Home Public Domain A Algemeen 801-900 B Programmeren 101-200
 

B Programmeren 001-100

Vanaf disk 60 tweezijdig (DD) daarvoor eenzijdig (SS) tenzij anders vermeld.


B 01

RSICOMMAND: Uitgebreide commandlineinterpreter. XEMACS, UEMACS: Twee versies van de Micro-Emacs editor. Diverse C-sources, vaak voorzien van duidelijk kommentaar.

B 02/03

FORTH: Versie 3.73 van VolksFORTH-83,compleet met Assembler, Editor, Tools, Tasker,Printer, Diversen en Duitstalige uitleg.

B 04

XLISP: Versie 1.7 + versie 2.0. Hogere programmeertaal die o.a. gebruikt wordt voor onderzoek naar kunstmatige intelligentie(A.I.). Met uitvoerige Engelstalige uitleg.

B 05

De diskettes B-02 en B-03 op een dubbelzijdige diskette.

B 06

TOY PROLOG: De programmeertaal van de toekomst nu ook op de ST. Voorzien van uitgebreide Duitstalige uitleg en veel voorbeelden.

B 06b (DS)

Uitbreiding behorende bij het Prolog op disk B06.

B 07

ASM68K: 68000 assembler. CC: Command-line programmeurhulp. Bedoeld als frontend voor de Alcyon C-compiler uit de Atari GEM-toolkit. Diverse C-sources die als voorbeeld dienen voor het maken van GEM-applicaties en deskaccessories.

B 08

PROFESSIONAL GEM door Tim Oren. Cursus in 14 afleveringen waarin de werking van GEM op vakkundige wijze wordt uitgelegd, vooral geschikt voor programmeurs in C. Compleet met voorbeeldprogramma's en GEM quick-reference guide.

B 09

Diverse programmasources voor: *ST-BASIC* , ST-LOGO en GfA-Basic.

B 10 Modula

Bevat een aantal programma's compleet met MODULA-source. BOOTSDDD: Maakt van een enkelzijdige bootdisk een dubbelzijdige. COMMANDL: Library-programma dat het lezen van TOS-parameters mogelijk maakt.Tevens uitleg over base page structuur e.d. CPUMODES: Library-programma waardoor van user-mode naar supervisor-mode kan worden geschakeld in uw programma. Regelt ook de user/system-stack pointers. STAYRAM: Een RAM-disk die een system reset overleeft. XBIOSCALLS: Module dat toegang tot Extended BIOS mogelijk maakt. Niet meer nodig voor versie 2 van TDI Modula. ASM_12: Enkele hulpprogramma's die het gebruik van Assembler-code vergemakkelijken in Modula-programma's. BITHAND-LER: Module voor 16 of 32 bits logische operaties.

B 11 Modula

Bevat een aantal programma's compleet met MODULA-source. DIRPRINT: Geeft listing naar scherm of printer van complete inhoud van een disk tot tien niveau's van folders diep.

NICELIST: Maakt netjes uitziende listings. Printer aanpasbaar. SPOOLERS: Twee versies: 1. gebruikt normale geheugenruimte en 2.gebruikt geheugen van de RAM-disk voor de printerbuffer.

B 12 (DS) Modula

AESSHELL: Verklaart gebruik van dit module van TDI en het resultaat van gebruik van het CommandLine module. AUTO: Bootup-folder waarmee datum/tijd en FX-80 printer kunnen worden geïnstalleerd. Demo van de mogelijkheid om automatisch files te copiëren naar de RAM-disk. Programma om TAB's in te stellen op FX-80 printer. DYNARRAY: Het gebruik van dynamische array's (ALGOL style). FRACTION: Hoe je heel nauwkeurige getallen kunt krijgen. XBIOS: Programma's die het gebruik van XBIOS-calls demonstreren. LIST: Gebruik van lijsten. Veel voorbeelden, uitleg en programma's. NEW DEBUG: Module dat de vier mogelijkheden geeft een op hol slaand programma te stoppen. Tezamen met een source-debug module hoef je niet in het ongewisse te blijven wanneer je programma raar doet. NEW LOW LEVEL: Biosallo om te zien hoe het geheugen ingedeeld is. Postmortem programma voor Auto-folder. Uitleg over systeemvariabelen, traps, diskformat etc. Low-level is een module dat efficiënt transport van blokken data mogelijkmaakt in geheugen. NEW STACK: Voorbeeld van gevarieerd gebruik van de stack. NEWSTORAGE: Door Henk Hietbrink gemaakt alternatief voor TDI's module Storage. Voorkomt bus errors. POWERS 2: Voorbeeld voor zeer grote getallen. PROCESSE: Concurrent processing. Duidelijke voorbeelden en uitleg. SIMPLESC: Maakt het VT-52 scherm wat handiger. VERTRAAG: Module dat slechts CPU-tijd opeet.

