus-documenten. Met de volgende opera's: Carmen, Atilla, Alzira, Don Carlos, Il Corsaro, Giovanna d'Arco, I due Foscari, La Gioconda, Un giorno di Regno, Jerusalem, La Battaglia di Legnano, Luisa Miller, I Masnadieri, Rigoletto, Mefistofele, Oberto conte di San Bonefacio. Andere opera's zijn te vinden op disk A 263.

A 397

ShowTime: maak uw eigen diashow op het z/w scherm. Met dit programma zijn diverse soorten overgangen tussen beelden mogelijk. Geoscape: 3-dimensionale weergave van de hoogte verschillen in b.v. Engeland, maar ook zelf geconstrueerde vormen zijn mogelijk. Enkele algoritmen zijn aanwezig om profielen af te beelden.

A 398

SpeedWriter: een soort tekstverwerker die alles wat men doet opslaat. De ontvanger kan dan uw teksten net zo afspelen als u ze heeft ingetypt. WDR-Bild: conversie van WDR-format naar ST-screenformat.

PortFolio: verstuur data van de ST naar de Portfolio via de RS-232 poort. Flash: het ritmisch aansturen van lampen, looplichten e.d.

A 399 Databases

KARTEI: een electronische kaartenbak. Als voorbeeld zijn een kaartenbak voor boeken en eentje voor adressen bijgevoegd. Goede zoek- en sorteerfuncties zijn ingebouwd. PR-ADR: een database die is toegesneden op het bijhouden van adreslijsten, telefoonnummers, verjaardagen enz. Adreti: versie 3.3 van een database die geschikt is voor adressen en die speciale mogelijkheden heeft om serie-brieven (direct-mail) te printen. Ook het maken van etiketten is mogelijk. Uitvoer kan ook op disk bewaard worden voor verdere bewerking met andere programma's.

A 400 Emulators

Op deze disks zijn emulators te vinden voor een aantal vroeger zeer veel gebruikte computers en wel: a) een emulator voor de ZX81, een kleine computer met een ingebouwd Basic. b) een emulator voor de ZX-Spectrum, de opvolger van de ZX 81. c) Commodore C-64 emulator. Echte C-64 disks kunnen ook gebruikt worden.


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 7 januari 2000
Home Public Domain A Algemeen 201-300 A Algemeen 401-500