Home Public Domain A Algemeen 401-500 A Algemeen 601-700
 

A Algemeen 501-600


A 501 Diversen

ABBREVIA: een soort database met daarin alle mogelijke Duitstalige afkortingen. Men kan eigen dingen toevoegen. Ook de afkortingen voor maateenheden zijn opgenomen. BORDUREN: een programma om behulpzaam te zijn bij het maken van borduurwerk. (Nederlandstalig)

SEBRA: een emulator om op een kleurenscherm toch z/w programma's te draaien. Werkt voor o.a.Calamus en Cubase.

CARTELLA: voor mensen die zelf een plotter gebouwd hebben,maar geen software hebben om deze als een HPGL-compatibele plotter aan te sturen, is dit een geschikte driver.

A 502 Project Airplane (z/w)

Project Airplane is een managementgame waarbij men directeur wordt van een luchtvaartmaatschappy. Houdt het hoofd boven water en de vliegtuigen in de lucht, wat een hele toer is in dit realistische spel. Duitstalig.

A 503 Wiskunde

FRAKTAL 430: het comfortabel bekijken en construeren van fraktale beelden. Door middel van trucage zijn animaties mogelijk. Verder kan men fraktale 3-D landschappen ontwerpen. Zowel in kleur als z/w.

FMDV2:een programma dat gericht is op de wiskundige analyse. Zeer bruikbaar voor het afleiden van formules en de meeste trigoniometrische en hyperbolische functies zijn bekend.

UHRAUS: het verwijderen van de weergave op het beeldscherm van het digitale Desktop-klokje.

A 504 Games (z/w)

BACKERLADLE: een management game (Duitstalig) waarin men moet proberen een warme bakkerij te runnen.

FORMEL1: het managen van een Formule-1 raceteam. Zorg ervoor de concurrentie vóór te blijven. (Duits)

A 505 Games (z/w)

SHOCKER: doolhofspel. Loods een spelfiguur heelhuids langs allerlei hindernissen en boosaardige wezens. Men kan het spel met twee personen spelen.

A 506 Archiveren met Arcshell

ARCSHELL: versie 4.1 van deze handige utility om op een makkelijke manier de diverse ZIP, ZOO, LZH, ARC enz. programma's te gebruiken. Op deze disk staan tevens de laatste versies van de Arc, LhArc, shar, tar, Zoo, compress, uud en uue software.

A 507

KARTEYE: een flexibele kaartenbak (database) in de ST.

TELEFOON: de ST als telefoonklapper. Een database voor telefoonnummers.

DIGIUHR: digitale klok rechtsboven op het scherm.

A 508

MIETSPIEGEL: het berekenen van huurkosten in Duitsland. RHYTHMUS: de bio-ritmen. RUSHES: agenda en planner.

A 509 Games (z/w)

17 EN 4: een versie van het 'Black Jack' kaart-spel.

PEKING: een 'ShangHai' versie. SHIFT2: een soort damspel met stenen.

A 510

ALBUM 92: een beeldbewerkingsprogramma om eigen 'clip-arts' te maken. (z/w).

UniLex: een modulair opgebouwd woordenboek. Zeer geschikt voor Duitse samengestelde technische termen. VOKABULA: een programma voor Duitsers om Engels te leren.

A 511 Diversen (z/w)

HYPERTEXT: sleutelwoorden in een tekst kunnen naar andere teksten (files) verwijzen,die op hun beurt ook weer sleutelwoorden kunnen bevatten. Een harddisk is nodig.

RECHNUNG: de kleine ondernemer kan inkoop- en verkoop bijhouden en rekeningen uitschrijven. FIX-FAX: om uw fax-documenten te voorzien van alle noodzakelijke bijschriften en kopjes.

A 512 CPX-en

Niet alleen nieuwe nuttige modules zoals Spooler en Formatter maar ook spelletjes ter vermaak zoals MasterMind en Solitair.

A 513 Utilities

ASCII: het printen van Ascii-files. Het instellen van aantal regels per pagina, regellengte, het afbreken van zinnen enz. HD-PROF: geeft een overzicht van alle belangrijke parameters van de harddisks. LITTLE NET: verbindt twee computers via de MIDI-poort met elkaar en maakt zo een soort 'netwerk' mogelijk.

A 514 Financieel (z/w)

KASSA: het voeren van de boekhouding van ingaande en uitgaande geldstromen voor de kleine ondernemer. FINANZ27: het uitrekenen van de winst of het verlies bij het lenen van geld.

A 515 Utilities

BACKEX: het interactief wissen van bestanden met extensies als .DUP, .BAK en dergelijke. BOTAFOGO: een shell voor het gebruik van de GfA Basic-compiler. Werkt ook op de TT. DESKJET: een driver voor 1st Word Plus die 6- en 12-punts letters mogelijk maakt tesamen met de proportionele CG Times letter. Grafische afbeeldingen zijn niet mogelijk. MAKEDISK: een formatteerprogramma dat veel kan. Het is speciaal toegesneden op het maken van uitvoerbare boot-sectors. Kan ook als accessoire gebruikt worden. MIDI8030: de software voor gebruik bij het MIDI-control module dat in het Duitse ST Computer tijdschrift 5/92 is gepubliceerd.

