Home Public Domain A Algemeen 701-800 B Programmeren 001-100
 

A Algemeen 801-900


A 801 Hypertext

Der Wasserman: een roman van Igor Warneck. Die G

A 802 Communicatie

WWW: een verzameling gereedschappen om het de ST het WWW in te gaan. O.a. met de HTLM-Browser van Alexander Clauss die reeds eerder in de PD is verschenen. TUW-TCP/IP: een pakket software voor het netwerk. Het bevat een hoop kleine programmatjes (met sources). Zo is b.v. een driver te vinden voor Riebl-netwerkkaarten naar ANS-standaard en spullen voor telnet, en ftp. Het moet allemaal ook werken onder MultiTOS, MagiC e.d., tenminste, als men zo'n Riebl-kaart in gebruik heeft.

A 803 Utilities

Op deze disk staat software die heel welkom zal zijn voor mensen met een CD-ROM speler. Vooral Falconisten zullen deze disk waarderen. Te vinden zijn: diverse drivers, hulpprogramma's en een CD-Player. De meeste programma's zijn Freeware, maar er is ook Shareware bij (denk aan de registratie!). Verder is nog te vinden: GClock: een netjes geprogrameerde analoge klok met veel extra's zoals caps-lock indicatie, clipboard instellingen, opgave vrij geheugen, kleurinstellingen e.d.


Kensington: een bordspel in fraaie uitvoering. Werkt zowel in kleur als in z/w en in resoluties van 320 x 200 tot boven de 1600 x 1200. Een redelijk simpel spel dat snel onder de knie te krijgen is.

A 804 Utilities

Clickrun: in een venster kan men diverse files neerzetten. Op die manier kan men programma's starten. Dit is vooral handig voor mensen met een oude TOS-versie die geen file-ikonen op hun desktop kunnen leggen. Men kan zelfs enige orde aanbrengen door het maken van groepen. (shareware) KNUT: een CPX-module voor het opzetten van de configuratie tijdens het opstarten van de computer (boot-selector). De instelling gaat via een GEM-dialoog. Er is geen limiet betreffende de hoeveelheid files en folders die men kan gebruiken. Bijzonderheid: ook lange (Mac-achtige) filenamen kunnen gebruikt worden. OSZI: heeft men een computer met STE of TT-compatibel 'DMA-geluid', dan kan dit programma de inhoud van de DMA gadeslaan en zo een grafische afbeelding maken van het afgespeelde geluid. PrED: een texteditor. Radar: op een groot beeldscherm (b.v. een SLM 195 aan een TT) is wel handig maar soms verliest men de positie van de kleine muispijl uit het oog. Je verliest tijd met het zoeken naar waar de muis op het scherm gebleven is. Met een programma zoals 'Oogjes' (vaak te vinden onder de naam 'EYES' o.i.d.) beeldt twee oogen af die (enigszins scheel) kijken naar de positie van de muis op het scherm. Dat helpt wel bij het terugvinden, is visueel grappig maar niet echt optimaal. Met RADAR95 heeft men een betere oplossing: in een venster geeft een radarplaatje de positie aan. Men kan dit programma als accessoire gebruiken. Multitasking fanaten kunnen het als achtergrondsprogramma inzetten. Liefhebbers van grappige geluiden kunnen elke keer als de radarstraal de muis treft een 'bliep' of zo te horen krijgen. Heeft men geen DMA-geluid, dan krijgt men de gewone toetsenbordpiep. Set_FLG: voor MagiC gebruikers die de instelling van de #_FLG in de magx.inf file willen veranderen.

A 805 Tekstverwerken

Op deze disk is een originele Duitse versie te vinden van de uitmuntende editor QED die reeds eerder in de PD is uitgebracht in Nederlandstalige versie op disk A 758.

A 806 Utilities

Confistec: hiermee kan men de ISTEC 1003/1008 telefooncentrale instellen via de Modem 1/2 of serial 1/2 poorten van de Atari computers. Firmware versie 1.92 wordt ondersteund. Istec ST: ook voor het programmeren van de Istec 1008. Magicinf: vergemakkelijkt het aanbrengen van veranderingen in de Magix.inf file van het MagiC systeem. T-Con: een nieuwe versie door Holger Weets om de uitvoer van TOS-programma's om te leiden van het VT-52 scherm naar een venster. Bruikbaar o.a. voor de desktops Thing, Gemini (Mupfel) en CAT.

A 807

Easy PGP: gebruikt men PGP (PD-disk B 206) voor het versleutelen van berichten, dan is deze shell heel handig. Werkt bruikbaar samen met email via het Internet. Notice: een kleine editor (20 Kb) die inzetbaar is als accessoire. Men kan ook binaire files in hex-format editen en verder kan het overweg met het moderne AV-protocol.

