Home Public Domain A Algemeen 501-600 A Algemeen 701-800
 

A Algemeen 601-700


A 601 DTP

Op deze disk een aantal Public Domain Calamus fonts zoals: Picto, Revue, Royal, Saturnus, Tiphany, Vision. Verder een Engelstalige handleiding voor beginners die een introductie in Calamus nodig hebben.

A 602 Communicatie

VideoTex ST: een simpel uitgevoerd programma (geen muisbesturing en zo) voor het Video Text protocol met modems die ervoor geschikt zijn (1200/75 bd). (z/w)

STALKER: een demo-versie van dit algemene modem-communicatie programma (Terminal Emulator prog.) dat in de USA veel gebruikt wordt.

PCONFIG: een printer-configuratie-programma.

MCOMS: Mini Office Communications Professional versie 1.00 voor modem-bezitters. Bevat een telefoonboek, mogelijkheden voor file-transfer (ASCII, XModem, Kermit), kan in de ViewData mode gezet worden en heeft uitgebreide printmogelijkheden voor kantoordocumenten.

A 603 Mini Office Spread

MinSpread: Mini Office ST is een spreadsheet met alle normale functies die men kan verwachten. Niet bijzonder snel maar wel bruikbaar. Diverse illustratieve voorbeelden zijn aanwezig, zodat men ook kan zien hoe men simpele grafieken kan maken.

A 604 Tekst-utilities

CLIPBOARD: een accessoire met hulp programma's om het Atari Clipboard te gebruiken voor uitwisseling van data tussen applicaties op een standaard manier.

1STW2PS: First Word To PostScript versie 3.23 is een conversie programma om teksten van de bekende editor FW+ om te zetten tot PostScript files.

2COLUMN4: print een tekst in twee kolommen naast elkaar. Met diverse printerdrivers en voorzieningen om eigen drivers te maken.

ACCENT: software om alle afwijkende letters (met trema's, accenten enz.) op een simpele manier in te typen. Werkt ook met oude TOS-versies en geeft dan de mogelijkheid om alle letters via hun decimale nummer (ingetypt op het numeric key-pad) te bereiken. Zeer handig voor FW+ gebruikers. Met behulp van een CPX-module kunnen instellingen veranderd worden.

BLIB: haalt overbodige line-feeds, form-feeds, tabs e.d. uit een tekst.

CONVERT: is in staat om de meest gebruikte pixel-format afbeeldingen (IMG, Degas Doodle, PicWorks, Art Director, Stadt en Neochrome) om te zetten in andere formats.

EASYTEXT: een simpel DTP-programma dat gebruik maakt van GDOS. Op deze disk een enigszins beperkte PD-versie.

EASYVIEW: het bekijken van ASCII-teksten.

ETERNAL: het maken en printen van maandkalenders.

WP_TOOLS: een accessoire men handige mogelijkheden voor FW+ gebruikers. Zo kan men te weten komen hoeveel woorden een document bevat, kan men floppy disks formatteren, per ongeluk gewiste files terug halen enz..

WP_CNV: de conversie van FW+ naar ASCII tekst en weer terug.

A 605 Diversen

Voor bezitters van de DBMAN-database staan op deze disk twee kant en klare toepassingen: Atelier en DiskCalalogus.

AEO: Atari Explorer Online is een tijdschrift op disk. Uitgave mei 1993 (Vol2/9).

EVEREST: een teksteditor met alle normale functies. Maakt o.a. gebruik van het ClipBoard en houdt zich aan de GEM-conventies.

IDLER: maakt het scherm donker als de computer een tijd niets doet. Zo wordt het beeldscherm tegen inbranden beschermd.

PLANNER: het vooruit plannen van werkzaamheden.

WEFAX2: de software om een zelf te bouwen interface (beschrijving bijgevoegd) te bedienen, zodat men weerkaarten kan ontvangen en afbeelden op het scherm.

DOC_VIEW: documenten op het scherm tonen.

SYSINFO: geeft informatie over alle mogelijke systeemzaken. Zeer uitgebreid.

A 606 Databases

CD: een database die is toegesneden op het beheer van de verzameling CD-disks. Diverse mogelijkheden voor het printen van labels.

MITEL: een database die lijkt op een eenvoudige kaartenbak voor namen en adressen (telefoonboekje) met diverse uitprintmogelijkheden. Er kan van een password-beveiliging gebruik worden gemaakt.

STUSS: een programma voor het maken van lesroosters en aanverwante voor scholen. Met vele mogelijkheden, maar toegesneden op de Duitse situatie.

A 607 Games (z/w)

DENKMAL: een Master Mind variant, ook als accessoire bruikbaar.

PARDON: het 'patience' kaartspel nu m.b.v. de computer.

WORT_FIX: een bordspel dat veel weg heeft van het bekende 'Scrabble'.

YATZEE: een spel met dobbelstenen dat zeer spannend kan zijn. Met handleiding.

BALLOONS: een actiespel met diverse niveau's dat iets weg heeft van het bekende 'Oxyd' spel. (shareware,joystick)

A 608 GNU Chess

GNU Chess is een programma afkomstig uit de Unix wereld. Verwacht van deze implementatie dus geen fraaie grafische afbeeldingen of gebruik van de muis. Het uiterlijk en de bediening zien er simpel uit. Er is een bibliotheek met openingen aanwezig die men zelf kan uitbreiden. De speelsterkte is in 10 stappen instelbaar.

A 609 Falcon Backwards

Backwards: voor bezitters van een Falcon die moeilijkheden hebben om spelletjes te draaien die wel op de STE werken, is dit mogelijk een oplossing. Dit programma probeert om de Falcon meer STe-compatibel te doen zijn door het onderscheppen van bepaalde systeemaanroepen en adresseringen in het geheugen.

A 610 Walls of Illusion (K)

Walls Of Illusion is een labyrinthspel dat veel weg heeft van het bekende 'Dungeons and Dragons'. Zoek de weg in het magische doolhof langs allerlei gevaren (shareware).

A 611 Utilities

Let'Em Fly: met deze utility kunnen voortaan alle dialoogboxen verplaatst worden (flying dials). Ook al produceert de applicatie gewone dialogen, toch kunnen ze meestal verschuifbaar worden gemaakt. Bovendien zijn er extra mogelijkheden om strings in een dialoogbox te editen. Ook de menu's krijgen wat extra's. Dit is een utility waar men veel gemak van heeft en die bij niemand mag ontbreken. De source code is op de disk aanwezig en verder zijn er talrijke voorbeelden hoe men vanuit eigen programma's de extra mogelijkheden kan benutten.

Take Off: start programma's via een pop-up menu. Nu hoeft men niet meer vele folders door te worstelen om een programma te activeren of de Desktop vol te zetten met programma-ikonen. Werkt onder de Desktop Gemini, onder MultiTOS en onder Mag!