B 13 (DS) Modula

Een aantal programma's compleet met MODULA-source. AUTO: Bootup-folder met reset-bestendige RAMdisk. Programma dat files copieert naar RAM-disk. HUFFMAN-CODE: Algorithme om tekstfiles te comprimeren met zeker 30%, wordt hierin toegepast.

LIFE: Tweedimensionaal groei-matrix algorithme met veel patronen. ORBIT: Satellieten volgen in hun baan om de aarde. Zie disk A 24. Op deze disk echter compleet met de Modula-source, die veel handige ideeën bevat voor het programmeren van GEM en TOS.

RENAME: Programma om files van naam te veranderen. SELECTOR: Gemakkelijk gebruik van de file-selectorbox in Modula.

SIMPLESCREEN: Maakt het VT-52 scherm wat handiger. VERTRAAG: Module dat slechts CPU-tijd opeet.

B 14 Modula

Bevat voorbeelden voor Start-up en Shut-down acties, de library modules 'Stack' en 'Storage' die beter werken dan de TDI implementatie, voorbeelden voor TRAP en IO interrupt-afhandelaars. Het prachtige module'Windows', dat virtuele windows gebruikt samen met 'Skeleton' een veel betere grafische GEM interface oplevert dan wat de TDI Modula library geeft met zijn 'High-level GEM'.

B 15 Modula

Bevat een module om de function keys vanuit je applicatie te gebruiken. Ook Shift, Control en Alternate kunnen mee doen. Verder wat zeer bruikbare AES-interfaces, een virtueel parallelle computer, een library module vol met bitfuncties (AND, OR e.d., op 16 en 32 bits tegelijk), het vernieuwde module 'Storage' en een programma om back-ups te maken voor Modula-programmeurs die zonder harddisk, maar met een RAMdisk werken.

B 16 Modula

Bevat een aantal kleine routines die illustreren wat je met menu's kan doen. Er is ook een programma dat disks op 'superformat' weet te brengen. Met wat veranderingen is dit programma bruikbaar om elk denkbaar format op een disk te gebruiken. Verder een printerspooler die een ieder kan toesnijden op zijn eigen specifieke situatie.

Heb je last met al de moeilijke 'objects' (AES e.d.) dan staat er op deze disk een goed userinterface.

B 17 Modula

Bevat een module om alle fouten met 'sets' in de TDI Modula compiler te omzeilen. Een Modula source-lister die print via de parallel-poort naar Epson-compatible's kan handig zijn. Wat GEMDOS spul met GEMDEMO die laten zien wat er nodig is bij een accessory om 'forms' op je scherm te kunnen gebruiken.

B 18

Een EMACS Editor met C-sources en key-bindings. Deze editor is functioneel vergelijkbaar met de Emacs editors op andere systemen.

B 19

De (Micro) GnuEmacs editor met de Gnu-Mail. Dit is een luxere uitvoering van de bekende Emacs editor.

B 20

De C-sources van het XLisp programma, dat te vinden is op disk B 04.

B 21

Bevat een nieuwe 68000 ASSEMBLER, compleet met (Duitstalige) uitleg. MAKE: Eindelijk is er een public domain MAKE-utility.

PASCAL-SHELL: Een handige GEM-shell voor CCD-Pascal. MATHLIB: Bibliotheek voor CCD-Pascal. PCOMMAND: Zeer uitgebreide en handige commandline interface. Maakt het gebruik van batchfiles mogelijk. De beste tot nog toe. XREF: Maakt van GfA-Basic programma's een listing voorzien van regelnummers en referenties van alle variabele-namen. Zowel voor versie 1 als 2. Een soortgelijke utility voor dBMAN-files is bijgevoegd.

B 22

COMPILER: Als u altijd al met het idee rondliep om in C te gaan programmeren maar werd afgeschrikt door de hoge prijs van een commerciële compiler, is dit de disk waarop u heeft gewacht. Een Public Domain C-Compiler, waarmee ook u programma's kunt maken die de fabelachtige mogelijkheden van de Atari-ST ten volle benutten.

B 23 (DS) XINU-OS

De C-sources voor het Xinu operatingsysteem, besproken in het boek ä Operating System design“ door D. Comer. Xinu is een op Unix gebaseerd multitasking systeem.