A 808 Utilities

ACS-viewer: een compacte snelle editor die ook (X)IMG afbeeldingen kan tonen op het scherm. Geprogrammeerd met behulp van de ACSPro-bibliotheken. Disketten Tools: geeft de configuratie van floppydisks weer in een venster. Ook de boot-sector wordt in beschouwing genomen en is zelfs eventueel te veranderen. Z-Control: een vervanger voor het bekende XControl van Atari. Bruikbaar onder MagiC maar heeft problemen met Single-TOS varianten van het operating systeem. Input/Output: houdt zich bezig met het converteren van floating-point notaties in input en output.

A 809

Bumper: een specialistisch programma om b.v. cylindrische trekveren te berekenen en de dimensies en materiaalsoorten op overzichtelijke manier aan de fabrikant door te geven. DataCrypt: met behulp van een wachtwoord kan men data versleutelen opdat die voor anderen onleesbaar blijven die dat wachtwoord niet kennen. Of dit geheimschrift programma redelijk onkraakbaar is, is niet bekend.

DirCompare: vergelijk files in verschillende orders met elkaar en geeft aan welke anders zijn of ontbreken.

Gem-Fontview: dient om alle letters in een GEM-font te bekijken en eventueel op een andere plaats zetten. Het programma werkt ook met vector-fonts. Zo kan men b.v. de letters van het toetsenbord andere plaatsen toewijzen.


Knoff-Hoff: een hypertext met allerlei huishoudelijke tips uit het Duitse TV-programma met de gelijke naam. B.v.: maak zilver schoon met bakpoeder.

New BSNR: zet een uniek nummer in de bootsector van een floppydisk. Nu tegenwoordig floppies vaak MS-DOS geformatterd verkocht worden heeft men het probleem dat ze allemaal een zelfde serienummer hebben. Dat kan bij ons tot gevolg hebben dat het verwisselen van floppydisks soms niet meer door ons operatingsysteem wordt opgemerkt met vaak fatale gevolgen.

CKTCPROT: leest de file met protocol-data van TreeCheck (o.a. te vinden bij de Gemini-desktop op disk A 671 Gemini Desktop ) en gaat op een intelligente manier na waar verschillen in organisatie (naamgeving) en inhoud van files bestaan.

A 810 Schreibe richtig 1B

Een lesprogramma voor de hogere schoolklassen (13 jaar en ouder) in Duitsland. Men leert de juiste spelling en krijgt een aantal woordbeelden ingeprent. Vokabel trainer: nog een lesprogramma om een vreemde taal te oefenen.

A 811 Schreibe richtig 2A

Een lesprogramma voor 8- tot 12-jarigen in de lagere klassen. Grundrechenarten: uit het hoofd leren rekenen.

A 812 1x1 Spa

Lesprogramma voor de tweede klas.


A 813 Verkeer

Polo: een programma om het benzineverbruik van de VW Polo auto te berekenen. Met uitgebreide administratiemogelijkheden voor de autokosten.

A 814 Diversen

GEM-Look: het bekijken en analyseren van GEM-metafiles in bit-images. Met functies om afbeeldingen in (X)IMG format en GEM-format te tonen. Werkt alleen goed onder Magic vanaf versie 3.

PManager: een process-manager die de mogelijkheid geeft om AES-functies te bevriezen, te ontdooien of te termineren. In tegenstelling tot de bij MagiC bijgeleverde task-manager kan men met dit programma ook met de muis zaken veranderen en opnieuw instellen. Werkt met MagiC versie 3 of hoger.

Let the Music Play: een hypertext voor ST-Guide met informatie over uitgevers van muziekmateriaal (adressen, telefoonnummers). Ook kan men nazien wie (in Duitsland) bepaalde muzieklabels vertegenwoordigt. Pollenflugkalender: een hypertext over allergie voor stuifmeel met een kalender voor de bloeitijd van diverse planten en gewassen.

Schlafstųrungen: een hypertext met de diverse oorzaken van slapeloosheid en wat er tegen te doen is. !image pd_gif\a814schl

Minix-User: een paar TTP-programma's (LinLen, RMWC, TABX, What) die het gebruik van de Minix-filenamen ondersteunen. Gemaakt in Pure C en gelinkt met de MiNTLib PL46. Een commando-interpreter is noodzakelijk.

A 815 Utilities

T-Cache: een zeer uitgebreid cache-programma dat bedoeld is om heel wat sneller met de harddisk te werken. Met de juiste instellingen is een merkbare versnelling van de I/O mogelijk. Werkt ook samen met MagiC en HDDriver.

START-IT: een bootmanager die goed hanteerbaar is. Zo zijn er vele configuraties te maken. Een waardig alternatief voor het bekende X-Boot.

