Home Public Domain B Programmeren 001-100 B Programmeren 201-300
 

B Programmeren 101-200

Alle disks tweezijdig (DD ) tenzij anders vermeld.


B 102, B 103 MetaFont

Programma voor het genereren van fonts voor alle uitvoer-apparaten onder een handige shell.

B 104, B 105

Fonts in hoge resolutie voor 9- en 24-naalds printers.

B 106 PD-Scheme

Experimentele programmeertaal, die net als Lisp uitermate geschikt is voor symbolische opgaven. Inclusief speciale editor en GFA-Basic source-code.

B 107 Assembler

ASM63 v2.1: Cross-Makro-Assembler voor de processortypes Hitachi 6301, Motorola 6800, 6801, 6802 en soortgelijke processoren alsook de hierop opgebouwde microcontroler van Hitachi en Motorola (b.v. HD 63701).

ASMSHELL: Assembler shell voor het gemakkelijk werken met ST en een processor-board. Werkt goed samen met Uniterm, Tempus en Juniorprommer.

B 108

BACK-EX: het wissen van veel files tegelijk die allen dezelfde extensie hebben. Handig voor harddisk gebruikers.

DATUM: zet tijd en datum bij het opstarten.

DRUCKER: het printen van labels voor: brieven,disks en videocassettes. Ook het drukken van formulieren voor de bank (cheques) en de giro. Duits.

FLOPPY: het veranderen van het nummer en de naam van een floppy disk.

SEEK: voor gebruikers van een commando interface (zoals Gulam of Mupfel) hebben er nu een extra commando bij voor het opzoeken van files.

SHOWHEX: accessoire om decimale en hexadecimale getallen en ASCI letters ibn elkaar om te rekenen. ook als .PRG bruikbaar.

MODVERS: manager programma om eventuele potentiele versie conflicten met sources uit de weg te gaan.

P-HARDC: maak een hardcopy van het beeldscherm. Uitvoer naar 9-naalds of 24 naalds printer, HP Deskjet of Atari Laserprinter is mogelijk. De afbeelding kan op disk gezet worden in diverse formaten (STAD, Degas, 32K enz.).

TRESOR: accessoire om een simpele paswoord beveiliging te maken.

B 109 Modula

Op deze disk staan bibliotheken voor het gebruik van AES, GEM en VDI voor gebruikers van het SPC-Modula pakket. Deze definities komen wat naamgeving en parameteroverdracht meer overeen met wat we uit de boeken gewend zijn, en wat ook in andere talen (bijv. C) gebruikelijk is. Tevens zijn wat foutjes verbeterd.

B 110/111 TeX

Op deze twee disk zijn een aantal fonts te vinden voor bezitters van het Atari TeX versie 2.0 pakket (zie disks B 98 t/m 105) die tevens in het bezit zijn van een laserprinter. Deze fonts zijn aangepast voor optimale weergave in 300 x 300 dpi.

B 112 GfA Basic cursus

GfA Basic cursus voor beginners. Deze verzameling teksten en programma's is afkomstig uit de USA en is dus in het Engels.

B 113 TeX-Draw

Voor TeX-gebruikers is op deze disk een krachtig tekenprogramma te vinden dat een beetje lijkt op GEM-DRAW. Er wordt vector-georiënteerd gewerkt en alle normale tekenfuncties die men kan verwachten zijn aanwezig. Ook Bezier-curven en ruimtelijke (geometrische) vormen zijn mogelijk. Objecten kunnen gegroepeerd worden en als geheel behandeld. De afbeeldingen kunnen in TeX worden geïmporteerd als LaTex, PicTeX of Metafont-file. Rastergrafiek (b.v. STAD) is te importeren en ook HPGL-files zijn bruikbaar.

B 114 en B 115 ZPCAD

Een Computer Aided Design tekenprogramma dat de mogelijkheid heeft om de uitvoer naar het TeX-zetsysteem door te geven. Aangezien men tot twintig lagen kan gebruiken is fraai constructietekenen mogelijk. Macro-commando's zijn mogelijk en als men een HPGL-plotter heeft kan men ook de constructies uitplotten. Uitvoer is mogelijk als GEM-Metafile (pixel georiënteerd), HPGL, AutoCAD-DXF of CS-file.

B 116 Comprimeren

Op deze disks bevindt zich software om data, programma's en complete folders te comprimeren of uit te pakken. LHARC: versie 1.1309. Ook de complete source in C is op deze disk te vinden. ARC: versie 6.02 is een veel gebruikt comprimeer-programma. ZOO: wordt veel gebruikt en kan erg goed samenpersen.

