Home Atari-Nederland MailingList Inleiding en enthousiast worden
 

Creatief met POVRay

De lezer zal vast wel denken Wat moet ik met POVRay?, maar vergeet dan niet: POVRay is overal. Wat voor computer, merk, soort en type dan ook, POVRay is ervoor beschikbaar. Op onze ST's kunnen we zeker uit 3 verschillende implementaties kiezen. Voor deze leergang gebruiken we de disks uit de Public Domain bibliotheek van de Stichting ST, die trouwens ook, dat mag hier wel vermeld worden, als sponsor optreedt. Hulde voor die mensen!

Ooh jee! Bijna zou ik vergeten om beknopt te vertellen waar deze cursus over gaat en wat de bedoeling is. Ik begin daar gelijk aan.

POVRay is een afkorting van Persistance Of Vision Raytracer en met POVRay kan je creatief bezig zijn. Ik kan helemaal niet goed tekenen, dus zelf kerstkaarten enz. maken zat er nooit in. Maar nu maak ik een ruwe schets op papier, kruip achter mijn computer, ga zitten typen en muizen en ... whoeps ik krijg een true-color computer-gegenereerd plaatje voor ogen. Een stukje eigen gemaakte virtual reality zoals ze dat tegenwoordig met een mooi woord zeggen. Voor mensen die de prachtigste (virtuele dus) beelden kunnen fantaseren en die de technische begaafdheid en het talent niet hebben om dat voor andere mensen zichtbaar te maken, maar die wel graag met hun computer bezig zijn, opent POVRay de deuren voor langgefrusteerde creativiteitsuitbarstingen. (Tja, zondagsschilder kan natuurlijk iedereen zijn; daar is ook een schriftelijke cursus voor, maar daarvoor moet u een ander blad gaan lezen).

De afleveringen zoals die vanaf ST 68 zijn verschenenCopyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 1 september 1999
Home Atari-Nederland MailingList Inleiding en enthousiast worden