B 24 Modula

MODULA-sources en werkende programma's: -1- AMulti is een multi tasking en multi-user kernel. Hiervoor is 'PCommand' van disk B21 nodig. -2- Anet is een netwerk programma. Er zijn twee versies: de eerste voor een simpel 'netwerk' tussen twee ST's via de RS232 poort, de andere versie voor meerdere ST's via de MIDI-poort. Met deze software is het mogelijk om een hard disk te delen met meerdere machines tegelijk. -3- Auto-start laat je vanuit de Auto-folder op de bootdisk een GEM-applicatie opstarten. Er is helaas geen source van aanwezig.

B 25 Modula

MODULA-sources van de volgende programma's: -1- Arc-Shell maakt het mogelijk om het bekende ARChiveringsprogramma te draaien onder vol GEM, dus menu's, muis en dergelijke. -2- CONTEXT super teksteditor. Deze is volledig (TDI) Modula editor compatibel te maken. wordt geleverd met de instellingen voor WORDSTAR. Meer dan 60 verschillende commando's zijn er, en ook macro opdrachten zijn mogelijk. -3- FileTransfer van een HP-1000 naar een ST. -4- PL0-Scanner. De source uit 'Algorithmen and Data Structures' vam N. Wirth. -5- ProExec is een uitbreiding van de GEM-DOS-functie 'Exec' die door (ex-)TDI niet compleet is geïmplementeerd. -6- RamAcc om te weten hoeveel geheugen er in gebruik is.

B 26 (DS)

CLIPS: Een general purpose EXPERT SYSTEM, ontwikkeld door de NASA in het Johnson Space Flight Center in Amerika. Met behulp van de Mark Williams C compiler overgezet naar de Atari ST. Draait ook op Sun workstations, VAX en IBM PC. Is voorzien van een zeer uitvoerige (260 Kbytes) Engelstalige handleiding en enkele voorbeelden.

B 27 (DS)

C-sources van CLISP, het EXPERT SYSTEM van disk B 26. Voor wie wil proberen het naar een andere compiler over te zetten of zomaar eens in de broncode wil kijken.

B 28

Op veler verzoek een disk met meer dan 100 verschillende GfA-Basic sources. Biedt veel aanknopingspunten zowel voor beginnende als gevorderde GfA-programmeurs.

B 29

Op deze disk vindt u enkele fraaie spelletjes die geschreven zijn in de zeer snelle Omikron Basic, samen met een run-only versie van deze Basic. MAZIAC: Vindt het goud in een doolhof en probeer weer te ontsnappen zonder dat u te pakken wordt genomen door een van de reuzenspinnen. GALAXY: Een versie van het bekende space invaders- spel die goed de snelheid van Omikron Basic demonstreert. SPRENGMEISTER: Een strategisch bordspel.

B 30

Op deze disk staan nog een aantal demonstratieprogramma's in Omikron Basic samen met een run-only versie van deze krachtige en snelle Basic. Deze demo's tonen goed aan wat de mogelijkheden voor GEM programmering zijn vanuit Omikron Basic.

B 31

VOLKSFORTH 3.8 - De laatste versie van deze PD Forth-compiler van zeer goede kwaliteit. Deze Forth-compiler wordt geleverd op drie enkelzijdige schijven compleet met zeer uitgebreide documentatie en voorbeelden.

B 32

VOLKSFORTH 3.8-disk nummer twee van de drie disks met Volksforth 3.8

B 33

VOLKSFORTH 3.8-disk nummer drie van de drie disks met Volksforth 3.8

B 34

FORTH: Programmeertaal met uitgebreide handleiding en voorbeelden.

B 35

Diverse GfA-Basic programma's. (ongeveer 40 programma's).

B 36

Deze diskette is wegens copyright vervallen.

B 37

GEMDOS handleiding zoals die bij het ATARI ontwikkelingspakket geleverd werd. (ASCII-file van 280 Kb)

B 38

A Hitchhiker's guide to the BIOS uit het ontwikkelingspakket van ATARI. (ASCII-file van 160 Kb).

B 39

GfA-programma's die staan in het boek 'ATARI ST PROGRAMMIER- PRAXIS'. Deze schijf wordt bij dit boek geleverd.

B 40

Diverse GfA-programma's met o.a. de volgende onderwerpen: etiketten maken, renteberekeningen, grafieken, spraak, kaartspelletje, enz.

B 41

COM-FORTH: Forth compiler met lage crashgevoeligheid, uitgebreide fouttesten, goede error recovery-mogelijkheden, intelligente FORGET, uitgebreide controlestructuren, enz.

B 42

Diverse C-sources van programma's met uitleg. MASTER: Mastermind spel. IF: Impossible pictureshow. LIFE: C-Source van een onduidelijk gebeuren. MCS: Music construction set voor het maken van bepaalde tonen.

