Home Public Domain A Algemeen 601-700 A Algemeen 801-900
 

A Algemeen 701-800


A 701

modules voor 'Before Dawn'. O.a. aanwezig zijn: Flying Drills, Elek, Mantas, Terra.

A 702

modules voor 'Before Dawn'. O.a. aanwezig zijn: Bit by Bit, Chameleon, Piepshow, Flummi, Revox. A 703: modules voor 'Before Dawn'. O.a. aanwezig zijn:Killing Fishes, Walkgirl, Snowman, Turbotron.

A 704 Utilities

Op deze disks een groot aantal onontbeerlijke utilities. JetFind: het opzoeken van files waarvan men nog maar vaag de naam meent te herinneren. In de Desktop komt een nieuwe keuze in het menu 'Find Files'. Grepit: zoek in files op disk naar het voorkomen van een bepaalde zinsnede. Kill: wist files op een zodanige manier dat ook de sectoren op disk worden geleegd. Echt fysiek wissen dus. BoxKite: een file-selector box die heel veel files tegelijk kan tonen en vele luxe opties heeft. Een goed alternatief voor de wat mager uitgevallen fileselector van Atari zelf. CPX-en: Cache voor het aan/uit schakelen van de cache van 680x0 CPU's (voor zover dat mogelijk is). de HD-CPX toont hoeveel ruimte er op de harddisks nog is. SysInfo: alle mogelijke informatie over het systeem. De cooockie-jar, de XBRA's, het geheugengebruik, de interrupts enz. ST-Guide: een 'hypertext' systeem voor de ST als accessoire. Heel handig voor b.v. 'online-help' enz. Zeig's mir: werkt samen met ST-Guide en toont de inhoud van files op het scherm. Ook plaatjes behoren tot de mogelijkheden. BEM: Bavaria Event Manager is alleen bruikbaar bij multi-tasking. Hiermee is het mogelijk om allerlei regelmatig terugkerende zaken te automatiseren. Voorbeelden: nieuw vel papier in de printer nodig, het telefoonmodem wordt opgebeld en er moet software op gang gebracht worden om een fax te ontvangen enz.

A 705

Training ST: diverse programma's om dingen te leren.Litbase: het samenstellen van literatuurverwijzingen onder LaTeX wordt met dit programma eenvoudiger dan met het normaal gebruikte BibTeX. Het biedt niet alle mogelijkheden, maar wie gebruikt die? Maus-Window: zodra de muispijl boven een venster komt wordt het onderliggende venster actief (top-window). Het werkt met de meeste TOS-versies maar kan moeilijkheden geven bij MultiTOS. Senf: set-the-environment. In de Auto-folder geplaatst zorgt dit programma voor het instellen van variabelen van de 'environment' die dan later aan de Desktop worden meegegeven. Roland: het uitdrukken van velletjes met tekst zoals de heldenbrieven, weersvoorspelling en toverspreuken voor het rollenspel 'Das Schwarze Auge'. Men moet GDOS hiervoor installeren.

A 706 Games (kleur)

Gaia: een met HASC gemaakt adventure game dat al eerder op disk A 682 is verschenen. Deze nieuwe versie is zo veel groter geworden dan de voorgaande versie dat er een nieuwe disk van gemaakt is die meer dan 800 Kb aan ingepakte data bevat. Ook nu moet men proberen de invasie van de planeet te stoppen en de vijanden te verslaan.

A 707 Astronomie

Voyager 3: dit uit Frankrijk afkomstige programma berekent b.v. de stand van de planeten em talrijke andere bewegingen van objecten aan de hemel. De horizon kan ingesteld worden (tijd, plaats e.d.). De installatie is in het Frans, het programma zelf kan zowel Engels, Duits als Frans praten.

A 708 Games (kleur)

Emperor: men moet gebied veroveren en dat strategisch doen, want anders zullen de tegenspelers (mensen, computer) winnen. Het lijkt veel op het bekende 'Command HQ' op de Mac of het 'Empire Deluxe' (PC, ST, Amiga). Men kan zelf met een editor eigen speelvelden (of slachtvelden) aanmaken.

A 709

Gewicht: maakt men zich druk over de eigen fysieke massa (het lichaamsgewicht) dan kan dit programma u helpen met het voorkomen van zwaarlijvigheid. Men kan in grafieken diverse zaken bijhouden. Ook bevat de software diverse informatie over eten en drinken, meer in het bijzonder de voedingswaarde (calorieën). Nährwert: het analyseren van de voedingswaarde. Men kan voedsel en samenstellingen daarvan (recepten) nazien op de aanwezigheid van talrijke bestanddelen (vitaminen, mineralen, calorieën enz.) Bootsel: het zoveelste programma om bij het opstarten de configuratie in te stellen.