A 516

CHRONOS: een database toegesneden op agenda gegevens en termijnplanning. Houdt rekening met ATV-dagen. FDDK: de C-source om programmeurs de mogelijkheid te geven uit eigen ontwikkelde applicaties een FAX bericht te versturen. Het zelf maken van Fax-drivers voor QFax is mogelijk. TOTOKAT: een programma dat de gebruiker wat meer kans zou geven om de lotto of toto te winnen.

A 517

GAUSS: een pakket voor de analyse van wiskundige formules. Numerieke differentiëring, integratie, nul-punts bepaling, en het oplossen van stelsels van vergelijkingen (ook numeriek). HEILEN: een database met vele geneeskrachtige kruiden. Tevens bevat deze database gegevens over de toepasbaarheid bij ziektes en kwalen.

A 518 Printen

TEXT500: voor bezitters van een HP DeskJet500 printer haalt deze teksteditor het onderste uit de kan. Deze editor bevat alle gebruikelijke functies voor de tekstverwerking en kan goed overweg met tabellen. Berekeningen kunnen worden uitgevoerd tijdens het invoeren van tekst. Met deze editor kunnen ook grafische afbeeldingen worden geprint!

A 519 Utilities

ADATH: database die is toegesneden op naamslijsten, bibliotheek catalogi en geluidsdragers. Compact maar krachtig. DESERTDRAIN: een zeer trage disassembler. HO-WOLD: bepaalt aan de hand van de statistiek hoe het zit met uw te verwachten levensduur aan de hand van een aantal vragen (eten, drinken, roken e.d.).

A 520 Diversen (z/w)

GIFT-2: het vervolg op 'Gift' (disk A 378). Een database waarin alle stoffen staan die vermeld moeten worden als ze in voedingsmiddelen zitten. Zo kan men te weten komen wat de eigenschappen en toepassingsmogelijkheden (giftigheid) van die toevoegstoffen zijn. (Duitstalig) MURPH: een verzameling van uitspraken (Duits) over de wetten van Murphy. SHIFT3: een nieuwe versie van een bekend schuifspelletje. 300 speelvelden van wisselende moeilijkheidsgraad. Men kan ook eigen opstellingen maken. (z/w)

A 521 Utilities

DRUCKER: een verzameling drivers voor de HP Deskjet voor bezitters van de database Phoenix of Adimens. Ook dwarsdruk is mogelijk. EASYFSEL: C-sources om handigen juist gebruik te maken van de fileselectorbox. KARMA: een converter voor de vele soorten formats van afbeeldingen. Omzetting van kleur naar grijstinten is mogelijk. Deze demo-versie kan slechts kleine beelden aan.

CONVERT: een CPX-module voor het omzetten van decimale in hexadecimale getallen en omgekeerd. TOSMAN: een multifunctionprogramma voor het beheer van bestanden op disk. TTP-TOOLS: handige set utilities voor gebruikers van een commando-interface. Ook bruikbaar onder de standaard Desktop. WINX: versie 2.0 van deze software die diep in het systeem ingrijpt en veel vensters mogelijk maakt (onder Duitse TOS versies).

A 522 Games (z/w)

EXPLODE: een tactisch nadenkspel voor twee spelers. Omring de tegenstander met explosieven en blaas hem het bord af. GULP:een behendigheidsspel waarbij een bal m.b.v. de joystick over stenen rolt. Met level-editor om eigen speelvelden te maken. IMPERATOR: wordt de bovenbaas door middel van handel, roof en oorlog. Duitstalig.

A 523 Database

VIENNA: een database over deze Oostenrijkse stad. Vele adressen, landkaarten, bus- en metro-lijnen zijn op te zoeken.

A 524 Games (z/w)

TI_PUZZLE: een puzzlespel waarvoor men eigen afbeeldingen kan gebruiken. TI_CRACK: conversie van z/w beelden voor TI_Puzzle.

A 525 Games (kleur)

TI_PUZZLE: als disk A 524 maar dan in kleur.

A 526 (SS) Games (z/w)

GERHILDS's Challenge: een kruising tussen golf en biljart. Een behendigheidsspel met een bal. MINIMIND: een variant op Mastermind. Raad de vier combinaties, wat niet makkelijk is door de vele mogelijkheden!

A 527 Diversen (z/w)

ST_FORMULAR: een programma om formulieren te maken en te drukken. Men kan zeer precies teksten plaatsen. SCEDIT:een snelle sourcetekst-editor die wat op TEMPUS lijkt. Alle normale functies zijn aanwezig. CALAMUS: diverse fonts (Balloon,Zibi, Skyline enz.) aanwezig zowel in gewone als italic uitvoering.

A 528 Utilities

Een aantal zeer veel gebruikte utilities die in de praktijk zeer handig zijn, staan op dezedisk verzameld. Bijvoorbeeld: CPANEL en COMBINED zijn multi-function accessoires, FCOPY3 is handig om disks te copieeren, FREERAM geeft op hoeveel geheugen de hele tijd beschikbaar is, STARTGEM om na het booten direct in je applicatie terecht te komen,DATETIME om de klok goed te zetten, RESCUE om zojuist gewiste files terug te halen, QMUIS om de muis sneller te maken enz.