B 43

MicroGnuEmacs: Emacs-style editor.

B 44

ISETL: Hogere programeertaal met Engelstalige handleiding.

B 45 Little Smalltalk

Een ST-versie van dit krachtige operatingsysteem met Engelstalige handleiding.

B 46

GfA: Diverse GfA-Basic programma's waaronder o.a.:

HANOI: Grafische weergave van de oplossing van de 'Torens van Hanoi' die in twee snelheden kan worden gedemonstreerd (de snelle duurt ongeveer 8 minuten en de langzame duurt vele uren).

ANAKLOK: Zet een grote klok op het scherm met een lopende secondewijzer.

SPIRALS: Demo met de opbouw van snel lijkende bewegingen.

WORLDMAP: Zet een wereldkaart op het scherm, die als data-gegevens per continent in het programma staat.

B 47 (DS)

MODPAS COMPILER: Vervallen.

B 48

ASSEMBLE: Public Domain Assembler-programma. Met Engelstalige handleiding. GFABBS: Compleet BBS-systeem in GfA-Basic geschreven met Nederlandstalige handleiding. RSCAN: Programma voor het analyseren van RSC-files. Met Duitstalige handleiding. C-SOURCES: Diverse C-sources met documentatie voor de onderzoekers.

B 49 (DS) MicroGnuEmacs

Editor compatible met GNU Emacs, waarvan u de uitgebreide documentatie eveneens op deze schijf vindt.

B 50 (DS)

ZMDM: Alles over Y- en Zmodem: C-sources, documentatie-files enz.. ZMDMUNIX: Drie C-sources over Zmodem onder Unix. RSCEXTRA: Van resource-files naar Pascal.

B 51

KBTEXT: Definieert twee extra toetsenborden met 128 extra karakters, die naast de reeds bestaande toetsenborden SHIFT en CAPS LOCK bereikbaar zijn via de ALT en SHIFT ALT toetsen.

ISETL: Een op Amerikaanse universiteiten ontwikkelde hogere programmeertaal met bijna 60 Kb aan handleiding.

GULAM: Shell en commandline-interpreter met ruim 60 ingebouwde commando's. Inclusief 75 Kb aan handleiding. (DS)

B 52

UPDATE OMNIKRON BASIC 3.0 -> 3.00. Voor de eigenaars van OMIKRON BASIC 3.0 is hier een patch-programma. Dit programma zet het originele OMIKRON 3.0 om in 3.00. De update-patch werkt alleen als u een originele 3.0 versie hebt.

B 53

Diskette vol met GfA-Basic-sources van kleine programma's en routines. Ideaal voor de beginnende GfA-progammeur om te leren werken met deze prachtige en krachtige BASIC.

B 54

Diverse kleine programma's voor de (Megamax) C-programmeur of liefhebber. FREERAM: Dit is een GEM-deskaccessory die konstant de hoeveelheid vrij geheugen toont in de rechter bovenhoek van het scherm. Aardigheidje. KLADBLOK: Een kleine teksteditor als accessory. OBJUTIL: Library met object-utilities n.a.v. de GEM-cursus van Tim Oren. POPMENU: Implementatie van een menu-structuur zoals ook vermeldt in het Modula-boek van Wirth. (Megamax library). UTILS.DIV: Nog diverse andere handige utilities.

B 55

Verzameling sources van GfA-programma's (de meeste in GfA-3.0). B.v. sneltikken, astronomie, lifegoes, finall en een aantal demo's (.LST in GfA-2.0).

B 56

GfA-tips: Acht folders met verschillende tips over GfA met voorbeelden (.BAS).

B 57

Diverse verzamelde sources in Assembler, C, Modula en Pascal.

B 58 Little Smalltalk

User manual en een viertal appendices in Word Plus-formaat.

B 59

WELLER TOOLS: Cross-Referenz-Analyse programma voor globale en lokale variabelen en overdrachts-parameters, labels en procedures. Het programma vindt fouten en geeft verbeteringsmogelijkheden. Voor GfA 2.0, 3.0 en Omikron Basic.

B 60/61 MODULA-2

Een complete public domain Modula-2 programmeerset op twee dubbelzijdige diskettes, met compiler, loader, linker, debugger met compleet GEM- en systeem-interface. De 1-pass-compiler is volgens de laatste normen. Verder vindt u in dit pakket diverse tools, editors, handleidingen en verdere documentatie. Volgens onze Modula-experts is dit een goed, betrouwbaar en snel pakket, dat Modula nu voor iedereen bereikbaar maakt.