B 117 Comprimeren

UNZIP: nu is het mogelijk om gecomprimeerde ZIP-files, afkomstig van een MS-DOS computer uit te pakken.

ZOO: met de C-source.

B 118 TeX

Een klein TeX-systeem voor bezitters van een ST met 1 Mb geheugen, een dubbelzijdige diskdrive, een Epson-compatibele 9-naalds printer en een zwart/wit scherm. Deze disk behoort bij de TeX-cursus in dit blad.

B 119 TeX

Zet men Nederlandstalige teksten, dan zijn op deze disks de volgende handige zaken te vinden: A4: een lay-out (style) voor het papierformaat A4. BRIEF: een style voor een brief volgens de NEN-normen. NLHYPHEN: een tabel met afbreekpatronen voor het Nederlands. BABEL: de gereedschappen om in een tekst diverse talen afwisselend te gebruiken. SUPERTAB: een macro om tabellen over meerdere pagina's te laten lopen.

B 121

MIMAMA: een Extended Form-Do bibliotheek voor C-programmeurs. Nu kan men simpel dialogen, knoppen, text-strings enz. gebruiken die veel weg hebben van wat we op de Mac aantreffen. MODVERS: een versie-manager voor Modula-programmeurs. Voorkomt de melding 'version conflict'.

B 122 (SS) Modula

Een nieuwe versie van het module GEMX voor gebruikers van TDI Modula-2 tezamen met een aantal voorbeelden. Enige pluspunten: 1) programma's hiermee gemaakt werken op de TT. 2) trap 5, 6 en 7 blijven vrij. 3) geen verschil tussen programma's en accessoires. Verder op deze disk nog een aantal modules voor strings, printers enz.

B 123 Perl

Een implementatie van de programmeertaal Perl die vooral handig is als men tekstbestanden moet behandelen. Verder nog op deze disk: TRNCRD21: een programma (met C-source) om coordinaten binnen Nederland in andere stelsels om te zetten.(lengte- en breedtegraden, UTM coördinaten, Amersfoort stelsel of EIS matrix nummers.

B 124 MinT

De beta-test versie (0.92) van MinT (is not TOS). Deze software maakt een beperkte multi-tasking mogelijk. Men kan evenwel slechts 1 GEM-programma (en eventueel accessoires) draaien, maar wel gelijktijdig meerdere .TOS programma's.

B 125 (SS) Multi-tasking

MX2: een multi-tasking kernel die geschreven is in TDI-Modula en gebruik kan maken van de GULAM-shell. Via de MIDI-poort kunnen twee ST's die beide MX2 draaien een netwerk vormen.

B 126 Basic

STOS Tutor: een cursus programmeren voor gebruikers van STOS Basic. Het geheel is ook voor gevorderden een goede vraagbaak. Men heeft voor het gebruik van deze cursus wel STOS nodig.

B 127 en B 128 MiNT Utilities

MGR: een Unix-achtig windows systeem (desktop) dat aangepast aan de ST samenwerkt met het experimentele MinT (zie disk B 124). Multi-tasking programma's hebben nu een eigen venster ter beschikking waarin ze draaien. Programma's kunnen nu ook onderling informatie uitwisselen. Tevens zijn er op deze twee disks nog diverse utilities voor MinT aanwezig. Alles is uitgebreid gedocumenteerd.

B 129 C++ Tutor

Wil men leren programmeren in de taal C++, dan kan men met het materiaal op deze disk een begin maken. Als men al bedreven is in de taal C, dan is deze cursus snel te doorlopen, maar is men beginner dan is dit materiaal nogal pittig.

B 130 (SS) Communicatie

Doe-het-zelf. Op deze disks een aantal afbeeldingen (in kleur) en vele teksten die beschrijven hoe men zelf bijvoorbeeld een printerkabel kan maken; hoe men 4 joysticks aan de ST aansluit en vele andere projecten die de nijvere knutselaar tijden bezig zullen houden.