A 816

Bachbl

FPI-Test: de Freiburger Persųnlichkeitsinventar is een meer-dimensionale persoonlijkheidstest die zowel in als buiten het ziekenhuis wordt gebruikt voor diagnostiek en die belangrijke eigenschappen bepaalt. Men wordt gevraagd zo'n 212 vragen (items) te beantwoorden. De antwoorden worden met behulp van schablonen uitgesorteerd en de getalswaarden die verkregen zijn worden na statistische bewerking in grafische vorm afgebeeld. (Duits)

Weetsie: een shell voor ST-Guide die de auteur (maker) van zo'n tekst het werken makkelijker maakt. Alle relevante gereedschapen voor ST-Guide kunnen in deze shell worden ingezet.

A 817 Graph

GRAPH is van Franse oorsprong (bediening in het Engels) en functioneert als een tabellencalculator. Er zijn een paar aardige functies aanwezig. (shareware)

A 818 Double Bobble

Een remake van het bekende spel 'Bubble Bobble' waarin veel gerend en gesprongen moet worden. (K, alleen Falcon)

A 819 en 820

Nautical Edition is een verzameling programma's waarmee men zijn kennis kan testen over het theoretische gedeelte van het examen voor het vaarbewijs (in Duitsland) van motorboten.

A 821

Obi ST: maakt grafische afbeeldingen aan de hand van opgegeven parameters. Kenmerkend zijn de vloeiende oppervlakken. Loopt alleen op de Falcon, omdat gebruik wordt gemaakt van de DSP-chip. Code: met dit programma kan men zijn computer via een wachtwoord op slot zetten, zodat toegang voor onbevoegden zeer lastig wordt. Door speciale maatregelen is het in een multi-tasking omgeving niet mogelijk om deze bewaker te omzeilen. MIDI Dump: maakt zoals de naam al zegt een MIDI-dump van binnenkomende data naar schijf. Later kan men dan die data weer teruggeven aan het apparaat waarvan ze afkomstig waren. In principe kan men zo complete instellingen van synthesisers e.d. bewaren voor later gebruik. Opslag geschiedt in een gewoon ASCII-format, zodat men zelfs met een gewone editor veranderingen en toevoegingen kan aanbrengen. SetDesk: maakt het mogelijk om tijdens het opstarten te kiezen uit verschillende newdesk.inf files en/of desktop.inf files. Aangezien men in de newdesk-file een autostart-programma kan opgeven, is het zo mogelijk om simpel tijdens het opstarten gewenste de applicatie te kiezen. Agnus: is een GEM-shell voor het gebruik van de GNU C en C++ spullen. Er is beheer van projecten en modules mogelijk, zodat de bediening van de verschillende componenten (linker, archiveerder, debugger, compiler e.d.) eenvoudig te maken. Het intypen van lange commandoregels is niet meer nodig. Alle opties kunnen met de muis aangewezen en geactiveerd worden.

A 822 Games

Die Stadt der Dichter: een adventure game dat met HASC gemaakt is. Ga op zoek naar het boek dat de dichter ergens in de stad heeft verloren.

A 823

Filme: een kleine database voor speelfilmen (Falcon, 16 kleuren). Zahnrad: een animatie waarin tandraderen figureren (Falcon high-color) AppLine: geschikt om onder Magic op de onderrand van het scherm alle actieve applicaties te vermelden en is tevens in staat om de vensters van die applicaties naar voren te halen op het scherm indien gewenst. Z-Start: is in Omikron Basic geschreven voor Single-TOS gebruik. Op genomen in de AUTO-folder kan het zelfstandig programma's starten in opgegevenen tijdsintervallen of op vastgestelde momenten.

A 824 Communicatie

Pack-et-Term: software voor packet-radio. In tegenstelling tot de meeste software op dit gebied is dit speciaal voor de ST geschreven en kan redelijk wedijveren met commercieel spul. Een uitgebreide handleiding is aanwezig. PAR_PC: Met kan twee ST's of en ST met een PC verbinden via de printerpoort. Op die manier kan men zeer snel data overbrengen. Voor sommige PC's is wat extra simpele hardware nodig, maar dat staat keurig net uitgelegd. Natuurlijk is er software voor zowel de ST als de Intel PC op deze disk aanwezig.

A 825 Desktop

Thing is een prima vervanger voor de originele Atari Desktop. Heel wat meer functionaliteit staat de gebruiker ter beschikking ten koste van wat geheugenruimte. Er zijn gebruikers die geen andere desktop meer willen dan deze. Daar komt bij dat op deze disk behalve een Duitse ook een Nederlandse versie te vinden is. Ook het zoekprogramma 'Finder' van Holger Weets versie 1.08 is op deze disk bijgevoegd. Er kan gezocht worden naar files (ook met lange filenamen) maar ook naar teksten. Er zijn mogelijkheden tot het samenstellen van een catalogus. Er kan 'op de achtergrond' gezocht worden. Vooral bij gebruik van multitasking systemen geven vele mensen aan deze desktop de voorkeur.Vanwege de hoeveelheid toeters en bellen is de software opgeborgen in een .ZIP file die zich makkelijk automatisch laat uitpakken of die in gedeeltes is te behandelen met de comprimeerder ST-ZIP (op PD-disk A 545 ST ZIP ).