B 62

DISAS: Disassembler. Geeft o.a. programmacode, ASCII, byte-, woord- of long-constanten (ook bit-notaties). Markeringen van verschillende data-bereiken. File- of geheugen disassembleren, uitvoer omleiding en labelgeneratie. PROFILER: Profileersysteem voor PASCAL sourcecodes. Onderzoekt snelheid van PASCAL-programma's door het invoegen van getalcommando's, waarna, na het opnieuw compileren, een waardefile wordt gemaakt, waarin aangegeven staat hoe vaak proceduren en loops worden doorlopen. JANINE: Accessory dat een programma naar keuze kan opstarten. Zo kan b.v. GfA-Basic als accessory worden opgestart. MABOOT: Bootgenerator, die bij het booten een tekst weergeeft ('Geen virus in de bootsector'), een beeld inlaadt of een wachtwoord vraagt. R-A-U-R: Analyse- en reassembleer-programma voor recource-files. RCS-files kunnen hiermee worden onderzocht en in Assembler-source-code worden omgezet, om te worden gebruikt in eigen programma's. OC: Object-Cache voor Hänisch-Modula. Dit programma buffert voor de object-files de uitvoer. Hierdoor wordt de compilering en het linken bij Hänisch-Modula drastisch versneld.

B 63/64 SOZOBON C

C-compiler met overtuigende mogelijkheden. Dit systeem bestaat uit een compiler, linker, assembler, optimiser en diverse tools. Verder is er een veelvoud van bibliotheken aanwezig, die het werken onder C sterk vereenvoudigen. Zo zijn er b.v. stringfuncties, waarvan verwende Basic-programeurs alleen maar dromen kunnen. Verder staan er libraries in de volgende bereiken ter beschikking; file handling, grafiek, errors, zoeken/sorteren, float, geheugengebruik, BIOS, XBIOS en GEMDOS. Ook alle VDI- en AES-commando's staan ter beschikking, zodat ook GEM kan worden geprogrammeerd. Voor geïnteresseerden staat de complete source-code van het compiler-systeem, als ook de libraries ter beschikking. (1 Mb)

B 65

LIBS.LPR: Omvangrijke bibliotheekverzameling voor het LPR Modula systeem (B 60 en B 61). Naast string-functies vindt u hier ook I/O-commando's, mathlib, longmath en conversie-routines. STRING.lib: Speciale string-bibliotheek voor LPR-Modula. Copiëren, vullen, zoeken, invoegen, lengte, enz. MATHLIB: Uitgebreide rekenkundige bibliotheek voor Pascal. MATHEMATIEK: Logaritmen, RAD<->GRAD, trigonometrie, hyperbolen, omkeerfuncties, binominaalcoëfficiënt, complexe getallen, oplossing kwadratische vergelijkingen, polynoom-vergelijkingen, Gauss-kurven, Newton, matrijs-rekenen, differentialen, integralen, oplossing van differentiaalvergelijkingen, enz. CURVENDISCUSSIE: Tekenen van coördinaatsystemen, assenstelsels en bijbehorende funties, complete curven (nul-punten, max., min., keerpunten, sprongen en geformatteerde uitvoer van de resultaten). SONSTIGE: Getallen in strings, geformatteerde uitvoer van vectoren en matrijzen, soundcommando's, VT52, Line A, en nog veel meer.

B 66

LIBRARIES voor SOZOBON C; floating point, AES en VDI.

B 67

18 GfA-Basic-lessen voor de beginnende GfA-Basic-programmeur. Uitwerkingen van 143 GfA-Basic-commando's/functies met toelichting. Verder o.a. bestanden over animatie in het algemeen, kubus-animatie, animatie roterende letters, boekhouden, files omzetten naar data en omgekeerd, lezen van aangesloten drives en schrijfbeveiliging, schrijven van coördinaten van cirkels/ellipsen, accessoires, rekenmachine met telstrook en Degas-pictures omzetten naar coördinaten.

B 68 ICON

Een programmeertaal afgeleid van SNOBOL4. Versie 8 zal op deze disk staan. Het programma draait alleen onder TOS. GEM wordt (nog) niet ondersteund. Voor degenen die de cursus ICON in dit blad willen volgen is dit een onmisbare disk.

B 69 TURBO_ASS

Dit is een professioneel ogende PD-assembler met zeer veel mogelijkheden. Bij de invoer wordt direct een syntax-controle uitgevoerd (zoals bij de bekende Basic's). Dichtklappen van gedeeltes van programma's kan ook. De snelheid is zeer hoog. Het pakket bevat complete bibliotheken voor XBIOS, BIOS, GEMDOS, VDI en AES. BUGABOO: Dit is een machinecode-debugger op source-code niveau!! De uitvoering ziet er bijzonder goed uit. Er wordt gebruik gemaakt van eigen toetsenbord- en beeldschermroutines, zodat de debugger blijft werken bij zware crashes.