X.MTOS_ACC: verbetert enige foutjes van de NewDesk van MultiTOS, zodat accessoires zich beter laten laden.

SmallAES: een C-source die zeer beknopt de AES-binding beschrijft. Ook Falcon-TOS en MultiTOS functies worden ondersteund.

WrapMouse: een paar drivers voor de muis en joystick. Met deze software kan men ook 'vreemde' muizen via een seriŽle poort (RS232) aansluiten en gebruiken. Tevens is er de mogelijkheid om de joystick te laten werken als surrogaat-muis.

NV_RAM: hiermee kan men alle instellingen in het non-volatile RAM van de Falcon veranderen. Er is een bootprogramma dat alle instellingen weer naar normaal kan zetten, zodat men bij het experimenteren niet opeens met een vastlopende Falcon kan worden opgescheept. Maar voorzichtigheid blijft geboden!

MakeGEM: configureerbaar raamwerk voor Omikron Basic programma's.

A 612 Editors (z/w)

KonText: een teksteditor met een wat mager gebruikersinterface, maar aardig doordat er makkelijk teksten met de Mac en MS-DOSsers kunnen worden uitgewisseld (converteringen).

Steuer-Profi: software om in Duitsland te helpen bij het doen van de belastingaangifte van privť-personen. Weinig toepasselijk voor de Nederlandse situatie.

A 613

Audio Fun: met behulp van goede software kan men de ingebouwde Yamaha geluidschip ongekende dingen laten doen. Met deze software kan men eigen melodieŽn en drumpatronen samenstellen.

C-Akt: als men veel afbeeldingen heeft, kan het lastig worden om aan de filenaam te herkennen om welke afbeelding het gaat. Met C_Akt kan men de afbeeldingen in een database organiseren, van commentaar voorzien en op het beeldscherm bekijken. (z/w)

A 614

Boerse: een programma om het gebeuren op de beurs in de gaten te houden, succesvol te kunnen speculeren en zo rijk te worden.

A 615 Utilities

Copy+Delete: zorgt ervoor dat van alle belangrijke files aan het eind van een sessie een back-up wordt gemaakt.

BackUp: maak zgn. job-lijsten voor het bekende copieerprogramma 'Kobold'. Zo kan men snel en handig een back-up van de data maken. Ook automatisch herstel is mogelijk.

Druck2: voor het bedrukken van labels, kaarten, adreslabels, formulieren enz. enz. met tekst. De vele mogelijkheden zijn overzichtelijk voor de gebruiker gepresenteerd. (z/w) INFO: leest de NewDesk.inf file (TOS 2.x. 3.x en hoger) en toont op het scherm de 'betekenis' van de functietoetsen.

Liesmich: ASCII-teksten op het scherm tonen. Kan de ingebouwde 'show/print/cancel' van de Desktop vervangen.

Save2: aan de hand van lijsten worden veiligheidscopieŽn van belangrijke files automatisch gemaakt.

A 616

Radar-NF: het berekenen van de stralingsdichtheid (veldsterkte) bij radarantennes. Aan de hand van de vorm, grootte en afstand kan men berekenen of men aan gevaar blootstaat.

BriefMarke: een database voor postzegel verzamelaars. (z/w)

A 617 Games (z/w)

Nimm: bij het spel 'nemen' moet men de tegenstander dwingen om het laatste houtje te moeten pakken. De houtjes liggen niet op een rij, maar in een 2-dimensionaal patroon, wat het spel veel moeilijker maakt. De computer speelt tamelijk sterk!

Medusa: een doolhofspel waarbij men moet oppassen om niet door de Medusa in steen te worden veranderd. Gelukkig hoort men het monster aankomen, dus men is gewaarschuwd!

A 618 Games

TRON: Ultimate TRON ST is een implementatie van het bekende light-cycle spel, waarbij men moet oppassen om niet het spoor van de tegenstander (of het eigen spoor) te kruisen, want dan vliegt men aan stukken.

Fields: een strategisch spel waarbij men met een bewegende steen (die een zichtbaar spoor achterlaat) zoveel mogelijk gebied moet zien te omsluiten. Men kan eigen speelvelden construeren. (z/w)

Muehle: een 3-D versie van een bekend spel. Werkt in een normaal GEM-venster.

Mission X: een actie/adventure game met een vliegtuig, een rivier en vele booswichten. Werkt in kleur en z/w met vele aardige afbeeldingen.

A 619

Remote: wil men op afstand de ST bedienen via de joystick, dan kan dat met deze software. Men kan aan elke beweging van de joystick een aantal toetsindrukken koppelen.

Barcode: heeft men een videorecorder met de mogelijkheid om barcode te lezen, dan kan men via opgegeven lijsten uit de TV-gids op eenvoudige wijze de recorder programmeren. Men heeft natuurlijk wel een printer nodig.

General-M: heeft men een ouderwetse synthesiser, dan kan men toch de 'general MIDI' enigszins gebruiken met behulp van deze software.

Lexikorr: bewerkt woordenlijsten (in ASCII) en zoekt naar doublures.

FPlotter: een simpele plotter voor wiskundige functies. Op de TT kan men zelfs zeer complexe functies laten doorrekenen in een redelijke tijd. De afbeelding kan vergroot worden en als IMG-file worden bewaard.

DFU-Lex: een technisch woordenboek op het gebied van data-transport. Vele begrippen worden uitgelegd (Duitstalig).

A 620

Maskerade: bewerkt files op floppy- en harddisk. Men kan zoeken naar files volgens vele criteria en gevonden files kunnen een aangegeven behandeling ondergaan (laten zien, printen, wissen, copiŽren, verplaatsen of editen). Ook kan men nieuwe back-ups maken en oude wissen.

VT-Menu: software behorende bij de hardware (van het Duitse tijdschrift C't) voor video-text.

Terminal 2000: bezitters van een Sharp PC 1403 zakcomputer kunnen hun programma's in GfA Basic schrijven op de ST en uittesten. Na omzetting kunnen ze dan in de Sharp worden ingeladen. Een schema van de zelf te bouwen hardware voor de connectie tussen beide computers is op de disk aanwezig.

VGA-Simulator: heeft men een TT met een groot z/w beeldscherm, dan kan men met dit programma ook de (lagere) resoluties gebruiken. Kleuren worden in gerasterde grijstinten weergegeven.

Combo: een simpel en klein programma dat als eerste in de AUTO-folder geplaatst een keuze mogelijk maakt van de configuratie bij het opstarten.

A 621

FussballST: een strategisch spel waarbij men als manager van een voetbalclub moet proberen het kampioenschap te veroveren. (Duitstalig, z/w).

ColorIt: een spel vol actie (in kleur) waarbij men velden zo snel mogelijk moet voorzien van de eigen kleur. Pas op voor de geniepige wapens van de tegenstander! Meerdere spelers zijn mogelijk.