A 529 Diversen

ST-UTIL: een programma dat van alles kan met de drives en de zich erin bevindende disks. ILLUSION: een spelvariant van de bekende Rubic Cube. LIFE: een uitvoering van het bekende Life-game volgens Conway. STAM: een demo van een programma om stambomen te maken.

A 530 Utilities

BOOTCOPY: gebruikt men de computer zeer geregeld voor dezelfde taak, dan kan het handig zijn om op te starten met een automatisch gevulde RAM-disk. Dit en nog veel meer kan dit programma. DUMP_AS: een omvangrijke monitor voor disks, files en geheugen. Veel functies zijn aanwezig. (z/w).

FFF3: een Fast File Finder die als accessoire gebruikt kan worden voor het opsporen van files op de harddisk. NO_CLICK: zet de key-klik af, zodat men minder aan geluidsbelasting is blootgesteld. SETTIME: heeft men een harddisk en geen ingebouwde klok, dan is dit programma handig. STDCAT: versie 5 van ditprogramma om de externe opslag niet alleen via disk en/of partitie te benaderen maar ook via eigen samengestelde 'secties'. UNEMEF-DA: een emulator om op een kleurenmonitor toch z/w programma's te kunnen draaien.

A 531 Games

BITS: zoek de 'bits' op die onder verschuifbare stenen zijn verstopt. GPPD: een autoracespel waarbij men moet racen tegen zes andere computergestuurde auto's. Men heeft een bovenaanzicht van het parcour. Er zijn 16 verschillende circuits. (z/w, joystick). KNIFFEL:een dobbelspel waarmee men met 5 stenen de beste van drie worpen moet gebruiken om te winnen. LYRICS: een bal beweegt zich over een speelveld. Als men de beweging bijstuurt dan zijn er talrijke verrassingen te beleven. KAMPF: het aloude bekende PacMan in een nieuw jasje.

A 532 Oxyd

Het bekende OXYD game in een versie die geschikt is voor de TT en de Falcon. (shareware)

A 533 en 534 Astronomie

Sidus Astrum kan sterrekaarten weergeven waarbij men allerlei zaken kan opgeven zoals plaats op aarde, tijd, kijkrichting en kijkhoek enz. Diverse coördinaten systemen zijn bruikbaar. Bij berekeningen wordt de floatingpoint-processor gebruikt (indien aanwezig). Er is een interface aanwezig om een teleskoop te besturen.

A 535 Sport

KUFE: het doorrekenen van de gevolgen van de vorm en stand van het schaatsijzer (slijpen van schaatsen) voor de snelheid op het ijs.(z/w).

Sprunghöhe: het schatten van de hoogte van een sprong aan de hand van video-beelden. (z/w). LIGA: een database om uitslagen van sportwedstrijden bij te houden. Statistische analyse is mogelijk. (kleur en z/w)

A 536 Printen

CASSETTE: het printen van etiketten voor cassettebanden. Vier verschillende labels zijn mogelijk. (z/w). LABEL: kan labels voor disks printen met afbeeldingen maar print zeer langzaam. (z/w). LABEL-CAD: printprogramma voor labels. Men kan eigen afbeeldingen opnemen. In deze versie kunnen de resultaten niet bewaard worden (shareware) (z/w).

A 537 Games (z/w)

EMPEROR: een oorlogszuchtig strategiespel waarin men na veel strijd de tegenstanders kan verslaan en heerser over de wereld wordt. Dit spel is een computerversie van het bekende boordspel RISK.

A 538

UBERWEISUNG: heeft men een P6/7-printer dan kan met met dit programma alle formulieren voor de Duitse giro en de banken invullen en uitprinten. (z/w) KLICK: stopt het geluid van het keyboard. Geen vervelend gepingel meer!

MAKE: een commando-interpreter die speciaal is ingericht voor het gebruik van compilers en linkers. Zo zijn er speciale bevelen om afhankelijkheden tussen files onderling in de gaten te houden. (z/w) TERMI-NER: een kalender met uitgebreide mogelijkheden. Plan uw kostbare tijd beter in. EXTENDER: om op een snelle manier de file-extensies te veranderen. Als CPX-module kunnen ook partities op de harddisk tegen overschrijven beveiligd worden. (z/w) WÖRTERBUCH: een verzameling Duitse woorden op het gebied van psychologie en filosofie. Zeer bruikbaar voor FW+ gebruikers. FUZ-ZYUHR: zet rechts boven op het scherm de tijd neer. UNARJ: om ARJ-files (vanuit de PC-wereld) uit te pakken op een ST.

A 539 Games (z/w)

CRAZY CUBES: een spel in de trant van PacMan maar dan met vele verrassingen. MINEN: zoek je weg door een mijnenveld zonder opgeblazen te worden. EXODROM: bevrijd de ingesloten schepen. Daartoe moet men op onverlaten schieten wat energie kost en moet men obstakels omzeilen. (joystick, z/w). RAILWAY MOTION: een versie van het 'piping game'. Zorg dat een trein niet op zijn weg ontspoort. Daartoe moet men een aaneengesloten rijbaan maken. (z/w).