B 70

MODULA-bibliotheken:

  • - Modula LPR, long reals, conversies en I/O;
     
  • - MOGLI versie 1.0 voor TDI Modula. Dit is een GEM-bibliotheek die overdraagbaar is naar andere implementaties.
     
  • - Cardinal bibliotheek voor extreem grote getallen, met voorbeelden voor TDI Modula.
     
  • - CFG printerdriver voor Modula-2. Biedt de mogelijkheid om Word Plus-printerdrivers te gebruiken in eigen programma's.
     

B 71

CLIPBOARD: Via de 'Clipboard' standaard kunnen de datafiles van GEM-applicaties in een universeel dataformaat worden uitgewisseld. Deze dataformats zijn ontwikkeld door Digital Research. Op de diskette vindt u de informatie over deze standaards alsook programmavoorbeelden die dit alles verduidelijken.

SCRAPLIB: Programmeerbibliotheek met clipboard-routines in C.

ERROR: CLI-on-line-error-help. Hulpprogramma voor clipboard.

SHOWRSC: Programma dat RSC-files uitprint op een 24-naalds printer.

TUNIX: Gereedschap voor programmeurs m.b.t een efficiënt harddisk gebruik.

B 72 Shells

ARC-SHELL: Shell voor het comprimeerprogramma ARC, Inclusief ARC.TTP. C-SHELL: Voor Prospero C-compiler. P-SHELL: Voor Prospero Pascal-compiler. F-SHELL: Voor Pro-Fortran 77-compiler. GFA-SHELL: Voor GFA-BASIC interpreter/compiler. THINX: Universele, vrij configureerbare shell met eigen macrotaal.

B 73

LASER.LIB: Meerdere bibliotheken voor Laser-C. Bevat een groot aantal nuttige functies, die kunnen worden gebruikt ter ondersteuning van de originele bibliotheken. Met o.a.: functies voor string verwerking, adresseringgebieden vergelijken en copiëren, stuurfuncties voor beeldschermuitvoer. terminal-routines, grafiek, functies voor het bewerken en maken van menu's, popup-menu's opbouwen en uitvoeren, bewerkingsfuncties voor datastructuren, stack-datastructuur opbouwen en manipuleren, programma oproep-argumenten testen en variabelen toewijzen, uitvoeren van systeem-commando's.

NEW MENU MANAGER: Routine-verzameling voor het programmeren van een alternatieve menu-aansturing. B.v bij het verlaten van een drop-down-menu hoeft er geen muisklik te volgen, de menu's sluiten automatisch. Met complete source in C.

CMPLX-16: Programma-verzameling voor de dubbel-preciese complexe aansturing van Intrinsic-functies in Fortran. Verder vindt u hier veel extra aanvullende functies voor Fortran 77.

B 74 t/m B 78 TeX

Een compleet public-domain TeX-systeem, waarmee u de ST in een professionele zetmachine kunt veranderen. TeX is verdeeld over (tot nu toe) tien diskettes met daarop het systeem, fonts, printerdrivers, fonteditor, shells, grafische drivers, laserfonts, 8/9 naalds fonts, macro's (ook voor muziek en chemische formules), conversies, utilities.

B 74 / B 75: TeX-basispakket

Het hoofdprogramma PLAIN en LaTeX (handige macro's voor gecompliceerde weergaven), Duitse en Engelse afbreekroutines, printerdriver voor de NEC P6 (180 dpi), handige shell en een beeldschermdriver die een dokument op het scherm zet.

B 76 / B 77: TeX-MetaFont

MetaFont is voor het genereren en omrekenen van TeX-fonts. Hierbij kunnen fonts naar de verschillende uitvoerapparaten en in verschillende grootten en stijlen worden bepaald.

B 78: TeX-aanvulling 1

Printerdriver voor de NEC P6 (360 dpi). Via de shell oproepbaar.

B 79: TeX-aanvulling 2

Scherm- en printerdrivers voor TeX. Monochrome-monitor, kleuren-monitor, NEC P6 (180*180)(ook voor de Epson LQ), NEC P6 (360*360), HP Laserjet (300*300) Epson FX (80*72), Epson FX (240*216), Epson RX (120*144), Epson MX (60*72) en natuurlijk alle compatibele printers. Enkele drivers zijn in staat grafiek (plaatjes) uit tekenprogramma's te printen. Verder vindt u hier nog macro's voor tabellen en lijnen. Met uitgebreide dokumentatie over het plaatsen van plaatjes. GEM-UTIL: Voor het manipuleren van GEM-image- en meta-files voor TeX. Randen kunnen worden afgesneden en plaatjes donkerder gemaakt.