A 622 Formel 1

Formel 1 is een strategisch spel met als centraal thema: het managen van een Formule-1 raceteam. De 19 andere teams worden door de computer gespeeld. Alertheid en snelheid zijn zonder meer nodig (Duitstalig, z/w).

A 623 ZX-Spectrum Emulatie

Met de ZX-Spectrum emulator kan men tot in de kleine details een ZX-Spectrum nadoen. Werkt zowel in kleur als in z/w. Diverse Spectrum-programma's worden op deze disk meegeleverd.

A 624

Abpfiff: een database om b.v. de prestaties in het voetballen bij te houden.

Pocketwatch: een klokje dat de mogelijkheid heeft om op vijf verschillende tijden een waarschuwing te laten horen.

LaunchIt: via een dialoogbox kan men programma's starten. Zo hoeft men niet langer te zoeken in folders. Werkt ook onder MultiTOS.

Reminder: met dit programma in de Auto-folder wordt u eraan herinnerd wat er vandaag (of morgen) voor bijzonders is (verjaardagen, afspraken, feestdagen enz.).

TSFM-CPX: een CPX-module voor het formatteren van floppy-disks (DD, HD en ook ED). ASCII-Tools: een set utilities om ASCII-teksten om te zetten in uitlijnbare teksten en omgekeerd.

LightMaster: de aansturing van een interface om 8-kanaals lichtorgels te bedienen. Men kan geluidssignalen als triggers gebruiken.

A 625 Games (z/w)

Balloons: probeer de ballonnen lek te prikken en de voorwerpen te verzamelen, terwijl men over een speelveld beweegt. Met vele spelniveau's (shareware).

Thriller: met een rollende kogel moet men hartjes verzamelen. Om naar de hogere regionen te kunnen opstijgen is een codeboek nodig (shareware).

A 626 Games

House Quest 2: een adventure game met veel tekst en enige simpele grafische afbeeldingen. Men is geheim agent en moet allerlei opdrachten vervullen. Duitstalig (shareware).

A 627 Diversen

MusikMemory: een variant op het bekende Memory Game. Men moet bijpassende plaatjes bij elkaar zoeken, maar in deze versie bevat elk plaatje een afbeelding in notenschrift. De erbij behorende muziek (toon, interval, accoord) krijgt men te horen. Werkt (in z/w) ook op de Falcon.

Vital 2: een programma ter analyse van de voeding. Van meer dan 900 zaken zijn de voedingwaarde, vitamines, mineralen enz. in de database opgenomen. Kijk of u wel voldoende en gezond eet. Een minder uitgebreide versie van dit programma is te vinden op disk A 392 .

McCoy: een variant van het bekende Tetris spel. Combineer je de gekleurde stenen op de juiste manier dan kan je virussen doden. Ook als accessoire bruikbaar.

Ohvok2: het trainen van de woordkennis van het Latijn. Niet alleen Duits-Latijn maar ook het omgekeerde is mogelijk. Men kan het bestand zelf aanvullen.

A 628 Chronos

Chronos: dit programma kan vele dingen doen die met datums te maken hebben. Zo kan men zien of er dit jaar een 'vrijdag de 13-de' bestaat, berekenen wat de datum is volgens de Juliaanse kalender, hoe men snipperdagen en ATV dagen het gunstigst kan combineren, wanneer er waar feestdagen zijn enz. Er is een 'planner' voor periodieke termijnen, en zelfs kan men zijn bioritme opvragen. Een oude versie is te vinden op disk A 516.

A 629 Utilities

Op deze disk zijn een aantal veel gevraagde utilities samengebracht.

XInfo: kan vele dingen zoals: files op disk bekijken, opzoeken en veranderen van datum/tijd, comprimeren en uitpakken, files versleutelen, files omzetten tot het UUE-format (Unix machines o.a.), info over Didot en Calamus fonts enz. (shareware)

Selectric: een nieuwe fileselector box met vele extra mogelijkheden. Zie ook disk A 541 .

TwoInOne: een shell om het comprimeren en uitpakken van bestanden simpeler te maken.

Spew: geeft bij het opstarten van de computer een dwaze tekst uit. Met sourcecode, zodat men zelf e.e.a. kan veranderen en aanpassen aan onze taal.

SysInfo: geeft informatie over het systeem zoals: inhoud van de Cookie-Jar, vrije geheugen, partities op harddisks en de vrije ruimte in elke drive.

WINX: indien men een TOS versie > 2.0 heeft kan men meer vensters tegelijk gebruiken. Zie ook disk B 141 .

A 630 Diversen

GNU_SHELL: Een grafische shell voor gebruikers van het GNU-pakket (C++ e.d.) Bulldozer: een copieerprogramma dat op file-niveau werkt. Het kan onder MultiTOS de copieerfunctie van de Desktop overnemen.

TakeThis: zorgt ervoor dat TTP-programma's een van te voren bewaarde string automatisch voor hun kiezen krijgen. Men kan gebruik maken van de fileselector om command-string samen te stellen. Heel handig!

C-sources: voor Pure C gebruikers e.e.a. over multi-tasking, een implementatie voor linkbare object-files, een berekening van checksums enz.

Gfa-PTCH: patches voor de GfA Basic compiler en interpreter. Ook diverse fouten in de bibliotheken kunnen verbeterd worden.

PRTKL: een software-protocol voor de 68881 FPU met source-code. Het zal de meeste mensen niet speciaal zijn opgevallen, dit is een softwarematige emulator voor de 68881 floatingpoint processor chip aanwezig. Door dhr. H. Robbers is deze nu verder verbeterd en zijn diverse voorbeelden van gebruik nader verklaard en uitgewerkt. Heeft men software die klaagt over het ontbreken van hardware floatingpoint, dan is deze systeemtoevoeging een goede oplossing. Programmeurs kunnen nu ook software ontwikkelen zonder bibliotheken met veel ruimtevretende softwarematige floatingpoint routines te moeten meelinken.

BJ_IBM: een printerdriver voor de Canon BJ 300 (=BJ-IMB48) voor gebruik met de editor Papyrus.

PSE: het periodieke systeem der elementen (chemie). Ook als accessoire.

A 631 Black

BLACK: een bordspel waarbij men moet proberen om het spelbord weer op orde te brengen. Een soort schuif- en puzzlespel. Af en toe worden vragen gesteld in het Duits.