A 826

GEMTrack: een implementatie van het bekende ruimtespel. Met het ruimteschip warpt men naar sectoren waar van alles kan gebeuren. Een intergalactische versie van de oervorm 'ping'. !image pd_gif\a826gemt

Fritz: een utility die bij TOS-compatibele multi-tasking systemen inzetbaar is en o.a. laat zien waar de muis staat (op een groot scherm is de muispointer erg klein en lastig te vinden als die niet beweegt) zoals de bekende EYES-accessoire ook doet. Verder nog vele andere mogelijkheden zoals stopwatch. (shareware)

A 827 Utilities

Diskette: een programma dat allerlei gegevens over een floppydisk geeft. Ook kunnen vanuit deze utility talrijke zaken worden veranderd zoals bootsector bootable maken (of juist niet), serienummer veranderen (vooral van belang aangezien voorgeformatteerde floppies alle eenzelfde serienummer hebben) en disknaam veranderen.

FaxWache: gebruikt met 'Tele-Office', dan kan men bij het opstarten zien wat er aan faxen is binnen gekomen en wie de afzenders zijn (in zoverre die hun identificatie hebben meegezonden).

FaxBoot: komt er een fax binnen dan moet de computer gestart worden. Dit kan zolang duren dat de verzender de poging tot transmissie afbreekt. Dit programma zorgt ervoor dat de opstarttijd zo kort mogelijk is door het opzetten van een eigen configuratie. Men moet wel natuurlijk een schakelaar hebben die bij een bel-signaal de computer inschakelt. Aan software heeft men verder, behalve natuurlijk een fax-ontvangprogramma ook nog boot-selector en een HD-Wait nodig. Verder wordt in de handleiding besproken hoe men hardware kan maken om het periodieke belsignaal om te zetten tot een continu signaal.

3D-Plot: een driedimensionale functieplotter met de sourcecode in GfA Basic.


ProgramStatist: statistiek loslaten op de harddisks. Er wordt administratie gevoerd over welke files worden aangesproken, hoe vaak en hoe lang. Zo krijg je een overzicht van het gebruik Vooral handig voor mensen die een volle harddisk hebben en niet kunnen besluiten wat ze zullen verwijderen. Men kan ook bijhouden wat de computer heeft gedaan: welke software gebruikt is, hoe vaak en hoe lang.

Pr

Variable: het oplossen van stelsels van vergelijkingen met meerdere varabelen. Een sourcecode in GfA Basic is op de disk aanwezig. Ableiten: het afleiden van een functie naar x. Met sourcecode in GfA Basic.

A 828 GEM Label

GEM Label is speciaal gemaakt om makkelijk labels in allerlei vormen en maten te bedrukken. (z/w)


A 829 Games (kleur)

Battle Tanks: zoals de naam al zegt is dit een vechtspel waarbij men als gereedschap gemotoriseerde tankvoertuigen gebruikt. Geschikt voor de Falcon met twee joysticks want er zijn twee spelers tegelijk bezig.

A 830 Utilities

Op deze disk zijn een aantal utilities te vinden die uit de USA afkomstig zijn. Het merendeel is tamelijk oud, maar nog niet eerder in de PD verschenen. BigMacc: een accessoire die veel dingen kan zoals een RAM-disk aanleggen en beheren, een printerspooler installeren, teksten onder de functie-toetsen zetten, de klok instellen enz..


Codierer: een simpele versleuteling van files. CRYPTO: het cryptografisch beschermen van files. Net zoals de vorige is ook deze kraakbaar. DL-II: een disk-utility met vele mogelijkheden zoals testen van disks, repareren van files, terughalen van gedelete files, het editen van sectoren. Tevens is reorganisatie van een disk mogelijk. Icone: een icon-editor als accessoire uitgevoerd.


Megamatic: in de Auto-folder geplaatst zorgt dit programma voor een RAM-disk, een screensaver, een printerspooler, het zetten van de verify enz.. VDOS: een Virtual Disk Operating System dat zeer geschikt is voor ST-ers met een oude TOS. Met 1 druk op de knop kan men programma's starten, zodat het ellendige opzoeken op de desktop voorbij is.

A 831 Handleiding

Op velerlei verzoek staat op deze disk de complete handleiding voor UDO versie 6 in UNIX-format. Alles is al in de juiste folders geplaatst voor de online-help (zoals je dat o.a. kunt hebben onder MiNT).

A 832

Editors Edith is een breed inzetbare editor die vooral tot zijn recht komt in multi-tasking omgevingen. Zo kan men onder MiNT ook zonder bezwaar gebruik maken van het Extended Filesystem. Via een UNIX-achtige opzet zijn vele filters te gebruiken. Als een van de weinige editors kan deze ook overweg met files die zeer lange regels bevatten.

A 833 Games (kleur)

Op deze disk staan de volgende spelletjes die goed te spelen zijn op een ST met kleurenscherm: Dallas, BigDeal, Clown en Ballons.