B 80: TeX-aanvulling 3:

LASERFONTS: Fonts voor HP-Laserjet en compatibele laserprinters. Voor het gebruik van deze fonts heeft u MetaFont nodig (B 76 / B 77).

B 81: TeX-aanvulling 4

8/9 NAALD-FONTS: Bij de 8/9 naald-printerdrivers op disk B79 horen natuurlijk ook de bijpassende TeX-fonts. Die vindt u op deze diskette.

B 82: TeX-aanvulling 5

MACROS en FONTS: MUSIK-TeX: Macro's voor notendruk. PUNK: Font voor TeX. CHEMIE-TeX: Definieer chemische formules voor TeX. Ideale hulp voor chemie-studenten. TESTFONT: Geeft alle karakters van een font op het scherm of op papier.

B 83: TeX-utilities

1ST_KONV: ASCII-teksten moeten eerst geconverteerd worden voordat 1st Word Plus er goed mee kan werken. Dit programma zorgt voor de conversie en houdt daarbij rekening met de diverse soorten spaties die 1st Word Plus kent. WPLUSTeX: Dit programma converteert teksten in 1st Word naar TeX. Op deze wijze kan een professionele afdrukkwaliteit worden bereikt. De indeling in pagina's en de voetnoten vormen geen probleem. WP_PACK: WP_Pack is een utility voor het behandelen van Word Plus-files. Het programma biedt diverse conversiemogelijkheden, waaronder WP-ASCII, WP2-WP3, WP-SIGNUM en WP-TeX. Dit is dezelfde diskette als A 246.

B 84 Modula

ZEN-TOOLBOX: deze disk bevat vele grafische functies, I/O modules en een zeer uitgebreide bibliotheek met mathematische functies die ook geschikt zijn voor complexe getallen. Dit pakket is gemaakt voor gebruikers van TDI Modula. Een handboek is bij de auteur te bestellen. (SS)

B 85 en 86 Modula

Op deze twee disks is het complete shareware Modula te vinden van Ana-Systems uit de USA. Deze uitvoering lijkt veel op het bekende TDI Modula. Op disk B 85 is onder andere de compiler te vinden en disk B 86 bevat de linker, de bibliotheken en een editor.

B 87 BC-Fortran77

Een volledig Fortran77-systeem, met editor, compiler, linker en bibliotheek.

B 88 Utilities

DHRYSTONE: Bekende referentie snelheidstest. CROSSREF: Geeft een geformateerde Cross-Referece-Listing van een GfA-basic programma. DISKV3.0: Disketten-utility voor het formatteren en copiëren. Doet tevens een virus-check en geeft informatie over diskettes en programma's. ENVIRON: Voor het declareren van enviroment-variabelen, waardoor programma's deze kunnen gebruiken. EXEC-OS: Geeft GEM een enviroment-variabele mee; een zoekpad onder PATH=...., waar een resource-file moet worden gezocht. HD-TEST: Zoekt defecte cluster/sectoren op de harddisk en markeert deze. PINHEAD: Versnelt het booten. POOLFIX3: Corrigeert een GEMDOS-fout in de MALLOC-functie in tos 1.4 en 1.6. RENBIN: GST-object-code-files veranderen om b.v. routines in de bibliotheek te vervangen. TOPSHELL: Willekeurige programma's in het pull-down-menu zetten, en deze starten door aan te klikken. Ideaal voor harddisk bezitters, die bepaalde programma's steeds gebruiken. TOS-TRACE-TOOL: Voor het tracen van een of meerdere systeemroutines. Dit kunnen routines zijn uit AES, VDI, BIOS, XBIOS, LINE-A en/of GEMDOS. Zeer praktisch voor programmeurs. TOSVERS: Geeft de versienummers van TOS, GEMDOS en AES. VDISK: Residente resetbestendige ramdisk als accessory. XREFBIN: Bibliotheken in GST-linker-format kunnen worden onderzocht.

B 89 Weller Tools voor GfA-Basic

Cross-Reference-Analyser voor globale en lokale variabelen, alsmede overgave-parameters, labels en procedures, vindt fouten en doet verbeteringsvoorstellen, uitvoer als regel- of procedure referentie. Outline-functie voor het analyseren van de programma-structuur.