A 632 HNZ

HNZ: software voor het bedienen van automatische computergestuurde metaalbewerkingsmachines (draaibanken, frees machines, boormacines enz.) Al eerder op disk A 597 verschenen, maar in deze nieuwe versie voorzien van vele extra uitbreidingen en verbeteringen. Aanpasingen aan MultiTOS zijn gedaan (dialogen en iconen in vensters e.d.), het werkt ook in kleur (ST-Medium), en het geheugenbeheer is verbeterd. Twee nieuwe modules zijn aanwezig: voor DIN/ISO maatsystemen en toleranties voor lengtes en ronde vormen volgens DIN 7168-T1 voorschrift. (shareware)

A 633 Shocker (z/w)

Shocker 2: lijkt een beetje op het bekende 'Oxyd'. Met moet een rollende kogel besturen en gelijke stenen vinden. Er zijn veel effecten en maar liefst 100 levels aanwezig. Kan met twee deelnemers gespeeld worden via de RS-232 of MIDI-poort. Het is handig om het bijbehorende boek bij de auteurs te bestellen. (shareware). Deel 1 van dit spel is verschenen op disk A 505 .

A 634 Games(z/w)

Defender of the Earth: een simpel uitgevoerd schietspel. Lijkt veel op het bekende 'Space Invaders'.

Rekursi: de zoveelste variant van het Reversi spel.

A 635 Games

Mike's Game: een bal stuitert over het speelveld en moet bepaalde obstakels niet aanraken. Met behulp van 'flippers' kan men de bal een extra zet geven. Er zijn 16 spel niveau's aanwezig.

17+4: een omzetting van het bekende kaartspel.

A 636

Concordance: het opzoeken van teksten uit de Bijbel.

Decoder: hiermee kan men de gecodeerde teksten op deze disk ontcijferen. De data betreft Bijbelse zaken (het boek Job, brieven aan de Romeinen, psalmen enz.). De tekst van het archief is Engels.

Bibelquiz: een quiz over de kennis van de Bijbel. Men kan eigen vragen toevoegen. (Duitstalig).

A 637 Database

1STGuide: een systeem dat veel lijkt op HyperText. Heel geschikt voor het on-line terugzoeken van informatie uit handleidingen. Uitgebreide toepassingsmogelijkheden voor vele situaties.

STGuide: een accessoire die altijd de mogelijkheid geeft om informatie op te zoeken, waar je ook in bezig bent. Beide hier beschreven programma's worden veel gebruikt om software te voorzien van een on-line help faciliteit.

A 638 Communicatie

Op deze disk staan zeer bruikbare zaken voor packet-radio communicatie.

Ingocom: sluit de ST via een (speciaal) modem aan op de apparatuur.

SP: het meest gebruikte programma voor packet-radio. Vergelijkbare versies bestaan voor veel computers (PC e.d.).

7Plus: voor conversie en andere zaken.

A 639 en A 640 Communicatie

Op deze twee disks staat het complete programma 'DP' in gecomprimeerde vorm. Dit programma wordt veel gebruikt voor packet-radio en satellietverbindingen.

A 641 Comprimeren

Op deze disk een handige grafische, volledig muisgestuurde shell (met pop-up menu's) voor de bediening van de comprimeerder LHArc (LZH files). De laatste versie van LHArc staat ook op deze disk.

A 642 Communicatie

Expander: communicatie (file transfer) tussen de ST en een Sharp E220 of E500. Data kan gecomprimeerd worden overgebracht (spaart tijd!).

UUEncode/UUDecode: wil men over netwerken (InterNet b.v.) binaire files versturen, dan gaat dat alleen als ze in ASCII-format worden verstuurd. Dit programma zorgt voor het omzetten volgens de geldende normen.

A 643 GEMAR

GEMAR maakt het mogelijk om tape-streamers te gebruiken.Nu de tape-streamers steeds goedkoper worden, wordt het aantrekkelijk om ze als back-up medium te gebruiken. Op deze disk staat software om de meeste soorten en merken tape-streamers te gebruiken via de SCSI-poort of via een DMA->SCSI interface.Op deze disk is ook een driver te vinden voor het MiNT-filesysteem (XFS).

A 644 CD-ROM

Op deze disk staan een aantal drivers die het mogelijk maken om een CD-ROM speler die is aangesloten via SCSI te gebruiken. Zowel onder MultiTOS (MiNT 1.04) als MetaDOS 2.2 zijn deze drivers bruikbaar. Beide operating systemen zijn op deze disk aanwezig. Heeft men een STE, TT of Falcon met digitaal geluid, dan is het zelfs mogelijk om (met een hiervoor geschikte CD-ROM speler) ook muziek af te spelen. Een accessoire hiervoor is aanwezig.

A 645 Rufus

RUFUS is een zeer populair Duits communicatieprogramma dat alle snufjes van moderne modems weet te gebruiken. Er is een commandotaal waarin men macro's kan maken met uit te voeren opdrachten. Er zijn automatische inlog-routines, terminal-emulaties, down-load-protocollen en een Zmodem-protocol beschikbaar. Ook kunnen hoge baudrates gebruikt worden (voor zover de hardware dit toelaat). Werkt ook op de Falcon. (shareware)

A 646 Diversen

MIDI File Printer: een in Pure C geschreven printprogramma dat via GDOS muzieknotatie kan printen aan de hand van een MIDI-file.

Fuererschein: een programma om het theoretische deel van het rij-examen voor te bereiden (demo). Duitstalig, dus niet zo erg voor ons land geschikt.

Kreutz: een database op basis van een ASCII-file. Hierin kan men allerlei puzzelwoorden (voor kruiswoordraadsels) in opbergen en terugzoeken.

MINLOG: een Multiple Output Logic Minimizer is handig voor het maken van digitale schakelingen met complexe logica (logic design). Er worden een Prime Implicant tabel, een Reduced PI-tabel en de Minimal Equations berekend.

A 647 Comprimeren

Op deze disk een aantal programma's om files uit te pakken.

New Depack: analyseert en pakt files uit.

UpUnPack: herkent vele soorten comprimeerders die vooral in Engeland en de USA gebruikt worden.

HCopy: het formatteren en copiŽren van floppydisks. Ook HD-disks zijn bruikbaar, de steprate van diskdrives is instelbaar en het programma kan ook als accessoire dienst doen.

A 648 Astro

ASTRO is een uitgebreid astrologieprogramma. Complete horoscopen kunnen aan de hand van geboortetijd en -plaats gemaakt worden. Fraaie grafische representaties zijn mogelijk. Ook kan men karakter-analyse doen.(z/w en kleur)

A 649 Hazzard (K)

Hazzard is een Dungeon-achtig spel. Men raakt verzeild in het gangenstelsel van een reusachtig ruimteschip. Terwijl men druk bezig is met overleven moet men vele onvriendelijke monster ontlopen of verslaan. (shareware)

A 650 Games (K)

H-MEC: lijkt op een kruising tussen het bekende PackMan en een arcade-game.

OH-NO: een variant op het bekende Tetris-spel. Men zit onderin een mijnschacht gevangen en moet met behulp van neerdalende stenen een weg naar boven construeren om te ontsnappen. Beide games zijn alleen geschikt voor de STE of de Falcon.