A 834 Games (kleur)

Op deze disk staan de volgende spelletjes die goed te spelen zijn op een ST met kleurenscherm: Imperium, Fortress en SeaPower.

A 835 Games (kleur)

Op deze disk staan de volgende spelletjes die goed te spelen zijn op een ST met kleurenscherm: Shooting, Carnival, River of no Return en Rabbit Jump.

A 836 Geluid

Met CD-Player kan men een CD-ROM drive met een audio-CD erin bedienen. Men kan gebruik maken van MetaDOS, ExtenDOS en moderne SCSI-driver software. Niet alleen kan men tracks naar keuze weergeven, men kan ook een database aanleggen van audio-CD's. Er zijn mogelijkheden om het geluid in digitale vorm op de harddisk te zetten. Zelfs omrekening van de sample-rates (vooral noodzakelijk bij de Falcon) is mogelijk.

A 837 en 838 Administratie

Op deze disks staat een volledige versie van het administratiepakket 'Final Account' van de firma Astona. Het is een uitmuntend pakket geschikt voor kleine bedrijven. Het is geen vertaald product maar origineel van Nederlandse bodem, dus volledig aan onze manier van werken aangepast. De opties 'Final Department' en 'Final Dossier' zijn ook aanwezig. De versie op deze disks dateert van mei 1997 (versie FA 9501-015). Om goed te kunnen werken is een harddisk noodzakelijk. De reden dat dit pakket in de PD is terecht gekomen is dat verdere ontwikkeling voor de Atari is stopgezet en maar wel wordt voortgezet voor Windows. De gebruiksmogelijkheden van dit administratiepakket zijn zo groot en veel dat in dit korte bestek er niet verder op kan worden ingegaan.

A 839 Calligrapher demo

Uit Frankrijk komt 'Calligrapher', een tekstbewerker die een bijna net zo grote enthousiaste groep gebruikers kent als in Duitsland het bij ons ook veel gebruikte 'Papyrus'. Kwa functionaliteit lijken beide veel op elkaar. Op deze disk staat een demo-versie PR 3.04/41 die volledig werkzaam is maar die niet alle toeters en bellen kent die de nieuwere versies wel hebben. Ook is er geen gebruikershandleiding op de disk.

Printen gaat via GDOS en als men een HP-inkjet of een 24-naalds printer heeft, dan kan men zonder omhaal gaan printen. Jaren geleden heeft er een bespreking in dit blad gestaan van Calligrapher. Men was toen ook al enthousiast over dit product. Een aanrader. Heel illustratief is het hoe men in Frankrijk te werk gaat en hoe men allerlei voor de Franse taal handige zaken in deze tekstverwerker heeft ondergebracht.

A 840 Space Fighter

Space Fighter is een actiespel waarin men in de ruimte, de naam zegt het al, zich moet verdedigen tegen aanvallers van diverse pluimage. Het is geschikt voor de ST(E) en de Falcon. Men heeft kleur nodig en een joystick.

A 841

A 842

A 843

A 844 Spin

Spin! is de CD-ROM driver die goed werkt onder N.AES en MagiC. De laatste versie is nu op deze disk gezet.

A 845 Back-up

De laatste jaren zijn er geen nieuwe back-up programma's bijgekomen voor algemeen gebruik. Gelukkig is er wel software gekomen waardoor gebruik gemaakt kan worden van streamers om grote hoeveelheden data van harddisk naar tape te kopiŽren. Met SBack krijgt men de beschikking over een back-up programma dat aan moderne wensen tegemoet komt.

A 846 Diversen

 • ColaCalc is een rekenmachine die speciaal gericht is op het gebruik door assembler programmeurs. Zo kan men uitgebreid gaan rekenen in binaire en hexadecimale notatie en conversies uitvoeren tussen de diverse getalsystemen.
   
 • CD-List is een lange lijst (1500 regels) waarin alle CD-disks staan opgesomd die in elk geval voor 75 % bruikbaar zijn op onze computer.
   
 • IRC is software voor de Internet Relay Chat. Het wordt wat makkelijker om aan de wereldwijde babbels mee te doen. Tevens is een lijst met gebruikelijke commando's opgenomen voor beginners. Er wordt vanuit gegaan dat men StiK gebruikt voor de verbinding.
   
 • THAI: wil men tweetalig (Thai/Engels) werken dan kan speciale software handig zijn. In dit geval krijgt men de beschikking over een editor waarin men stukken Engels kan afwisselen met stukken in het Thai lettertype. Er zijn extra keyboard drivers aanwezig zodat men een Thais toetsenbord kan afwisselen met een Engels. Ook zijn er diverse voorzieningen om e.e.a. te kunnen uitprinten. In deze tijd van digitale verbindingen is het verzenden van tekst over het Internet b.v. belangrijk. Ook daarvoor zijn voorzieningen zodat de ontvanger ook weer Thaise letters te lezen krijgt.
   