A 710

GEO: een aardrijkskundig programma. In tegenstelling tot andere uitvoeringen wordt niet gewerkt met vaste kaarten en daarbij met vaste vragen, maar moet men zelf landkaarten samenstellen (in b.v. het DOODLE-format) of inscannen en vragen (met antwoorden) bedenken. Icon Editor Deluxe: het maken van ikonen in kleur of z/w. Het werkt in beperkte mate en is gedeeltelijk bruikbaar. Neptun: berekent eb en vloed overal ter wereld. Er is ook een animatie om het ontstaan van getijden en de daarmee gepaard gaande effecten te verduidelijken. (z/w) Stundenplan: een planning programma dat per uur de toekomst in de gaten houdt. Werkt ook onder MultiTOS en MagiC. (z/w)

A 711

Star Trek: een Hypertekst met zeer veel informatie over van alles en nog wat uit de bekende serie 'Star Trek'. Voor gebruik heeft men wel het hypertekst systeem ST-Guide nodig dat te vinden is op disk A 637)

A 712 Games (z/w)

Babylon: het bekende damspel in een Babylonische uitvoering met een ander spelbord en afwijkende regels. Lijkt een beetje op de Poolse variant. GCS: Game Construction Set helpt u om eigen spelletjes te maken. Het is wel beperkt tot varianten waarbij men over een vlak beweegt naar een uitgang toe. Man kan vele levels samenstellen. Met voorbeelden die men zelf in de editor kan bewerken naar eigen smaak en idee. Swapper: een bordspel waarbij gekleurde stenen worden verplaatst over velden. Het doel is zoveel mogelijk stenen van de tegenstander van het bord te verwijderen.

A 713

Solitair Deluxe: een grafisch mooi verzorgd spel waarbij knikkers over het speelveld rollen. Men moet een VGA-scherm hebben met 640 x 480 pixels in kleur, dus een Falcon of TT.

A 714 Games (kleur)

Only Valency is een spel waarbij men moleculen opbouwt (een beetje chemisch dus). Men vecht tegen de tijd en nare buitengebeurens zoals straling. Men moet snel reageren en een goed oog hebben voor combinaties. Het spel werkt op VGA-monitor (640 x 480 met 16 of 256 kleuren) en in ST-Lowres (320 x 200 en 16 kleuren). Het is bruikbaar op de Falcon maar ook op ST's die een Crazy Dots of Matrix grafische kaart hebben ingebouwd. Forscher und Entdecker: een Hypertext voor ST Guide (zie disk A 637) die portretten bevat van belangrijke onderzoekers en uitvinders. Politiker: een Hypertext over belangrijke heersers en politici.

A 715

Op deze disk nog meer hypertexten over de volgende onderwerpen:personen, tijdperken (ook geologisch) en gebeurtenissen uit de geschiedenis,musici en componisten (met portretten) in twee delen. (D)

A 716

Op deze disk een Hypertext over 'Zebravinken'. Bent u een vogelaar, dan zult u zeker met belangstelling de informatie tot u nemen. Benodigd is ST-Guide versie 2.50.

A 717 Games

Penguin: een spel dat veel lijkt op het bekende MineSweep maar dit keer niet met bommen maar met penguins. (z/w) Damrak: een spel waarbij men aan de beurs een fortuin probeert te verdienen door het slim aankopen en verkopen van aandelen. Men heeft een ruime keuze uit soorten aankopen en de goederenmarkten spelen ook mee. Gokken op aandelen kan net zo leuk zijn als gokken op paarden! Queboid: een actiespel (kleur) dat vage gelijkenis vertoont met 'Android'.

A 718 Games (kleur)

ORIGINAL: een getrouwe versie van de oermoeder van alle cave-games (CAVE).

A 719 Utilities

Op deze disk diverse programma's om dingen met de muis te doen. Een paar muizigheden die het vermelden waard zijn:ACC's: accessoires om de ingebouwde TOS-muisvormen te vervangen. MausMusik: gebruik de muis om in kombinatie met Midi-apparaten vele geluiden en melodieën te maken. Mice: vele muisjes rennen over het beeldscherm en eten alles op wat op het buroblad aanwezig is (grapje). Mouse28: Mouse-ka-mania is een accessoire (met sources in C op de disk) die vele muisvormen voor het beeldscherm kan naladen. Een uitgebreide bibliotheek met kant en klare vormen is aanwezig. MouseED: een editor om muisvormen voor het beeldscherm zelf te maken.