A 651 Games (K)

Diverse spelletjes die speciaal gemaakt zijn voor de Falcon waaraan met een RGB-monitor of TV heeft aangesloten.

MADTRIS: een Tetris variant met vele grafische effecten en leuke geluiden.

FALCTRON: bestook de tegenstander met dodelijke frisbee's. Voor twee spelers maar men kan ook tegen de computer spelen.

A 652 Editors

7UP: deze editor kan maximaal 7 teksten tegelijk bewerken. Men kan tekst in kolommen zetten en ook kan men diverse berekeningen met getallen in de tekst uitvoeren. De functie-toetsen kan men zelf programmeren en de menu's kunnen naar smaak worden aangepast.

MiniText: een editor die twee teksten tegelijk aan kan en de mogelijkheid heeft om de attributen van blokken tekst te veranderen. Er zijn handige mogelijkheden om tabellen te maken.

A 653 Diversen

5mal5: een bewerkte versie van een bekende quiz. De uitvoering is wat primitief. (Duitstalig)

Statistik: een simpel statistiekprogramma om 20 waarnemeningen in een staafjes-diagram te tekenen. Wecker: gebruik de computer als wekker. Adressen: een accessoire voor het beheer van persoonsgegevens zoals adressen, telefoonnummers en verjaardagen. Een apart programma verzorgt het inbrengen van nieuwe gegevens in de database. EG-Statistik: wetenswaardige feiten uit de statistische gegevens van de EEG landen in 1992. Veel gegevens kunnen grafisch worden afgebeeld.

A 654 UFO War (K)

UFO WAR is een twee-spelers spel dat werkt op de falcon met twee joysticks. Men dient vijandelijke UFIO's neer te schieten. Met muziek. Men moet wel RGB met 768 x 240 pixels, 256 kleuren en overscan, 80 koloms met no-interlace kunnen instellen.

A 655 Avalon

Avalon is een shell om handig gebruik te maken van mailers enz. (point software) Zo kan men op een moderne manier deel gaan uitmaken van een netwerk (b.v. het Fido-net), wat veel handiger werkt dan de normale werkwijze van het simpel inloggen op een BBS. Het nazoek van binnengekomen berichten gaat in een korter tijdsbestek wat telefoonkosten spaart. Men heeft wel minimaal 2,5 Mb geheugen nodig en veel ruimte op de harddisk. (shareware) Meer informatie over de gebruiksmogelijkheden is te vinden in een bespreking geplaatst in dit blad (ST uitgave nr. 51).

A 656 Diversen

TrueDisk: een kleine, simpele en snelle resetbestendige residente RAM-disk voor het TOS operating systeem. Werkt ook op de TT.

Worterbuch: een woordenboek dat zowel in de vorm van een ACC als van een PRG bruikbaar is. Zit men in een tekst-editor dan kan men tijdens het vertalen het on-line woordenboek raadlegen. Er is een Duits/Engelse lexicon meegeleverd die uitbreidbaar is. FolderSuche: telt het aantal folders dat op alles disks en drives aanwezig is. Met het resultaat kan je het folder100 programma optimaal aanpassen aan de heersende omstandigheden. Sinfoni: harddisk recording op de Falcon. Ook als accessoire inzetbaar. Werkt op zeer eenvoudige wijze.

DirSort: geeft de mogelijkheid om de volgorde van files in een directory te veranderen. Dit is vooral handig voor de AUTO-folder want daar kan het uitmaken welke programma-volgorde bij het opstarten wordt afgelopen.

HiFi: initialiseert het geluidssysteem van de Falcon. De audio-in wordt direct naar de audio-uit geschakeld zodat je muziek-CD's kan beluisteren terwijl men aan het wwerk is met de Falcon.

LED-Panel: geeft datum-tijd, toestand van de 'caps Lock' toets, en gebruik van BIOS-functies (floppy, harddisk en RAM-disk gebruik worden aangegeven).

A 657 M2Font

M2Font is bedoeld om ongecomprimeerde GEM-fonts te bewerken of aan te maken. Deze software, gemaakt door Marc Marc, stelt de gebruiker in staat om op een zeer handige en luxe manier pixel-fonts aan te passen of te creeeren. Men kan twee fonts tegelijk bewerken. Vele handige tekengereedschappen zijn beschikbaar.

A 658 Jogger

Jogger: met dit programma kan de werkelijk serieuze jogger bijhouden hoe het met zijn dagelijkse activiteiten gaat. Er zijn statistische overzichten van de prestaties mogelijk en grafisch kan het verloop per maand of per jaar in beeld worden gebracht.

A 659

LX800: een printerdriver voor bezitters van een Epson LX800 printer die First Word Plus gebruiken als tekstverwerker om te printen. LupeColo: klein grafisch programma dat in low-ST resolutie werkt en beschikt over alle normale tekenfucties die men kan verwachten. CRC-TOS: verandert men de TOS 2.06 en zet men het resultaat in EPROM's dan moet de checksum worden aangepast. Deze software zorgt ervoor. DateiKiller: het op grote schaal wissen van files met behulp van 'wildcards' zoals * en ?.

A 660

MARS: een implementatie van dit strategie-spel (Corewars program) voor de ST. Men kan maximaal 16 modules laden in Redcode format (een soort assembler) die naast elkaar en tegen elkaar kunnen aantreden. De aangehouden syntax is volgens de 88-er norm. Er wordt geen gebruik gemaakt van GEM; alles gaat via het VT52 scherm.

PCShell: een nieuwe shell voor gebruikers van het Pure C ontwikkelingssysteem. Het vervangt de pc.prg en kan veel handiger overweg met projecten. Heeft wel veel pixels nodig (meer dan 680 x 400) zodat een grootbeeldscherm of desnoods OverScan benodigd is.

A 661 Kundendirektor

Kundendirector is een omvangrijke database die adressen e.d. bevat en vele mogelijkheden voor het beheer van rekeningen goederen en voorraden. Maakt gebruik van GEM en werkt in alle resoluties vanaf 640 x 400 pixels. Werkt ook op de Falcon. (shareware)

A 662

JaKaMoKa: het printen van maand- en jaarkalenders met versieringen en afbeeldingen in IMG en PAC format. (Duitstalig) VirtualDrive: een shell om programma's en files op te roepen die verspreid op de harddisk staan. Het bespaart een hele hoop zoeken in folders. Zeer handig als men niet over MultiTOS of TOS 2.06 beschikt en dus geen ikonen op de desktop kan leggen. Gebruikt maar 8 kB geheugen. Tetris X: een variant op het bekende Tetris spel. Nu ook voor twee spelers tegelijk. 5 mal 5: een analogon van een bekend spelprogramma op de TV. (Duits) Anmelden: hiermee kan men alsnog (na het opstarten) op een later tijdstip een tweede floppy drive (B-drive) aan het systeem toevoegen zonder een reset door te voeren. TROK: in The Return of Knuddel moet men een figuurtje door diverse speelvelden van toenemende moeilijkheidsgraad sturen. Schieber: knip een plaatje in rechhoekige delen die men vervolgens aan elkaar moet puzzelen. (kleur)

A 663 Database

Mega-Archiv: breng de verzameling cassettes, LP's en CD's op orde met deze database. Het programma is redelijk aanpasbaar aan de wensen van de gebruiker. (z/w)

Turnus: een flexibele database die voor vele toepassingen als .prg of .acc inzetbaar is.