B 131

eXtended Form_Do lib: de uitgebreide en verbeterde dialoog-manager voor C-programmeurs. Met o.a. verplaatsbare dialoogboxen, nieuwe buttons (Mac-like), bediening via het toetsenbord, Undo funktie. Alle noodzakelijke kant en klare C-objectfiles staan op de disk. Diverse demo's zijn aanwezig. Getriebe I: het berekenen van tandwiel-overbrengingen (versnellingbakken e.d.) (z/w). Biegtraeger: berekening van buigspanning en vervorming van draagbalken uit verschillende materialen, in het bijzonder hout. (z/w)

B 132 t/m B 135 Simulatie

SPICE: versie 2G5 is geschikt gemaakt voor de ST. Nu kan men dus ook op de ST electronische schakelingen simuleren en laten doorrekenen. Afkomstig van de Berkeley University. Op disk B 132 staat SPICE zelf met enkele bibliotheken, demo's en een gedeelte van de documentatie. Op de disk B 133 staat versie 2GC voor bezitters van een TT of een ST met co-processor. Tevens op deze disk het tekenprogramma SpiceGraph. Met deze software kan men grafieken maken aan de hand van de uitvoergegevens van Spice die namelijk bestaan uit kolommen met getallen. Disk B 134 bevat nog meer documentatie en software om gecomprimeerde .ZIP files te maken en uit te pakken. De vierde disk (B 135) bevat een verzameling modellen van fabrikanten en een shell om het werken te vergemakkelijken.

B 136 TT-tools

Op deze disk een aantal utilities, CPX-modules en iconen voor TT-gebruikers. Tevens op deze disk een uitgebreide lijst waarin te vinden is welke software wel en niet op de TT werkt. Verder worden enige tips en trucs besproken.

B 137 Modula

Voor gebruikers van TDI Modula is er nu een uitgebreide bibliotheek met matrix- en vector-functies beschikbaar afkomstig van de Univ. van Amsterdam. Verder zijn er functies aanwezig voor het printen en grafisch afbeelden. Enkele wiskundige berekeningen zoals Simplex, BSpline en CSpline zijn aanwezig.

B 138 Modula

Op deze disk een aantal demo's van Kier Heeck die laten zien hoe men de functies van de matrix-bibliotheek kan gebruiken.

B 139 Modula

XGraph: een bibliotheek met functies en een paar voorbeelden om matrices grafisch weer te geven. De functies maken gebruik van het materiaal dat op de voorgaande twee disks te vinden is. Met uitgebreide handleiding.

B 140 (SS)

ALICE: een editor die speciaal gemaakt is voor programmeurs die de taal C gebruiken. Zeker voor gebruikers van Sozobon C is deze editor heel handig bruikbaar.

B 141 Utilities

ARROWFIX: versie 1.3 van dit programmaom de drie fouten van de 'WM-Arrowed' message onder GEM 3.2 (TOS 2.06 en 3.0x) te patchen. GEMRAM: verplaatst de code van GEM vanuit ROM naar RAM. Dit programma moet wel voor elke TOS-versie apart worden aangepast. HOWFAST: een programma dat precies meet hoe snel de I/O (floppy en harddisk) is tijdens normaal gebruik. MENU DELUXE: een verbeterde uitvoering van de menu-software 'Menux' die bij GfA Basic versie 3.x wordt meegeleverd.

REMOTE: een goedkope manier om de ST op afstand te besturen. SEEKUP: schakelt de step-time van de floppy terug voor TOS 2.06.

TOSCRC: berekent de 16-bit checksums voor TOS versies (hoger dan 2.0) die in Eprom worden geplaatst. Werkt voor de TT (512 Kb,32 bit) en ST (256 Kb, 16 bit). WINNI: een experimenteerprogramma om het gedrag van GEM bij 'events' na te lopen. SHBUF: vergroot de 4 Kb GEM buffer die gebruikt wordt voor de NewDesk.inf file tot 32 Kb.

B 142 Programmeren

ALLOCMEM: een accessoire die men kan gebruiken om te voorkomen dat een applicatie al het vrije geheugen claimt. LOGO: een reeds lang bestaande programmeertaal die zeer geschikt is om kinderen op een didactisch verantwoorde manier kennis te laten maken met het programmeren van computers. Voor deze taal zijn vele Nederlandstalige boeken en lesprogramma's te koop. Deze versie van LOGO is wel Engelstalig.

B 143 C cursus

De taal C is niet makkelijk om te leren en er is heel wat oefening nodig om je vlot te kunnen uitdrukken in deze taal. Op deze disk staat een uitgebreide Engelstalige cursus. Ook zijn er vele leerzame voorbeelden (C-sourceteksten) bij deze cursus.

B 144 TeX-Cursus

Dit is de tweede disk behorende bij de cursus TeX in dit blad. Op deze disk is een MetaFont versie te vinden om zelf letters mee te maken. Het eerste deel (met TeX) is te vinden op disk B 118.