A 720 Diversen (z/w)

GEM-Solitaire: een versie van het bekende spel waarbij men moet proberen de stenen van de tegenstander van het bord te verwijderen. Op de disk is tevens een Hypertext aanwezig voor ST-Guide (zie disk A 637). Een Engelse versie is aanwezig. MenuInfo: voor het weergeven van info op de menu-regel of in vensters. Diverse mogelijke toepassingen. Zo is d.m.v. plaatshouders een variabele tekst mogelijk. Met ondersteuning voor XSSI, window-topping, online configuratie e.d. Calendar: een GEM-versie van Calender.ttp (behorend bij de Gemini Desktop disk A 671) voor het overzichtelijk plannen van termijnen. NewDesk INF: info over de samenstelling en betekeinis van wat er in de Newdesk.inf file staat (in Hypertext format voor ST-Guide op disk A 637). NIU: het evalueren, controleren en veranderen van Newdesk.inf files (vanaf TOS 2.0x). Tricky: een spel waarbij met dobbelstenen gewerkt wordt volgens de regels van het bekende Kniffel (PD disk A 531). Kan met twee spelers gespeeld worden.

A 721 Diversen

Assilern: een programma dat enigszins de ST met zijn 68000 CPU nadoet. Men kan stukjes assembler schrijven en deze gelijk uittesten. Zo leert men gemakkelijk de 68000 assemblertaal. BallerPW: Het klassieke DGDB (Das Grosse Deutsche Ballerspiel) in een speciale uitvoering met niveau's die geschikt zijn voor kinderen. Een editor voor speelvelden is aanwezig zodat men zelf geheel nieuwe levels kan maken. MidiLern: een programma om muzieknotenschrift te leren. Men heeft een MIDI-keyboard nodig. Roland E70: een accessoire die de niet direct aanspreekbare banken C en D van de Roland E70 kan aanspreken. Zo krijgt men 180 extra sounds ter beschikking. PW-Utilties: diverse handige utilities zoals: Datum: heeft men een ST zonder datum/tijdklok, dan kan dit programma helpen om files van de juiste datum en tijd te voorzien. My-Shell: een shell die zeer weinig geheugen vergt en die de gebruiker tijdens het opstarten de gelegenheid geeft om maar liefst 8 veelgebruikte programma's te starten zonder dat men via de vensters op de Desktop de programma's hoeft op te zoeken. Sparlist: het uitdrukken van ASCII-textfiles op zo weinig mogelijk papier. Split: en splitsen en en later samenvoegen van files die te groot zijn om op een floppydisk te passen. O'Clock: het zoveelste klokje voor op de Desktop maar dit keer voor exclusief gebruik onder MultiTOS. Schnipp: kan ook grote files in delen splitsen die wel op een floppydisk passen. Natuurlijk is het programma ook in staat om ze weer aaneen te plakken. Prüfer: kan de ST beschermen tegen ongewenst gebruik door anderen. Er wordt gebruik gemaakt van passwords.

A 722 Diversen

PUZZLE: een programma dat het mogelijk maakt om kruiswoordpuzzels en cryptogrammen te maken. Ook diverse varianten zijn mogelijk. Er zijn vele handige gereedschappen zoals (puzzle-)woordenboeken aanwezig. Er is een programma om de layout van de puzzle te maken en een ander programma om de woorden en beschrijvingen eraan te hangen. (z/w) FilmFile: een Nederlandstalige database voor het beheer van foto- en dia-opnamen. De opzet is goed aangepast aan de behoefte van de normale fotograaf. (z/w)

A 723

Aan ons voedsel worden talrijke stoffen toegevoegd door fabrikanten. Welke dat zijn kan men op de verpakking lezen. Maar wat is de betekenis van de E-nummers? Op deze disk is een Hypertekst te vinden die alle E-nummers bevat met uitgebreide beschrijvingen van hun doel, toepassingsmogelijkheden en hun bijwerkingen. Benodigd is ST-Guide op disk A 637. (D)

A 724 Communicatie

UPOINT Light is geschikt voor gebruikers van b.v. het Usenet dat gebruik maakt van UUCP points. Zowel E-mail als Netnews worden ondersteund. De software is bedoeld voor beginnende gebruikers die eenvoudig willen beginnen met het E-mail gebeuren. Verdere ontwikkelingen zijn aangekondigd: smtp, nntp en veel meer. (D)

A 725 Diversen

Mafia-The Game: speel de rol van een lid van de mafia en probeer in de organisatie omhoog te klimmen. Een leuk spel dat u uren zal bezighouden. AssDebug: de spullen om het leven van (bij voorkeur) de assembler programmeerder te vergemakkelijken. Het pijnlijke proces om te debuggen wordt aanmerkelijk verkort. Silence: wordt de harddisk niet gebruikt gedurende langere tijd, dan kan die beter worden afgezet. Bij Notebooks is dit zelf noodzakelijk om de batterij te sparen. Voor zover de drive zelf geschikt is en de juiste commando's begrijpt, kan men met dit programma e.e.a. zelf in de hand nemen. Swiss Lotto: speel het met meerdere mensen die allen flink wat geld inzetten. Net zoals bij de Toto kan men 6 uit 49 cijfers kiezen. Veel geluk! Lotto: als het voorgaande programma, maar hier kiest (voor de eerlijkheid) de computer een paar getallen uit. CalFont: het aantal Calamus fonts op een harddisk kan wel eens zo sterk oplopen dat men niet meer weet wat men heeft. Dit programma kan een overzicht geven. Het is ook inzetbaar als accessoire, zodat men vanuit Calamus makkelijk een gewenst font uitzoekt.