A 664

OCR: Optical Character Recognition om uit ingescande grafische afbeeldingen de teksten te halen die dan weggeschreven worden in ASCII-format. Voor lastig herkenbare tekens kunnen correctie regels wordt ingesteld. Per font kan men eigen verzamelingen met herkenningsregels samenstellen. DataMaker: een werktuig voor programmeurs die in de taal C werken.Men kan diverse files converteren naar een voor de C-compiler geschikte vorm en voor plaatsbesparing kan men teksten gecomprimeerd bewaren. Abitare: het archiveren van adresgegevens zoals ze in het huishouden rondslingeren. Er zijn vaste velden (in het Duits) en per record kan men een verwijzing maken naar een afbeelding.

A 665 Games (z/w)

Schafrennen: een gokspel waarbij men inzet op schapen die snel een afstand moeten afleggen. Met wat geluk en vergaarde kennis over de rencapaciteit van de beesten kan men zeer rijk worden. Quest: een adventure spel waarbij men zijn rol kan kiezen. Men moet door gangen lopen en hindernissen uit de weg gaan. In de PD versie zijn drie niveau's bereikbaar. (shareware) LUPS: in het Lunar Parcel Service game moet men met behulp van een ruimteschip de diverse stations op de maan voorzien van goederen. Men krijgt de kans om bijzondere opdrachten uit te voeren.

A 666 Grab (z/w)

'Grab van Manuleos' is een rollenspel. Men beweegt zich door gangen en ruÔnes op zoek naar het graf van Manuleos. (Duitstalig)

A 667

Multi-Print 570 is een utility (als .prg of .acc) voor ST gebruikers die met een Epson LQ 500/570 printer werken. Men kan nette programmalistings printen, korte teksten intypen en naar de printer sturen, printer-commando's geven enz. Disk2PCE: converteert 720 kB geformatteerde disks naar het format voor de MacIntosh PC Exchange (dat is MS-DOS en/of OS/2 format). De disk blijven bruikbaar voor in de ST. Casseti: print inlegblaadjes voor muziekcassetten op een Epson LQ 500/570 printer. 1WP2Word: als men texten in MS-Word (en ook in andere tekstverwerkers) in RTF-formaat op disk zet kan dit programma ze converteren naar het First Word Plus formaat zonder veel verlies van tekstattributen. FileMon: een file-monitor. Zet men dit programma in als accessoire dan kan men snel de inhoud van files bekijken. MEKC: een zakrekenmachine die ook op de Falcon met een Screenblaster (afwijkende beeldschermen) goed zijn diensten verricht. Werkt ook goed onder MultiTOS. ACV: een ASCII Code Viewer zet in een venster alle Atari letters met bijbehorende nummering. ST-Watch: een datum/tijd klok men vijf alarmfuncties. REAS: een re-assembler pakket voor 8-bit CPU's met de in (Pure)Pascal geschreven sources. Er is keuze uit 6 CPU's: Intel 8080/85, 8051/52/252/535 en 8048 serie, Zilog Z80, Mostek/Rockwell 6502 en Motorola 68HC11.

A 668 Games (z/w)

O-Games: een paar zeer simpel uitgevoerde spelen. Star Track: een schietspel waarbij men als kapitein van een ruimteschip de vijand kan bestoken met torpedo's. Tennis: een heel eenvoudig uitgevoerd tennisspel. Joystick nodig. Defuse: een uitvoering van het bekende 'Minefield' spel. Wees slim en trap niet op landmijnen!

A 669 Games (K)

Bumbs and Bugs is een spel waarbij men als en met andere kevers door een labyrinth beweegt. Calc: een programmeerbare zakrekenmachine met instelbare nauwkeurigheid.

A 670

Op deze disk is een printer driver voor First Word Plus te vinden die de HP-520 printer aanstuurt. CJ: toont de inhoud van de cookie-jar. Compressor: is de tegenhanger van 'Decoder' op disk A 636 (gecomprimeerde bijbelteksten) en kan dus ASCII tekst die in CCD-files (ConCorDancy) zit comprimeren. Geometrix: heeft men ronde voorwerpen dan kan men na meting van een paar afmetingen vele andere zaken berekenen. Laufwerksinfo: laat zien hoever de aangesloten disks zijn gevuld met data. Part info: laat tegelijk de beschikbare ruimte en grootte van alle aanwezige partities zien. Terminplanner: het plannen van werkzaamheden.

A 671 Gemini Desktop

Op deze disk is de GEMINI desktop te vinden in volledige werkende Nederlandse uitvoering. Dit alternatief voor de Atari Desktop biedt vele extra's zoals: ingebouwd commandline interface, meer windows, verschuifbare dialoog boxen (Flying Dials), ikonen op de desktop, vele utilities en alle moderne toeters en bellen. Er zijn veel enthousiaste gebruikers die deze desktop al jaren gebruiken. Deze disk is een echte aanrader voor diegenen die een betere Desktop zoeken. (shareware)

A 672

OPAQICNS: dit programma is een goede hulp voor gebruikers van het programmapakket OPAQUE (te vinden in de 'Sonderdisk SD22' van Maxon, uitgever van ST Computer Duitsland). Met die software is het mogelijk om andere iconen op de Desktop te hebben zonder een alternatieve Desktop te moeten gebruiken.

Movie Stars: zeven afbeeldingen van bekende filmsterren.Erfindungen: geeft een indruk van de uitvindingen en ontdekkingen van de laatste honderd jaar (Duitstalig).

A 673 Diversen

Beam Down Construction Set: om snel en eenvoudig pull-down menu's te maken. Maakt een .lst file voor GfA Basic. Zack: een variant op het bekende vier-op-een-rij spelletje. Netjes geprogrammeerd: werkt ook op de TT zowel in kleur als z/w. ELSE: een programma dat help bij het invullen van de Duitse belastingformulieren (inkomsten- en loonbelasting). ELECFORM: bevat een aantal formules voor de electronica. Standaard schakelingen zijn voorgeprogrammeerd, zodat men na invulling van de juiste waarden vele voor de schakeling relevante parameters kan laten berekenen.(z/w) Adress Maker: met behulp van persoongegevens kan men visitekaartjes uitprinten. Time Table: het plannen van lesroosters op scholen. (z/w)

A 674

Wutzdisk: een disk vol Duitse humor, grappen, beledigingen enz.