B 90 Modula

Diverse bibliotheken voor Modula gebruikers. Voor LPR-Modula (zie disks B 60 en B 61) zijn er modules voor een beter geheugenbeheer, voor het makkelijk werken met teksten en voor het gebruik van zeer grote sets. Ook is er een voorbeeld aanwezig hoe men timers kan gebruiken. Voor gebruikers van TDI-Modula is er ook een module voor geheugenbeher. Voor mensen die hun programmateksten netjes op papier willen hebben is er een 'Pretty Printer'.

B 91 Modula

SGL-TOOLS. Veel utilities voor gebruikers van TDI Modula. O.a. de source van een complete GEM bibliotheek. Dit zal zeer welkom zijn.

B 92 Sozobon C

Met deze diskette wordt Sozobon echt gebruiksvriendelijk. De CDesk laat het compilatieproces zeer soepel verlopen. Tevens op deze disk een verbeterde en aangevulde versie 1.2 van Sozobon C, inclusief GEM- en AES bibliotheken en een debugger(!). De broncode met wijzigingen is aanwezig.

B 93 Sozobon C

Op deze diskette is de broncode van versie 1.2 (met bibliotheken) te vinden. Deze disk is onmisbaar als men zich wilt verdiepen in de werking van Sozobon C. Men kan zelf aangepaste versies maken.

B 94 J

Voor liefhebbers van vijfde generatie talen is er nu de taal 'J', die een dialect is van het bekende APL. In J kan men gewone letters gebruiken. Een handleiding en tutorial zijn op de disk aanwezig. Aan de hand van de APL cursus in dit blad kan men de taal zeer snel leren.

B 95 Modula

Een aantal handige modules en voorbeelden voor bezitters van SPC-Modula.

BIGSCREEN: een groot (virtueel) beeldscherm kan gebruikt worden (indien men over een recente versie van TOS beschikt).

PARALLEL: een voorbeeld van parallelle processen in SPC-Modula. BIGSET: gebruik sets van meer dan 32 leden. UPN: een leerzaam voorbeeld van het programmeren van een zakrekenmachine in SPC-Modula. INLINE: het opnemen van assembler codes in de tekst van een module. De assembler op disk B 21 is hiervoor te gebruiken. STRIGS: een bibliotheek vol met functies om handig met tekstregels te manipuleren. XREF: maakt een cross-reference listing van een SPC-Modula programma. VT52: een module om handig gebruik te maken van het VT52 scherm.

B 96 Modula

Bibliotheek voor matrixbewerkingen en vectorberekeningen (in dubbele precisie) van P.J. Dickers. Onder andere zijn beschikbaar: inverteren, determinant berekening en vermenigvuldigen.

B 97 Modula

Voor SPC-Modula gebruikers zijn op deze disk te vinden: ACCESSORY: gelinkte stand-alone programma's (.prg's) kunnen worden omgezet tot een accessoire (tenminste als er bij het schrijven van die programma's rekening mee is gehouden!).

ANYWIND: Tekst en grafische afbeeldingen tegelijk in eenzelfde venster gebruiken.

COMPARE: Vergelijk de inhoud van files op een comfortabele manier.

LEX: Versie van de UNIX-Tools.

RANDOM: Random getallen maken.

SUPERVIS: Naar supervisor-mode en terug naar user-mode.

TIMER5ms: Voorbeeld van het gebruik van een timer om onder andere tijdmetingen te kunnen doen.

XTENDED: Nieuw hiërarchisch filesysteem (XHFS) en een nieuw 'System' module (XSystem).

BACKUP: Kan files uit folders op meerdere disketten copiëeren.

B 98 t/m B 105 TeX-systeem.

AtariTex is gebaseert op de eindversie TeX 3.1. Werkt op ST, TT en ondersteund grafische kaarten en uitbreidingen. Ondersteuning van zowel pixel-georienteerde tekeningen als vectorgrafiek (GEM-IMG-formaat en GEM-metafile en TeX-grafische commando's). Zoomfunctie voor pagina of detail overzicht. Het systeem bezit een handige shell en een ingebouwde editor. Het systeem heeft na het doorlopen van de installatieprocedure 10 Mb vrije ruimte nodig op de harddisk.

B 98 t/m B 101:

AtariTeX: TeX, LaTeX, printerdrivers voor alle 9-en 24-naalds printers, HP-Deskjet, Atari-laser en postscript uitvoer, die de belichting naar fotobelichters (2540 dpi) mogelijk maakt. Hiermee kan AtariTeX professioneel worden ingezet. Variabele RAM-disk.


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 7 januari 2000
Home Public Domain A Algemeen 801-900 B Programmeren 101-200