B 145 t/m 149 GNU C++

Op deze vijf disks is een werkende versie te vinden van het GNU C++ pakket, geporteerd naar de ST. Men heeft 2 Mb aan geheugen in de ST nodig en 10 Mb op de harddisk. Op disk B 129 is een cursus C++ te vinden.

B 150 t/m 161 GNU C++

Alle sources van het GNU C++ pakket zijn op deze disks (12 stuks) aanwezig als gecomprimeerde .ZOO files.

B 162 Programmeren

Wega Light is een verzameling sources voor gebruikers voor gebruikers van Pure (Turbo)-C om GEM-conform te programmeren.

B 163 t/m 167 GNU EMACS

Op deze 5 disks staat de volledige versie van de GNU-editor en programmeer omgeving die veel in de UNIX omgeving wordt gebruikt. Koppeling aan allerlei programmeertalen,ingebouwde Lisp-interpreter, Online handboek, aanpasbaar aan de eigen wensen, enz.

B 168 Utilities

FARBZEIG kan gekleurde afbeeldingen(.NEO en .PI1) omzetten in een grijstintenbeeld. ICONEDIT: een icon-editor die op een handige wijze de mogelijkheid geeft om ikonen te maken en te veranderen. LSTtoDFN: Met behulp van DRI RSC 2.1 kan men LST files maken voor GfA Basic. Files kunnen worden omgezet tot DFN-files. MADRESS: een handig adressenboekje in de computer. De implementatie maakt gebruik van flying dials, scrapboard en toetsbediening. Met import- en export- mogelijkheden. PARSER:heeft men een computertaal gedefinieerd aan de hand van een BNF-beschrijving (Back-haus-Naur Form), dan helpt dit programma bij de constructie van een bottom-up parser.

RSC2ASM: heeft men een grafisch interface gemaakt (RSC), dan kan het in hetprogramma opnemen, zodat geen aparte RSC-file nodig is. De output is in assembler.

SCRSHOOT: om het beeldscherm als IMG of ICON naar disk te schrijven. TURNIMG:hiermee kan een IMG beeld 90 graden gekanteld worden.

B 169 PERL

Op deze disk is een implementatie te vinden van de programmeertaal PERL. Er zijn versies voor TOS en MiNT. Tevens op deze disk een handboek, enige bibliotheken en C-sources om een eigen implementatie te maken. Zie ook disk B 123.

B 170 Programmeren

WEGA Developer Kit is een fijne hulp als men in Pure C programmeert. Er zijn eigen functies (form_do, obj_edit, form_button enz.) aanwezig waarmee men flexibele interfaces kan maken. Werkt men in de 16-kleuren modus, dan zijn ook 3D- lookalike objecten mogelijk. Er is 2 Mb opslag op de harddisk nodig.

B 171 Utilities

OMI_TOOL: een programma om te helpen bij het programmeren in Omikron Basic. Bevat talrijke handige functies, lijsten om zaken na te zoeken enz. (z/w). WüLMAUS:een programmma (ook als acc. bruikbaar) dat teksten op het scherm kan zetten (FW+ en ASCII) en folders kan afzoeken naar een file .Ook kunnen meerdere teksten worden afgezocht naar zinsnedes. Twee teksten kunnen met elkaar vergeleken worden.

B 172 Diversen

FAWOF: het opzoeken van een file op de harddisk en vervolgens het opzoeken van zinsneden. PASTURE: een desktop met editor voor gebruikers van ST-Pascal Plus (CCD).

LATEX-ONL: een macro-pakket voor gebruikers van LaTex. Men moet wel beschikken over het 1ST-Guide Hypertext-achtige systeem. DESKTOP: een programma om bij het opstarten te switchen tussen verschillende desktop.inf of newdesk.inf files.

B 173 TeX

EDITEX: een editor die zeer geschik is om teksten voor LaTeX gebruikers in te typen. Import van First Word Plus documenten is mogelijk en export als ASCII-tekst. Kan als editor in de TeX-shell gebruikt worden. Bevat zeer veel fraai bruikbare functies. (z/w en Falcon)

B 174 TeX

ED-BIB: een database voor literatuur die de uitvoer in een BibTeX compatibele vorm kan afleveren. Op deze manier kunnen LaTeX gebruikers zeer simpel hun literatuur bestandaanvullen of wijzigen. (z/w en Falcon)

B 175 Resources

ORCS: Otto's Resource Construction Set stelt de gebruiker in staat om eigen resource files interactief samen te stellen. Het resultaat is bruikbaar om in sources van GfA-Basic, Pascal, C, Modula, Fortran en Assembler in te voegen. In deze PD-versie maar met beperkte handleiding en voorbeelden. Enige eigenschappen: resources max. 64 Kb lang, alle flags en states van objecten zijn in te stellen en een icon-editor is aanwezig. (shareware)

B 176 Multitasking

Op deze disk een aantal nagenoeg onontbeerlijke utilities om het werken met MultiTOS aangenaam te maken. Er is op de disk een uitleg aanwezig.