A 540 Games (z/w)

KNUDDELS QUEST: een combinatie van een actie-, een behendigheids- en een denkspel. Men loopt in een doolhof vol hindernissen en gevaarlijke griezels. Onderweg kan men goederen verzamelen, waaronder bommen die dienen om tegenstanders op te blazen. TRAMPOLINE: een behendigheidsspel dat veel weg heeft van het bekende 'Break-out'game. In deze variant geen balletje, maar een mannetje dat opspringt vanaf een trampoline.

A 541 Diversen

DG-FUNK: voor het examen zendamateur moet men vele afkortingen en begrippen uit dit internationale wereldje kennen. Dit programma dient om het leren te vergemakkelijken. (Duitstalig, z/w). DUNKELKAMMER:zeker als men foto's in kleur afdrukt, moet men op de juiste wijze te werk gaan en alle handelingen zoveel mogelijk standaardiseren. Dit programma is daarbij behulpzaam. VOKALIX: voor het leren van Engelse woorden door Duitsers. LIGATAB: een programma om tabellen bij te houden met uitslagen van sport-evenementen, zowel individueel als per team. Export naar een tekstverwerker is mogelijk.

A 542 en 543 Lap of the Gods (z/w)

LAP of the GODS: een rollenspel waarbij men in de huid kan kruipen van een tovenaar, een elf, een krijger of een gids. Men krijgt een eigen karakter, dat in de loop van het spelenigszins kan veranderen.

A 544 Astronomie (z/w)

SAT 402 is een programma om te weten te komen waar diverse kunstmanen zich op dit moment of in de toekomst bevinden. Zo kan men te weten komen welke satelieten men kan zien overkomen aan de nachthemel. Het programma is bruikbaar voor het volgen van radio-amateur satelieten (richten van ontvangstantennes). Lijkt veel op 'Orbit' (PD-disk A 24 of B 13).

A 545 ST ZIP

ST ZIP 2.0 maakt het mogelijk om files afkomstig van de PC en aldaar gecomprimeerd met PKZIP, uit te pakken (ontzippen) op de ST. Dit programma is ook in staat om files te comprimeren (zippen) compleet met sub-directory structuren! Ook kunnen zelfuitpakkende files (en programma's) worden gemaakt.Het programma is ook oproepbaar vanuit commando-shells. (z/w)

A 546 STOS

Gebruikers van games of andere software die geschreven is in STOS Basic, hebben problemen als ze over gaan op een nieuwe versie van het operatingsysteem (TOS). Op deze disk staat een nieuwe loader, die het mogelij kmaakt om nu ook oudere STOS-games op moderne ST's te draaien. Zelfs op de TT blijkt de meeste STOS software nu wel te lopen!

A 547 Mystic Well (K)

MYSTIC WELL is een game dat door tweespelers (elk met hun eigen joystick) gespeeld kan worden. Men gaat op avontuur en moet de wereld redden met behulp van een magiër, een priester en een krijger.

A 548

BACKUP: een simpel backup-programma voor de harddisk. Aan de hand van lijsten met wildcards kan men selectief te werk gaan. BILDEX: een accessoire om leuke patronen op het scherm op te bouwen als men even de computer aan zijn lot over laat. Voorkomt het inbranden van het beeldscherm. DG_TRIO:drie accessoires om de datum/tijd te zetten, telefoonkosten in het oog te houden en om de betekenis van de kleurcode van weerstanden na te gaan. DRVCORR: een correctieprogramma om een foutje te repareren waarvan men last kan hebben bij gebruik van een Quantum harddisk, ICD adaptor en TOS 1.2. GLIB: een C-Easy-Gem bibliotheek voor Turbo (Pure)-C gebruikers om simpel een grafisch interface te maken. MAUSWIN: een accessoire die ervoor zorgt dat steeds het venster dat zich onder de muispijl bevind actief gemaakt wordt. Dit kan handig zijn. MENUDLX: voor gebruikers van GfA Basic 3.x die wat ontevreden zijn over het simpele menu dat hun normaal ter beschikking staat is dit een oplossing.

A 549 Astrologie

AD ASTRA is een programma om horoscopen te berekenen aan de hand van het geboortetijdstip. Er wordt rekening gehouden met de plaats van geboorte en eventuele zomer- en wintertijd via tabellen (alleen voor Duitsland aanwezig). De resultaten kunnen op zowel Epson- als NEC-compatibele printers worden uitgedrukt. Shareware. (z/w)

A 550 Games (z/w)

CIRCLE: een schuifspel waarbij men met delen van ringen werkt. Men moet ze op velden plaatsen en dan door verschuiving een aan eengesloten geheel krijgen. Er zijn allerlei onverwachte effecten zoals magnetische punten, afstotende stenen en teleportatie velden. NIBBLE: een variant van een 'snake'-game. Met de cursortoetsen bestuurt men een slang die door voorwerpen op te eten steeds langer wordt. Kom niet met je staart in de knoop!