 • Tabi: exporteert men een tabel vanuit een database (comma-separated b.v.) dan is het veel handwerk om daar een tabel volgens HTML-norm van te maken. Deze software neemt u veel werk uit handen.
   

Op deze disk is de laatste versie (1.03) van Atari IRC gezet als zelfuitpakkend zip-archief.

A 847 Utilities

 • DirCompare: soms zit men met het probleem dat er veel tijd moet worden doorgebracht in het nazoeken van twee folders met identieke inhoud naar een afwijking. Dit kan gebeuren na b.v. een back-up of als men wil weten of twee floppydisks ook kwa inhoud en niet alleen kwa inhoudsopgave hetzelfde zijn. In dergelijke gevallen kan DirCom helpen want die kan alles nazien en intelligent rapporteren over gevonden afwijkingen. Werkt op de TT en onder MagiC. Men wordt aangeraden om een moderne desktop te gebruiken (die als AV-server kan dienen) anders is de functionaliteit beperkt. Er is een online help via een hypertekst voor ST-Guide.
   
 • SM124Emu: op het grote TT z/w scherm heeft men maar 1 resolutie ter beschikking. Om daar verbetering in te brengen kan men van deze SM 124 emulator gebruik gaan maken. Erg snel gaat de schermafhandeling dan wel niet meer, maar als noodoplossing is het bruikbaar. Ook voor talrijke programma's die b.v. een SM 124 scherm verwachten en daarom niet tot werking zijn te bewegen op de z/w TT kan deze emulator verbetering brengen. Er is een auto-switch mogelijkheid: men kan programma's aanmelden als werkend onder de emulator die daarna automatisch in werking treedt indien nodig. Deze emulator is geschreven door de makers van N.AES en werkt ook samen met NVDI.
   
 • Coffee: software om geheel geautomatiseerd virtuele Java-koffie te schenken voor meerdere personen.
   
 • Roman: omzetten van gewone getallen in Romeinse cijfers.
   

A 848

A 849

A 850 Multi-tasking

Als erfenis van vroeger zitten we nog met veel programma's die uitvoer sturen naar het VT-52 consolescherm. Daardoor wordt het grafische scherm sterk verstoord. Er zijn diverse oplossingen bedacht om deze uitvoer om te leiden in een fatsoenlijk GEM-venster. Bekend is de accessoire TosWin, die dit zo goed als het gaat probeert te doen. Nu is er ter vervanging van alle eerdere software de applicatie TosWin2. Wel heeft men nu MiNT nodig als multi-tasking basis en ook nog eens een versie AES 4.1 of hoger. Met andere woorden: gebruikers van N.AES hebben er baat bij. Er is een hyperfile die de installatie vergemakkelijkt. Verder kunnen Unix-achtige programma's nu ook hun VT-52 uitvoer goed kwijt. Versie 2.3 staat nu op deze disk met een Engelse uitleg en resourcefile.


A 851

A 852

A 853

A 854

A 855 Communicatie

Okami is geschikt voor de vele taken die je voor het Internet nodig hebt. Heeft men multitasking dan loopt het zeer soepel als eenmaal de vereiste instellingen zijn gedaan. Voor mail, news, editing enz. dient met aparte software te hebben zoals Newsie, POPWatch e.d. Er is ook ondersteuning voor het gebruik van PGP-versleuteling. Een bespreking is te vinden in uitgave 76 van dit tijdschrift (november/december 1998). Vanaf deze versie is Okami shareware, gemaakt door Jos den Bekker.

A 856 Geluid

Probe House DMA Player (PHPlayer) van William Wong is eem 8/16 bits sampler player voor de STE, MegaSTE, TT en Falcon. Formats zoals MIDI, AU, AVR, WAV, SND, AIF, IFF, VOC en RAW worden automatisch herkend. Ook worden nagenoeg alle snelheden ondersteund van 5500 Hz tot 50066 Hz. Gebruik als accessoire is mogelijk maar overbodig in geval een multitasking systeem wordt gebruikt. Het heeft een fatsoenlijk GEM-interface en weet weg met drag&drop, VA-protocol e.d. De bediening is heel intuitief vorm gegeven. Freeware.

A 857 Documentatie

'The Atari A to Z Book' van Mark S. Baines bevat bevat nagenoeg alle Engelse termen voorzien van uitleg die u als lezer ook geregeld in dit blad tegen komt en die soms om nadere uitleg vragen die wij u dan niet geven. Van 'Abort tot 'Zoom' en alles daartussen staat netjes op een rij.

A 858 Utilities

 • CD-ROM is een SCSI-driver (XFS) voor CD-ROM drives onder MiNT. Bruikbaar met b.v. Spin! (op disk A 844).
   
 • ISBN: controleert of een opgegeven ISBN boeknummer juist is.
   