B 177 Utilities

Meer algemene utilities die ook goed bruikbaar zijn onder MultiTOS. ASSIGN: om de Assign.sys file (GDOS) op een makkelijke manier samen te stellen. CPXEN: een grote verzameling CPX-modules die vooral leuk zijn zoals MasterMind, Puzzle, Solitaire of handig zoals DiskFree, BootReg en MonoLupe. FFF3:Fast File Finder om op te zoeken waar een file verblijft. MTOS-ACC: een programma om het mogelijk te maken om andere programma's op te starten als accessoire. Vooral bruikbaar onder MultiTOS.

B 178 GEMView

Een shareware programma dat in staat is om vele soorten afbeeldingen (formats zoals IMG, PI3, GEM, IFF, RSC enz.) op het beeldscherm te plaatsen. Dit programma kan ook afbeeldingen in kleur omzetten en op een z/w scherm tonen. Men kan ook tekstfiles bekijken (ASCII, Wordplus). Installatie als 'viewer' is mogelijk onder MultiTOS.

B 179 TeX

MUSICTEX: Op deze disk zijn de aanvullingen, handleidingen en verbeteringen te vinden van het MusicTeX macro-pakket dat al eerder op disk B 82 te vinden was. Tevens op deze disk de MetaFont beschrijvingen van alle muziektekens. ST_M2TEX: een pakket van H.J.P. Kuyens om MIDI-files om te zetten totTeX tekstfiles die door het pakket MusicTeX uitgeprint kunnen worden. Het pakket is nog in ontwikkeling.

B 180 TeX

Op deze disk een groot aantal kant en klare fonts voor beeldscherm, printer enz. (.PK fonts) voor de MusicTeX software (disk B 179 TeX ).

B 181 Programmeren

VICI: een interpreter voor de complete 'Eiffel'taal, versie 2. Met diverse demo programma's. Men heeft wel een apart lesboek nodig. Deze taal is object gericht en lijkt veel op 'Simula'.

GfA_UTIL: diverse kleine routines voor GfABasic 3.x zoals flying dials, inlezen grafische afbeeldingen, shells enz.

B 182 TeX

TeXsis is een pakket dat als alternatief voor LaTeX gebruikt kan worden en dat (plain) TeX ongewijzigd laat.

B 183 AMC-GDOS

Versie 3.10 van dit alternatieve GDOS (Graphic Device Operating System) kompleet met handleiding, Assign.sys, en drivers voor de meest gebruikte printers. Deze versie werkt ook naar behoren op de TT.

B 184 Disk-utilities

CT_HARD: alle software die men nodig heeft om een OMTI-controller te gebruiken ter bediening van de harddisk.

CACHEV3: een cache-programma voor de diskdrive. Zo kan het lezen en schijven van disks een stuk sneller gebeuren.


DISKEDIT: voor het formatteren van floppydisks, het zoeken van strings, het veranderen van de boot-sector enz.


DISKTOOL: het zetten van de steprate van de floppydrive zowel onder oude als nieuwe TOS-versies en het formatteren van disks (o.a. MS-DOS compatibel). Ook als accessoire beschikbaar.

DESKMGR33: Desk Manager is een programma voor boot-selectie. Het geeft de gebruiker de kans om na een 'Reset' uit te kiezen hoe en met wat men wil opstarten (Auto-folder, accessoires, .inf files enz.)

HD_UTIL: een accessoire voor de harddisk. Geeft informatie over de drive, de partitie en kan zoeken naar files.

M_DISK: heeft vele mogelijkheden zoals het formatteren van OS/2 compatible floppydisks, het opmerken van boot-sector virussen en kan bovenal een RAM-disk aanmaken van variabele grootte die ook nog automatisch gevuld en gesaved kan worden. Diverse back-up mogelijkheden zijn ingebouwd.

TWINNER: algemene floppydisk-utility.


UNARJ: het uitpakken van ARJ-gecomprimeerde files.