A 551 Utilities

BOOTMENU: met dit programma als eerste in de Auto-folder kan men de configuratie bepalen waarmee men opstart. Niet alleen de programma's in de Auto-folder en de accessoires op de boot-disk kunnen worden gekozen, maar ook de desktop.inf en new-desk.inf files en de eventuele assign.sys. CLOCKDRV: een multifunction utility voor het beschermen van het beeldscherm, het parkeren van de harddisks en het bijhouden van de datum-tijd. Tevens is er een driver voor een DCF-77 ontvanger van de precieze (atoom-)tijd. GROB: zet afbeeldingen in het .IMG format om tot GROB-files voor de HP-48-SX en omgekeerd. Ook Doodle- en Degas-plaatjes kunnen worden ingelezen. FUNKTIONPLOT: versie 1.5 van dit programma om funkties te plotten, nulpunten, extremen en buigpunten te berekenen. Het heeft een grafisch interface met veel manipulatie mogelijkheden. GRAFIAS: leest HPGL-commando's in en bestuurt een zelfbouwplotter via de Centronics poort. Er zijn aanpassingen mogelijk aan de hardware. STARTUP: versie 3.5 van dit programma om de boot-configuratie te kiezen. Zorgt ook voor GDOS-drivers en fonts.

A 552 Games en muziek

PUZZLE: men kan een afbeelding opdelen in talrijke puzzelstukjes van instelbare grootte.En dan maar puzzelen! (z/w). CLEVER-SOUND: en accessoire die op de achtergrond X32 geluidsfiles kan afspelen. KLIMPER: een editor voor noten die heel geschikt is voor de gewone MIDI-gebruiker. Noten kunnen zowel via MIDI worden ingegeven als via het normale toetsenbord. De software is meer gericht op de weergave van geluiden dan op het netjes noteren van muziek in notenschrift. (Demo,z/w)

A 553 Games (z/w)

BUSManager: een management game (Duitstalig) waarin men moet proberen een busbedrijf rendabel te maken. Men moet slim gebruik maken van de wet van vraag en aanbod.

A 554 Games (z/w)

'Jenseits des Flusses' is een Duitstalig adventure game waarin men in een fantasierijke wereld een rol moet spelen. Men moet zijn eigen 'task-force' samen stellen en het onbekende land aan de overkant van de rivier betreden, alwaar vele avonturen te beleven zijn.

A 555 Databases

Op deze disk is een database-beschrijving opgenomen om te werken met literatuurverwijzingen. Men heeft wel Adimens 3.0 of 3.1 nodig.

A 556 Games (z/w)

BOHNEN: een variant van het bekende 'Awahri' spel met boontjes en kuiltjes. KNOBEL: een grote verzameling bord- en denk-spelletjes met bijvoorbeeld Domino, Ishido, Kalah, Leblon, Master mind, Minen, PushMe, Puzzle, Quadrix, Reversi, Senso, So-koban, Solitaire. WURFEL: werpt tot maximaal 6 dobbelstenen tegelijk met twee veelkantige dobbelstenen (2-99 kanten). MEMORY: een nieuwe versie van dit bekende spel. Er zijn 10 moeilijkheidsgraden.

A 557 Games (z/w)

SWEEP-A-MINE: een versie van het spel 'MineSweeper'. Onder een aantal velden op het bord zitten mijnen verstopt. Men dient goed na te denken en veel geluk te hebben. PUZZIT: kiest men de juiste stenen en verbindt men ze goed met elkaar, dan kan men door naar een volgend niveau (er zijn er 40). Het lijkt simpel, maar men moet terdege nadenken.

SCHADIST: een strategiespel. Men moet zodanig met bouwstenen schuiven dat een kogel van het beginpunt naar het eindpunt kan rollen. BOXY-GAMBLER: een behendigheidsspel waarbij men als boxer van de ene hoek naar de andere hoek van de boxring moet zien te komen. SCHLOSS2: een klein Duitstalig tekst-adventure.

A 558 Utilities

EXPANDER: met behulp van deze accessoire kan men diverse GEM- programma's activeren. Wel moeten de programma's zich netjes gedragen, maar gaat het goed, dan kan men gelijktijdig op diverse programma's toegrijpen. Verder diverse utilities zoals: FCopy3, SysInfo, Select, Eddy, AutoSort, Timer,TestMem.

A 559 Financieel

CHARTS: een complex programma dat ontworpen is om de beurskoersen in de gaten te houden. Alle standaard methodes zijn aanwezig. De resultaten kunnen op vele manieren worden afgebeeld. (z/w). DYNA:speciaal gemaakt voor het beheer van aandelen portefeuilles. Men kan een inzicht in de huidige en toekomstige rijkdom krijgen. Werkt alleen met Duitse TOS. KALENDER:een kalender de rekening houdt met regionale en nationale feestdagen in Duitsland.

A 560

CAL44: een soort agenda om afspraken (gebeurtenissen) bij te houden over diverse periodes. Zowel bruikbaar als ACC en TTP.

CROSSWORD: een hulpmiddel voor hetmaken en oplossen van kruiswoordpuzzels. Maximale veldgrootte is 50 x 50.(z/w)

IN-CONTROLL: een MIDI-manager die gebruikt kan worden om eigenschappen van apparatuur in te stellen die alleen maar via MIDI bereikbaar zijn. Functioneert ook als synth-editor en mixer voor 16 kanalen. Werkt als ACC of PRG. (kleur en z/w) MONO_EMU: heeft men een kleurenscherm, dan kan men met behulp van dit programma toch vele z/w programma's draaien. IMG_IDX: met dit programma kan men bijhouden welke IMG afbeeldingen men heeft en waar ze op staan. De resultaten kan men uitdrukken of op disk bewaren. COMPACT: print in zeer gecomprimeerde vorm directories uit. Geschikt voor inkjet-printers en Epson-compatibelen. TEL-DAT: een database die geschikt is voor namen, adressen en telefoonummers.