A 675 Astronomie

Eclipses: het berekenen van zons- en maansverduisteringen. Er zijn talrijke gebruiksmogelijkheden zoals het bepalen van geschikte waarnemingsplaatsen op aarde, duur van verduisteringen enz.

A 676 Games (K)

Big Jack: de bekende 1-armige bandiet uit Las Vegas (shareware). Slot: een ander type 1-armige bandiet. Move: een schuifspel met 6 x 6 vlakken.

A 677 Games

COMPATIBLE: vele spelletjes werken niet onder MultiTOS. Met deze software lukt het vaak wel. Mines: een variant op het bekende Minesweeper game (z/w). Wormania: een variant van het bekende worm-spel waarmee vier spelers zich om beurten kunnen vermaken. Netjes geprogrammeerd, alles gebeurt in een venster (z/w en kleur). EYES: twee oogjes op het beeldscherm kijken u aan. Note Off: een verzameling notities en referenties op het gebied van MIDI de met behulp van Hypertext nagezocht kunnen worden. Gebruik van het Clipboard is mogelijk. Set Clipboard: een utility om het Clipboard te gebruiken. The Joker: grappen en grollen (Duitstalig). TTP's: 'Kill' voor het fysiek verwijderen van files (niet alleen uit de directory verwijderen maar ook de inhoud van de gebruikte sectoren wissen. 'BootInst' voor het schrijven van boot-sectoren.

A 678 Virussen

Virendetector: een uitgebreid programma om de gebruiker te beschermen tegen binnendringende virussen. Werkt ook onder MultiTOS. Herkent vele bootsectors en vbootvirussen. Linkvirussen kunnen worden opgespoord aan de hand van typische stukjes code. Er zijn veel extra handige utilities aanwezig. NewDPACK: het uitpakken van 'depack' files die veel in de UK gebruikt worden. Nu ook een versie voor de TT/Falcon.

A 679 Metaalbewerking

Fršsen: de simulatie van een freesbank en het programmeren van zo'n CNC-programmeerbare machine. Men moet al kennis van zake hebben, want er is geen handleiding.

Drehen: het besturen van een CNC-draaibank. Alleen voor gevorderden.

A 680 Ikonen

C-Icons: 336 kleurige ikonen voor gebruik met moderne desktops zoals TOS 4.x, MultiTOS, Ease 3.x en Gemini 2.x (Gemini zie disk A 671). De sets kunnen direct gebruikt worden, maar wil men eigen selecties maken, dan heeft men de RCS-maker 'Interface' of de desktop 'Ease' nodig.

A 681 Dimensionen der Meister (K)

DIM: 'Dimensionen der Meister' is een met HASC gemaakt game. In een hoog-technologische beschaving is de kennis verloren geraakt en kan men alleen maar machines bedienen. De 'meester' verlaat het land. De speler krijgt een rol toebedeeld en belandt naakt in het spel met alleen maar een rugzak bij zich.

A 682 Games (K)

HASC-Tools: een grafische level-editor voor gebruikers van de HASC-III software. GAIA: een adventure game waarin de speler moet zien de bezetters van de planeet GAIA te verdrijven.

A 683 Games (K)

BLOB: gekleurde blobs vallen naar beneden. Een variant op het bekende Tetris thema. HASCconfig: het maken van configuratie-files voor Hasc. StarBall: een flipperkast met vele nevenfuncties zoals 'Space Invaders' en 'Arkanoid'.

A 684 Games (Falcon)

ZODIAX: een horizontaal scrollend actie-spel waarbij men een ruimteschip door 5 levels stuurt. Er zijn diverse wapensystemen beschikbaar.

A 685 Educatie

ST_Globe: een uit Frankrijk afkomstig programma met veel aardrijkskundige gegevens (landen, steden enz.) (kleur). Lisaview: het weergeven van Lissajous-figuren in een venster. Ook bruikbaar als accessoire (z/w). HŲrtest: test uw gehoor en dat van andere proefpersonen. De gevoeligheid van het oor wordt over het gehele hoorbare bereik in kleine stapjes gemeten (voor GfA-Basic). RŲmisch: Het omrekenen van decimale getallen in het Romijnse getallensysteem en omgekeerd. Men kan met Romijnse getallen gaan rekenen (voor GfA-Basic). SHARP-Archiv: het saven van data van de Sharp pocketcomputers (types PC-12xx, -13xx, -14xx) met de ST. Men heeft natuurlijk wel een verbindingskabel nodig. Ook kan men programma's voor deze computertjes maken. Deze versie (het zijn hulpprogramma's) werken onder MultiTOS.

A 686 Utilities

HCOPY: een programma om floppydisks te copiŽren en te formatteren met vele mogelijkheden. Disks kunnen gescand worden en geÔnspecteerd. Kwa mogelijkheden lijkt het veel op het bekende 'Fcopy', maar kan ook High Density disks aan (tot 22 sectors/track). SHBUF: vergroot de interne geheugenbuffer voor de NewDesk.inf door TOS uit ROM te halen, te patchen en in EPROM-chips terug te schrijven. Bruikbaar vanaf TOS versie 2.05. Op de TT en Falcon is het mogelijk om de gepatchte TOS in RAM te zetten. Verify: zet de verify-functie bij het schrijven van floppydisks aan of af. Gebruikt men goede kwaliteitsdisks, dan heeft men een aanzienlijke tijdswinst. Desktop2: een vervanging voor het bekende 'Folder100' programma. RDE: een TOS-compatibele RAM-disk die vanaf de Desktop gemaakt en verwijderd kan worden. Er zijn talrijke instelmogelijkheden. Zo kan de RAM-disk vanaf disk geladen worden, is hij bootable te maken en is zijn inhoud reset-bestendig. AB-Format: formatteren van disk. Heeft men twee floppydrives dan kan men tegelijk 2 disks formatteren! AntiBomb: vangt de bommen af en geeft in plaats daarvan een uitleg van de fout. DC_MAX: bepaalt hoeveel tracks de floppydrive maximaal aan kan. DC_Show: een vervanger voor de 'show' van de Atari Desktop. DC_Mousestick: m.b.v. een joy-stick kan men de muis nadoen. Hickory: een Desktop-klok als accessoire uitgevoerd. Met alarm-optie. LED-Panel: rechtsboven op het scherm (z/w) worden de activiteiten (lezen, schrijven) van de I/O apparaten getoond (tenminste als alles via BIOS-functies loopt), de toestand van de Caps Lock-toets en de datum/tijd. MonoPack: een kleine, simpele en redelijk snelle mono-emulator. TLC_Form: een formatteerprogramma voor floppydisks met de mogelijkheid om de interleave voor de sectoren anders in te stellen. Zo kan men snel leesbare disks maken. Atomic: het pakken/ontpakken van files, zowel data als programma. Men kan meer op de disk opbergen. Het is bedoeld om samen te werken met de softwarematige beeldschermversneller 'Warp 9'. MSA_II: men kan een complete (of een gedeelte van) floppydisk in gecomprimeerde vorm in een file opbergen. Later kan men aldus gecomprimeerde 'disks' weer exact reconstrueren (tot op de sector precies).