B 185 MiNT/Minix

Op deze disk twee dingen die voor gebruikers van MultiTOS zeer gewenst zijn. Ten eerste een Minix filesysteem dat m.b.v. een aangepaste driver onder MultiTOS bruikbaar is. Men kan zowel floppydisks als partities op harddisks tot Minix-disks omwerken. Dan beschikt men over een zeer snel en efficiënt filesysteem.Ten tweede is op deze disk een driver te vinden voor een onder MultiTOS werkende RAM-disk die zichzelf kwa grootte automatisch aanpast aan de vereisten. Documentatie en source code (in C) zijn op deze disk aanwezig.

B 186 en B 187 DSP

Voor bezitters van het Atari DSP Development pakket staan op deze twee disk veel bruikbare sources, voorbeelden en kant en klare .LOD files die niet bij de software van Atari zitten.

B 188 Modula

Voor gebruikers van TDI Modula staat op deze disk een set bibliotheken om het gebruik van de floating point processor 68881 ingebouwd in ST's met een 6800 CPU mogelijk te maken. Momenteel is alleen nog maar enkele precisie floating point geïmplementeerd.

B 189 DSP

Digital Signal Filter Program doet wat de naam zegt: het filteren van audio-samples. Er is een ruime sortering van filters aanwezig zodat men bijgeluiden, pieptonen enz. kan verwijderen.


TOSDUMP: schrijft de inhoud van de TOS ROM's naar disk.

B 190 en 191 TeX

LaTeX-on-Line-Help: de LaTeX macro is niet de gemakkelijkste in het gebruik. Deze 1st Guide tekst (men heeft dus 1st Guide nodig) bespaart een heleboel nazoekwerk in documentatie en source-code. Deze versie is een sterk verbeterde en uitgebreide uitvoering van wat al eerder op PD disk B 172 is verschenen.

TeX-Tab: vergemakkelijkt het zetten van tabellen met TeX. Aan de hand van opgegeven specificaties wordt een bestaande ASCII-tekst voorzien van de juiste commando's op de juiste plaatsen.


B 192 Pascal

ObjectGEM: een bibliotheek voor Pure Pascal gebruikers om snel en eenvoudig een grafisch GEM-interface te ontwikkelen. De opzet is object-georiënteerd. De uitwerking lijkt veel op ObjectWindows van Borland Pascal 7.0, zodat overdracht van software naar een PC niet al te moeilijk hoeft te zijn.

B 193 Oberon

Een implementatie van de taal Oberon (opvolger van Modula). Compiler, linker, handleiding en utilities zijn op deze disk aanwezig. De mogelijkheid bestaat om alle TOS-functies (en GEM dus) aan te roepen.


B 194 Modula

De door K. Heeck bewerkte bibliotheken van TDI-Modula. Voor nadere uitleg: zie uitgave 48 (maart/april 1994) van dit tijdschrift.

B 195 en 196 Modula

Een werkende demo-versie van het Hänisch Modula-pakket. Men kan een goede indruk krijgen van de prestaties van deze ontwikkelingssoftware. Helaas kan de editor geen zelf ingetypte source-code teksten op disk opslaan.


B 197 ST-Unix

Een zeer grote verzameling utilities om onder MultiTOS te gebruiken. Zo maakt men het systeem enigszins Unix-achtig. Een versie van de Korn-shell met handleidingen en commando's is aanwezig tesamen met vele andere handige zaken.

B 198 Little SmallTalk

Een nieuwe implementatie van Little SmallTalk, een object geörienteerde computertaal. (Een oude implementatie staat op disk B 45). Op het grafische interface na is deze uitvoering geschikt voor de complete SmallTalk-80 taal. Wil men de beginselen van OOP (Object Oriented Programming) leren kennen en ermee oefenen, dan is deze software zeer geschikt.

B 199 Utilities

SYS_GEM: een bibliotheek met een high-level interface naar GEM dat bruikbaar is voor zowel Pure C als Pure Pascal (shareware).

SYS_INFO: geeft alle mogelijke informatie over het systeem (hardware en software) zoals: geheugen, CPU, XBRA, Cookies, harddisks enz. enz.


Reader II: een accessoire die de gebruiker in staat stelt om teksten te doorlopen terwijl hij in een programma bezig is.

B 200 TeX

LaTeX2: de laatste versie van dit makro-pakket dat een opvolger is van het bekende LaTex. Zie de bespreking (TeX-cursus) in uitgave 49 van dit blad.


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 7 januari 2000
Home Public Domain B Programmeren 001-100 B Programmeren 201-300