A 561 Spaceball (z/w)

SPACEBALL speelt men met twee spelers of men speelt tegen de computer. Een soort basketball, maar dan tussen zwevende ruimte-vaarders. (joystick)

A 562 Printen

Voor gebruikers van de HP Deskjet-printer. Drivers voor Calamus, Degas en WordPlus zijn aanwezig. Een programma om screen-dumps printen is aanwezig. Verder diverse programma's om de Deskjet in te stellen.

A 563 Database

ETIKET: een Nederlandstalige database die gericht is op het ordenen en bijhouden van adressen. De uitprintmogelijkheden zijn speciaal gericht op het printen van etiketten.

OPUS: een spreadsheet met veel toepassingen. Grafisch goed verzorgd met de mogelijkheid om 'charts' te maken. Kan gebruik maken van GDOS. (shareware) (kleur en z/w)

A 564 Astronomie

SKYMAP: versie 1.03 van dit programma dat afbeeldingen geeft van de sterrenhemel. Een uitgebreide lijst met namen is aanwezig. Istraag in het berekenen. Verder op deze disk nog een speeltje voor de late avonden:HACKER in versie 1.03 is een Engelstalig adventure game zonder grafische afbeeldingen.

A 565 Utilities

Mega STE programma's. Vervallen wegens slechte werking.

A 566 Fysica/Chemie (z/w)

FOURIER: door het sommeren van een aantal sinus-functies kan men elke gewenste (periodieke) curve samenstellen. Ook het omgekeerde is mogelijk: een signaal uitsplitsen tot een aantal simpele sinus-functies. Van een signaal ook het frequentie spectrum bepaald worden. GEMNMR: het simuleren van dynamische MNR-spectra. Deze software maakt het mogelijk om, rekening houdend met fysisch-chemische effecten, tijds- en temperatuurafhankelijke spectra na te rekenen. Grafieken kunnen geprint worden of als HPGL-plotfile worden opgeborgen. (z/w)

A 567 Utilities (z/w)

Op deze disk staan diverse icon-editors die werken met het Phoenix-Icon-Format zoals: PH-ICOED: voor het maken van icons die men in de database Phoenix kan gebruiken. GEMIC-ED: een editor voor het bewerken van icons zoals ze gebruikt worden voor de Desktop (32 x 32 pixels bij TOS 2.x en hoger )en de .RSC files (max 64 x 64). Iconen kunnen als C-source opgeslagen worden voor opname in eigen programma's en voor gebruik in RSC-construction sets. GM_ICED:een editor om muisvormen te maken. Zo kan men eigen zaken verzinnen zolang men maar 16 x 16 pixels gebruikt. Er kan ook een Omikron Basic source tekst aangemaakt worden. DT_ICED: een editor die er voor dient om Desktop-icons te maken en te bewerken. Zeer geschikt voor gebruikers met TOS 2.0x en hoger. KEKDOSE: bekijk de inhoud van de cookie-jar. De inhoud van algemeen bekende cookies worden geïnterpreteerd in begrijpelijke vorm. 16_MHZ_C: met dit programma in de Auto-folder kan men direct de STE op 16 MHz zetten. SCR_SAVE: dumpt een screen naar schijf. DIGI_UHR: de tijd rechtsboven op het beeldscherm WIN_UHR: een klokje (met wijzers) dat de tijd in een venster weergeeft.

A 568 Financieel (z/w)

M_BOERSE: voor het beheer van allerlei waardepapieren zoals: zero-bonds, opties, aandelen, floaters enz. LIQUIDAT: een programma voor Duitse huisartsen om te zorgen dat de afrekeningen op tijd en met de juiste bedragen verzonden worden. AEHRWERT: het bepalen van de voedingswaarde van een maaltijd. Men kan van 12 verschillende chemische stoffen de hoeveelheid bepalen (vitamines, mineralen, cholesterol e.d). (Duitstalig)

A 569 Utilities

KOLUMBUS: een pakket dat bestaat uit editor ,shell, make-utility, commandline interface, online help, sortering, datamanager en nog veel meer. (z/w) FINDER: hiermee kan men in teksten zoeken naar zinsnedes. Werkt zowel als prg als acc. POINTER: hiermee kan men getallen vanuit het ene getalsysteem overzetten naar een ander. SHAKE: een accessoire om de fysische volgorde van files in een folder te veranderen. SMURF: een programma om op een laag niveau in files te kijken. De inhoud van sectoren wordt zowel als tekst als in hexadecimale vorm weergegeven. COOKIE: een setje met functies voor Turbo-C gebruikers voor het gebruik van de cookie-jar. FOLDER-CLEAR: tijdens het opstarten kan men beslissen of folders (alsnog) geleegd moeten worden. 16MHZ: schakelt een Mega STEd irect op de hoge snelheid.