 • Mustek: een driver voor de Mustek 1200SP, 600 II SP en CD scanners op de SCSI-bus.
   
 • Virtual Drive verschijnt als een deskicoon voor een RAM-disk op de desktop. Alle veelgebruikte data, software en zeker ook de minder frequent gebruikte zaken (waar je altijd naar moet zoeken) kan je in folders in die pseudo-drive plaatsen. Deze constructie gedraagt zich als een 'shell' maar is voor de meeste gebruikers intuitief te bedienen.
   
 • CTX-HTM kan Calamus documenten van versie 1.09 NL converteren naar HTML-documenten. Wel moet men zelf de conversie van letters opgeven.
   
 • UseMem: gaat men multitasking bedrijven dan willen sommige applicaties gretig het hele geheugen voor zichzelf claimen. Helpen alle aangegeven methoden van je multitasking systeem om dit te verhinderen niet om die appplicatie tot de orde te roepen dan kan men UseMem gebruiken. Die reserveert voor zichzelf wat geheugen en geeft dit later op aanvraag van de gebruiker weer vrij en terug aan het systeem.
   
 • Extend-TOS voegt extra 3D functies en wat geluidsfuncties toe aan het systeem die diverse Franse applicaties verwachten aanwezig te zijn.
   

A 866 Communicatie

Met aMail kan men e-mail en dergelijke afhandelen. Het betreft hier een GEM-mail client voor ontvangen, schrijven, en verzenden van mails via het Internet. Het werkt samen met MiNTNet, kan overweg met UUencode, Base64 em MIME en is modern in GEM ingebonden. Dat houdt dus in: support van het Olga-protocol, VA-Start, AV-support, XFSL, UFSL enz. Om ten volle dit programma te kunnen benutten is het aan te raden met MiNT en N.AES te werken. De editor QED wordt ook aangeraden. Versie 2.3 met toeters en bellen in lzh-archieven op disk.

A 873 Editors

Joe is een editor die speciaal gemaakt is om makkelijk html-paginas samen te stellen.De functionaliteit kan worden uitgebreid met diverse modules o.a. 'embed' voor video, 'table' voor tabellen en 'head' voor opschriften. Met heeft wel CAB nodig om het uiteindelijk resultaat van de inspanningn te zien. Een file met tips is als een gezipt archief op de disk aanwezig. (shareware). Versie 1,46 staat nu op deze disk in Engelse versie. Vanwege ruimtegebrek ook nu weer in gezipte vorm.


A 875 Diversen

 • Finder: zoekt (bij multitasking op de achtergrond) naar files en zinsnedes. Het heeft veel overeenkomst qua mogelijkheden met het meer bekende 'Paraffin'. (shareware)
 • Yield: In MultiTOS ontbreekt volgens sommigen een functie en wel 'appl_yield'. Hier is software om dit gebrek op te heffen door de functie toe te voegen aan het systeem. Heel welkom voor MiNT gebruikers die met STiNG aan de gang willen. Met toelichting.
 • Y2K: een patch voor het stellen van de 'Forget-me-Clock'. Na het jaar 2000 laat nl. het GEM-venster geen hogere keuze van het jaar toe. Dit is een oplossing. Let wel: deze klok heeft geen jaar 2000 probleem!
 • Y2K-IKBD: een patch voor de fout die optreedt nl. als jaar wordt 2028 teruggeven door het systeem terwijl het 2000 moet zijn. De fout zit in de keyboard processor (IKBD). Met testprogramma om te zien of het wel nodig is.
 • IDX-ASM: een lijst met namen te gebruiken bij het disassembleren met TT-Digger.
 • ShutDown: sluit het multitasking systeem (MiNT, MintNet) op de juiste manier af. Nodig i.v.m. 'vreemde' partitieformats.
 • SHDriver: de door SoundPool gepatchte versie van het oude bekende AHDI harddisk driver programma van Atari. (AHDI 6.6u)]
 • Ext2: een heel modern filesysteem (beter dan Minix wordt gezegd) waar Linux-mensen hun hart aan verpand hebben. Dus ook heel goed inzetbaar voor ons (L)Unix-achtig MiNT. Nodig zijn: versie 1.15.1 beta 06 of later van MiNT kernel, een harddiskdriver die XHDI-compatibel is en een CPU type 68020 of hoger.
 • Ensoniq: met dit programma kan je de disks die de Ensoniq gebruikt lezen en beschrijven. Maar alleen in gewoon EDE-fileformat.
 • DCFSTROB: software om een Conrad Electronic WT-1000S radioklok aan de seriŽle poort van de Atari bruikbaar te maken. Met handleiding voor de constructie van de kabel.
 • Replace: vervangt 'regeleindes' nadat met DTAR een archief is uitgepakt.
 • Expand: het emuleren van een Midi-expander op de Falcon. AVR-sound kan worden geladen in 8 of 16-bits en 0 tot 50 KHz. Deze demo kan het geluid niet op disk bewaren maar kent gelukkig wel de meeste Midi-commando's.
 • Fax-Developers-Kit om b.v. Class-2 driver te maken voor TeleOffice QFax e.d.
 • Pseu-Pack: vervangt een TTP-aanroep door diverse aanroepen zowel voor als na afloop van andere software. Kan heel handig zijn bij het b.v. automatisch decoderen van e-mail aanhangsels.
 • JPEG View voor op de Falcon dat door gebruik van de DSP erg snel is. Kan ook JFIF converteren net zoals GIF.