A 687 Games (K)

No Limit is een flipperkast. Deze uitvoering werkt helaas alleen in low-res op de standaard ST met oude TOS (1,2 of 1,4).

PAINTER: een spel waarbij een muis over een raster beweegt en de lijnen van een kleur voorziet. Er zijn geniepige onzichtbare lijnen die het je moeilijk maken om de rechthoeken te omsluiten. Verder komen er af en toe slechterikken in het spel waartegen verdediging nodig is. (kleur)

A 688 Games (K)

Walls of Illusion is een adventure game waarin men een rol kiest en vervolgens door gangen en tunnels dwaalt op zoek naar geheime deuren, schatten enz., terwijl men onder de hand belaagd wordt door enge vijanden. Werkt alleen in low-res op ST met oude TOS(Engelstalig).

Spider: een versie van het bekende 'Hangman' met een verzameling van 4000 (Engelse) woorden. Uitgevoerd als STOS-game en volledig muisgestuurd (kleur).

SnacMan: een PacMan variant (kleur).

A 689 Games (K)

BALLS: een puzzle-spel dat gemaakt is met STOS.Catapult: een spel voor twee spelers waarbij men elkaar te lijf gaat met behulp van catapults, bleides enz.

Cold Revenge: een ruimte-schietspel waarbij 1 tot 6 computers (in een netwerk) tegelijk meedoen. Als vijanden zijn er o.a. de Klingons en de Romulans. Als dat nog niet genoeg is, kunnen ook de spelers onderling de strijd aanbinden.

A 690 MouseKaMania

MouseKaMania II: een uitgebreid programma afkomstig uit de USA om de parameters van de muis in te stellen (o.a. snelheid, kliktijd) en om op het scherm andere muisvormen te hebben dan normaal. Zo kan men het saaie pijltje en het bezige bijtje vervangen door grappige vormen en zelfs bewegende muisvormen zijn mogelijk. Werkt op alle ST's. Een uitgebreide bibliotheek met vormen is aanwezig. (shareware)

A 691 Games (z/w)

Break-It: een implementatie van een Chinees bordspel dat wel iets weg heeft van het bekende 'GO'.

Domino: het bekende spel met de stenen die aan elkaar gelegd moeten worden.

Monoplay: een versie van het bekende bordspel 'Monopoly' in Nederlandse uitvoering. De computer werpt de dobbelstenen. Met uitleg, info enz.

Brutus: Kent u het spelletje nog? Er zijn zeventien stenen en bij uw beurt mag u maximaal 3 stenen en moet u minimaal 1 steen wegnemen. Uw tegenstander "BRUTUS" is aan dezelfde voorwaarden gebonden. Wie de laatste steen pakt heeft verloren! (z/w en kleur)

Vervoer: Het programma heeft als doel bekendheid te geven aan aspecten bij het Publiek Vervoer. Door middel van vragen leert men daarmee omgaan. Ook geschikt voor kinderen. (z/w)

A 692 Diversen

VAGRound: een .cfn font voor DTP-ers.

Extra's: voor het DTP-programma "DA's Vektor".

Othello: een spel dat C-programmeurs zelf 'ter lering ende vermaek' moeten compileren vanuit de C-sources.

A 693 Marcel

MARCEL: een geavanceerde tekstbewerker met alle functies die men van een normale editor mag verwachten zoals: plakken en knippen, zoeken en vervangen, teksten centreren, links en/of rechts aanschuiven, inspringen, bladzijdenummering enz. Er is export van tekst mogelijk in de volgende formaten: ASCII, RTF, FW+ en WordWriter.

A 694 Games

TalkCard: een spel waarbij men kaarten uitlegt (een vorm van patience). Met source in GfA.

HascConf2: voor programmeurs die met Hasc spelletjes maken.

NH-Shell: voor spelers van het spel 'NetHack' is een shell best wel handig zeker als men daarmee de spelers kan uitkiezen.

A 695 Diversen

Berechnung: het berekenen van inhoud, oppervlak, lengte enz. van simpele mathematische vormen (cylinder, pyramide enz.).

CarDude: breng Duitse nummerborden van auto's terug op de uitgevende gemeente of geef de gemeente op en verkrijg de standaard nummers en letters.

Mez & Mesz: in de Auto-folder gezet krijgt men de datum en tijd te zien. Er wordt rekening gehouden met zomer- en wintertijd.

Bootselector: kies bij het opstarten welke programma's in de Auto-folder en welke accessoires gebruikt gaan worden.

Kalender: het zoveelste kalender-programma. De bijzonderheid van deze is dat alle officiŽle vrije dagen in Duitsland worden aangegeven.

Quasi: een shell voor het veel gebruikte fax-programma QFax Pro, die het gebruik zeer vergemakkelijkt.

A 696 Games

Knuffel: het bekende spel waarin met dobbelstenen gewerkt wordt.

BrainStorm: ook een oude bekende waarbij een slang door een doolhof kruipt. Ook zijn er elementen van het bekende Pacman in deze versie verwerkt.

A 697 Racing

Racing: een versie van het 'Snake-game'. De slang wordt steeds langer en moet niet zichzelf in de staart bijten of anderszins zichzelf in de weg gaan zitten.

A 698 t/m 703 Utility

Before Dawn: een uitgebreide beeldschermbeschermer, die ervoor zorgt dat de dure monitor nooit inbrandverschijnselen kan gaan vertonen. Het is goed geprogrammeeerd, zodat ook grafische kaarten geen problemen geven. Ook kan men m.b.v. 'Crazy Sounds' muziek ten gehore laten brengen. Er zijn vele modules, die ervoor zorgen dat het beeldscherm niet simpel zwart wordt geschakeld maar dat er vele leuke en opmerkelijke zaken op het niet gebruikte beelscherm zich afspelen. Een paar voorbeelden:

  • Fledermaus: vleermuizen vliegen over het scherm,
     
  • Kolibibri: hetzelfde als de voorgaande maar dan met vogeltjes,
     
  • Katze: met katten (leuk).
     

Er zijn nog drie disks met verdere modules:

A 699 Modules voor 'Before Dawn'

O.a. aanwezig zijn: Balloons, Daffy Duck, Lancelot, Pachman, Jaws en Skating Dogs.

A 700 Modules voor 'Before Dawn'

O.a. aanwezig zijn: Balloons, Robots, Froggy, Robomaus, Moonride.


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 7 januari 2000
Home Public Domain A Algemeen 501-600 A Algemeen 701-800