A 570 Games

MINEX: men moet zijn weg door een mijnenveld banen. SPY: een variant van het bordspel 'Scotland Yard'. In een speelveld van 10 x 10 moet men spionnen gaan zoeken. Zeer lastig. (kleur) TICTAC: een tik-tak-tor versie. Zeer eenvoudig (lijkt het). SAISHO: men moet binnen een beperkte tijd een aantal stenen verplaatsen. Twee spelers spelen tegen elkaar (z/w). CENTI: een variant op het bekende 'Centipede' dat ook wel 'snake-game' genoemd wordt. Deze versie heeft ook elementen in zich van 'Space Invaders' (z/w).

A 571 Games (z/w)

ZX81: een emulator voor de bekende ZX-81 computer. In deze uitvoering met Duits toetsenbord. Zeer veel spelletjes zijn op deze disk aanwezig.

A 572 Games (z/w)

TI-QUIZ: een vraag en antwoord spel in het Duits. Zeer veel vragen op de gebieden chemie, techniek, literatuur en muziek.

BURGEN: veertig nieuwe burchten voor het spel 'Ballerburg' op PD-disk A 42. SCHADIST: een spel waarin een kogel over het speelveld rolt. Men moet zelf het speelveld veranderen om de kogel vrijbaan te geven.

A 573 Educatie

BRAINWAVE: een universeel leerprogramma, dat naar de wens van de gebruiker uitgebreid en aangepast kan worden. Er zijn al enkele thema's aanwezig (in het Duits). (z/w en Falcon).

A 574 Games (z/w)

EUROPA: een strategiespel waarin men anno 2053 de macht in Europa dient te veroveren.

MINENFELD: een spel met een mijnenveld.

MASTERMIND: een uitgebreide variant van dit bekende spel. ADAROD: lijkt erg veel op het bordspel 'Dorada'. HANGMAN: een variant op het bekende 'HangMan'. MERK-MAL: een variant op het overbekende 'Memory' spel voor twee personen. Men kan ook tegen de computer spelen.

A 575 Games

BALLS: een Arkanoid variant. Men moet met een stuiterende bal een muur afbreken. (z/w). CONQUERER: een vechtspel waarin groepen krijgers een slag uitvechten. Maximaal 6 spelers. (kleur). WURM: een 'Snake' variant. Een worm kruipt over het speelveld en wordt steeds langer. Eigen speelvelden zijn te maken.(z/w)

A 576 Diversen

PROJECTOR: het afbeelden van Mandelbrodt grafieken. (z/w en Falcon). POLYREG: het afbeelden van meetgegevens en het fitten van een n-de graads polynoom. Handig voor techici. C-COMPLEX: een bibliotheek met functies voor het gebruik van complexe getallen in Pure-C. W2WP: converteert teksten die gemaakt zijn met Microsoft WORD (RTF-format) naar het FW+ format. CARTELLA: met deze software kan men een file in HPGL-format laten uittekenen op een zelfgebouwde plotter. (z/w)

A 577

GLASNOST: een verzameling TTP's die de gebruiker in staat stellen om elke aanwezige file van een nadere toelichting te voorzien. Alleen bruikbaar via een command-interface.

ELT: een tekst-editor die wat primitief oogt kwa gebruikersinterface. Is niet GEM-conform geprogrammeerd. (z/w). BERUF: een database met meer dan 150 verschillende beroepen. Kan handig zijn als men een beroepskeuze gaat maken. (Duits) (z/w). RENNRAD: een programma om uit te zoeken wat het beste verzet is bij racefietsen met 5 of 7 versnellingen.

A 578

WINLUPE: het ultieme beeldscherm vergrootglas. Men kan de vergroting staploos instellen en het vergrote beeld staat in een venster. Het is geheel volgens de regels geprogrammeerd, dus is ook bruikbaar onde rMultiTOS. Zeer veel instelbare parameters, zodat iedereen het aan zijn behoefte en gebruik kan aanpassen. Ook geschikt voor de Falcon.

A 579 Utilities

1WP2FAX: maakt van een FW+ tekstfile een IMG-beeld dat door de meeste Fax-programma's verzonden kan worden.

1ST_SHELL: een programma om de samenwerking tussen Tele- of Junior-Office en 1WP2FAX te vereenvoudigen.

GDOS2FAX: zet GDOS-files (GEM Meta-files) om tot een format dat 1WP2FAX weer kan verwerken. MAKE-UP: deze software is in staat om kale ASCII-teksten te editen. Een hoop regelmatig verrichte handelingen kunnen automatisch gedaan worden.

PAC-SHELL: een shell om makkelijk te werken met al die soorten gecomprimeerde files zoals .ZOO, LZH, ARC, ARJ, ZIP, SFX enz. Er zijn routines aanwezig om van archieven de inhoud te lezen. Werkt ook onder MultiTOS.(z/w). PINHEAD: een utility om de programma's in de AUTO-folder en de accessoires snel af te werken tijdens het opstarten.