A 876 Fritz en Clocky

Al eerder verschenen op disk A 826 maar nu zo groot geworden met alle toeters en bellen dat het een eigen disk heeft gekregen: Fritz: een utility die bij TOS-compatibele multi-tasking systemen inzetbaar is en o.a. laat zien waar de muis staat (op een groot scherm is de muispointer erg klein en lastig te vinden als die niet beweegt) zoals de bekende EYES-accessoire ook doet. Verder nog vele andere mogelijkheden zoals stopwatch. (shareware) Fritz versie 5.11 op deze disk met nog meer mogelijkheden, vooral aangepast aan MagiC. Clocky van Petr Stehlik is een van-alles-bij-elkaar programma. Gebruik je het vanuit de Auto-folder dan kan je vaak een aantal utilities wegdoen. Enige eigenschappen zijn: toont tijd in de rechter bovenhoek van het scherm, omschakelen tussen diverse toetsenborden (Pools, Duits of UK Engels b.v.), je kan 'deadkeys' aanzetten, de muis versnellen, je hebt een screensaver, hogere ASCII-codes via het num-pad, Latin-2 conversie voor de printerpoort en cache-bediening bij Atari-computers die dergelijke hardware hebben.


A 877 Sound

NED-player
NED Player dient om geluid af te spelen in de formats: SAM, DVS, SND/AU, WAV, AVR, HSN, AIF en IFF. Men moet wel het zgn. DMA-sound in de computer hebben zitten. Een groot aantal sample-frequenties worden ondersteund van 6258 tot 49170. Het is ook goed mogelijk om geluid vanaf disk te spelen zonder het systeem lam te leggen. Shareware.
AVI-Player
AVI-Player van Dieter Fiebelkorn is eenvoudig maar bruikbaar. Ondersteund worden CRAM8, CRAM16, CVID en RLE4. Met versies voor 68020 CPU en floating point coprocessor 68881.


A 878

Family Tree is een genealogieprogramma uit Engeland, dus voor stamboomonderzoek. Gegevens kan je simpelweg uitprinten als tekst of wat fraaier, bij gebruik van GDOS, grafisch als echte stambomen e.d. De database werkt met lijsten waartussen met behulp van de muis verbanden worden gelegd (ouders-kinderen e.d.). Op die manier worden veel fouten voorkomen. Een uitgebreide Engelstalige handleiding is aanwezig.
A 879 Communicatie

Met 'Connect' uit Duitsland kan men alle moderne eigenschappen van modems in gebruik nemen b.v. BBS, FAX, voice-mail enz. Vroeger was dit product commercieel maar het is nu vrij gegeven. Een programma om je eigen sleutel te maken is dus op de disk aanwezig. Op deze disk staat Connect versie 95 Duits met Engelse resource. Met scripts, fonts, help-file en summiere instructies. Ook de andere disks van Connect in deze PD-bibliotheek zijn met ST-Zip gecomprimeerd en gearchiveerd.

A 880 Communicatie

Op deze disk is de Engelse versie van Connect 97 te vinden.

A 881 Communicatie

Op deze disk is de Duitse versie van Connect 97 te vinden.

A 882 Communicatie

Op deze disk de langdradige Duitse handleidingen voor Connect in zowel PostScript vorm (te lezen met GhostScript) als in TeX-document in de vorm van en DVI-file.

A 883 en 884 Emulatie

Met de Freeware versie van de bekende Gemulator kunt u onder Windows toch uw geliefde Atari software blijven gebruiken. Deze versie kan zonder extra hardware (TOS-in-ROM) werken. Deze emulator richt zeer meer op het bebruik van zakelijke software. Spelletjes kunt u wel vergeten voor het merendeel. De uitgebreide commerciŽle versie die met meer virtuele harddiskpartities kan werken is nog steeds te koop. Op deze twee disks is alles samengebracht als Zip-files voor Windows.

A 885 Video

Met FunMedia uit Duitsland kan men simpel een eenvoudig filmpjes monteren. Alle hiervoor benodigde gereedschappen zijn aanwezig. Ook op geluid is gerekend. Diverse tekenfuncties voor de vrije hand zijn aanwezig zodat montages ook mogelijk zijn. Er is geen handleiding of verdere beschrijving bij dit programma. Men moet het zelf uitzoeken.


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 7 januari 2000
Home Public Domain A Algemeen 701-800 B Programmeren 001-100