A 580 Tegenland

TEGENLAND is een Nederlandstalig tekstadventure dat door de auteurs van het eerder verschenen 'Ring van de Hoop' (op PD disk A65) is gemaakt. Het programma kent meer dan 150 uitgebreid beschreven locaties en 70 voorwerpen. Een goed niveau kwa sfeer, verhaal en humor. (kleur en z/w)

A 581 en 582 Games

MEMORY is een bekend geheugenspel dat in deze implementatie in 256 kleuren werkt op de Falcon. (2 disks)

A 583

OEKOPLAN: berekening van de optimale plaatsing van planten en voedingsgewassen in de (volks)tuin. Er wordt goed rekening gehouden met de eigenschappen van de diverse gewassen zoals groeisnelheid, oogsttijd en onderlinge wind- en zonbescherming. OEKO-EDIT: een editor om de invoerfiles voor Oekoplan samen te stellen.

A 584 en 585 Escape (K)

ESCAPE: een zeer snel schietspel met ruimteschepen en ontsnappingen door grottenstelsels. (ST, TT en Falcon, joystick)

A 586

LUEBKE: een automatisch vertaalprogramma voor Engelse teksten naar standaard Duits. Levert soms verrassende resultaten. ALICE:een editor voor simpele taken. Ook werkend onder MultiTOS.

A 587 Games

CENTI: een snake-game waarbij de steeds langer wordende slang in stukken moet worden geschoten. PRINTER: het uitprinten van ASCII teksten op de HP DeskJet.

DOMINO: een versie van het bekende domino spel. (z/w) SINUS: een functie-plotter voor sinus curves. Handig voor scholieren. (z/w) TRON: een spel waarbij twee tegenstanders racen met 'light-cycles' die een dodelijk spoor achter zich laten. ICONEER: een icon-editor voor gebruikers van Phoenix (database).

A 588 Idealist

IDEALIST: een zeer bruikbaar programma om teksten uit te drukken. Talrijke instellingen en mogelijkheden. Deze versie 3.3 is verder uitgebreid dan versie 2.0 die te vinden is op disk A 308 Printer utilities .

A 589 t/m 594 Astronomie

SIDUS ASTRUM: een volledig herbewerkte versie van dit astronomieprogramma dat reeds eerder op de disks A 533 en 534 te vinden was. Maar nu tevens met zeer veel data over sterren en objecten aan het firmament. Sidus Astrum kan sterrekaarten op vele manieren weergeven.

A 595 Diversen

INIT: zend bij het opstarten via de diverse poorten data naar de buitenwereld. Kan gebruikt worden om printers, modems enz. te initialiseren. SHOWIMAGE: een utility om teksten en beelden te tonen. Vervangt de bekende show/print/cancel van de desktop. MINICALC: een utility om een kleine handige zakrekenmachine na te doen. Met programma(source-)tekst in Pascal. T-KALENDAR: een kalender om termijnen, afspraken enz. in te noteren. Er zijn alarm-,attentie- en wekkerfuncties aanwezig. TERMINE: een compacte kalender om verjaardagen, ATV-dagen, feestdagen enz. in te noteren. TT-DESK: men kan de desktop van TOS 2.0x6 en 3.x een stuk verbeteren en handiger te bedienen maken. Menu-shortcuts en grotere iconen zijn b.v. mogelijk. DISKLIST: maakteen data base van de inhouden (filenamen) van floppy disks of partities op harddisks. GD-FLAG: zet de bitjes in programma-headers zoals de fast-load, fast-RAM voor TOS en privat, global, super voor MultiTOS. DESKJET: HP Deskjet printerdrivers voor First Word Plus en Edison. Met uitleg en voorbeelden. KICKDJ: brengt de HP DeskJet op gang als men die later heeft aangezet dan de computer.

A 596 Databases

HH-BUCH PLUS: een klein maar fijn programma om de boekhouding te voeren over het huishoudgeld. (shareware)

AMANAGER: een simpele database voor geluidsdragers.

A 597

EASYDAT: een database die veel lijkt op 'GO!' (Amiga) en geen gebruik maakt van menu's maar alles in dialogen doet. Soms is dat handig en soms niet.

HNZ: een modulair opgebouwd programma voor de metaalbewerking (boren, freezen, draaien). Voorzien van vele gegevens en tabellen met materiaaleigenschappen en veiligheidsmarges. Zie ook in de verbeterde versie op A 632 HNZ .

A 598 Games

Fürsten der Finsternis: een nieuw rollenspel/adventure dat gemaakt is met de HASC generator. (Duitstalig)

A 599 MC_Wall (kleur)

MC_WALL: 'Walls of Illusion' is een Duitstalig rollenspel dat zich afspeelt in ondergrondse gangen (Dungeons-achtig).

A 600 DTP

Op deze disk zijn diverse hulpprogramma's voor gebruikers van Calamus te vinden en enige lay-out's en tekeningen.

FontScan: gaat na welke fonts beschikbaar zijn (niet alleen Calamus fonts maar ook Didot, GDOS en That's Write) en toont hoe ze er uitzien. Erg handig bij het uitzoeken van een font!

CFN_LST: om lijsten te maken van fonts die beschikbaar zijn. Zo vind men nog eens iets terug.

PRO_ART: een verzameling handig bruikbare documenten.

CVG_PIC: een verzameling vektor tekeningen van algemene aard.


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 7 januari 2000
Home Public Domain A Algemeen 401-500 A Algemeen 601-700