A 726 en 727 Games

McMinos: een Pacman kloon die zeer zorgvuldig is uitgevoerd en talrijke nieuwigheden bevat. De tweede disk bevat nog meer levels en als toegift een level-editor waarmee men zelf nieuwe levels kan maken. Ook kunnen bestaande levels veranderd worden. Deze disks zijn goed voor eindeloos spelplezier.

A 728 Games (kleur)

Machtkampf: een omzetting van het bekende bordspel RISK in een met de computer speelbare variant. Het spel is Duitstalig maar de taal van oorlog is universeel.

Spitzenreiter: een rollenspel waarbij men een voetbal elftal moet managen. Je wordt met alles geconfronteerd: zieke spelers, verdwenen geld, transfers enz.

A 729 Astronomie

Astro Guide is een hypertext voor ST Guide (zie disk A 637) met vele beelden, informatie en grafieken over de kosmos.

A 730 Games

DWBH: Don't worry, be happy! is een volledig GEM-conform geprogrammeerde versie van het zeer bekende 'mens erger je niet'. Maximaal 4 mensen kunnen tegelijk spelen. (kleur en z/w) Nanjing: een versie van een Chinees bordspel. Er zijn 72 verschillende stenen die zich o.a. in kleur en symbool van elkaar onderscheiden. Het speelveld is 12 x 8 velden groot. (kleur en z/w) Sokoban: voor dit bekende spel moet men geduld hebben. Er zijn 50 levels. Kan ook als accessoire ingezet worden. Het in gebruuik zijnde beeldscherm moet minimaal 640 x 400 pixels weergeven. Invers: een bordspel waarbij men moet proberen alle velden of zwart of wit te maken. Little15: ook een bekend spel. Quadra: een puzzle spel 'magisch kwadraat'. Men moet de erste 25 getallen zo plaatsen dat in een 5 x 5 ordening alle horizontale en verticale sommen uitkomen op 65.

A 731 Diversen

Disk cake: geeft met een 'pie-card' aan wat er vrij is op de harddisk, de floppy of het interne geheugen. Deze accessoire is vakkundig geprogrammeerd en kent het 'VA-protocol', zodat hij commando's in ontvangst kan nemen.

L-W: dit programma houdt zich bezig met water in lucht en zal bruikbaar zijn voor meteorologen, scholieren e.d. die de toestand van de omringende lucht waarnemen (rel. vochtigheid, dauwpunt e.d.).

Kredit: renteberekeningen aan kapitaal.

DOG15: een puzzle-spel waarbij men met velden schuift.

Stunde: hoeveel tijd heb je aan de baas geschonken? Houdt bij hoeveel overuren je maakt.

Freedom: een fileselector die een handige box op het scherm zet. In deze uitvoering geschikt voor MultiTOS, Magic!, MiNT, N.AES enz. Is compatibel met de veel aangeraden 'Selectric' fileselector box. Verder wordt het AV-protocol beheerst, de MTOS Drag&Drop en XAcc2. Export naar clipboard is mogelijk, zoekfuncties … la Unix, werkt goed samen met de alternatieve Gemini desktop en kan data uitwisselen met de file-copieerder Kobold. Beperkingen: kan geen files wissen en de edit-velden zijn niet veranderbaar.

DOGrun: handige manier om vast in gebruik zijnde applicaties te kiezen en te starten. Verder is bescherming m.b.v. password mogelijk.

A 732 Games

SPS: een verzameling bekende bordspelletjes zoals daar zijn: Backgammon, Domino, Life, Reversi, Mastermind. Men kan tegen de computer spelen. (z/w) BS Falcon: Boulder Smash Falcon is een variant van het gelijknamige spel. Per level moet men eerst alle diamanten verzamelen, voordat men naar een volgend level door kan gaan. Bewegen kan men m.b.v. de joystick in horizontale en vertikale richting. Heeft men een Falcon met een Screenblaster en een luxe kleurenmonitor, dan heeft men veel spelplezier. Een RGB-monitor of een TV gaat ook. Spaanse Dame: een bordspel voor twee spelers dat wel wat weg heeft van dammen. De spelregels zijn in elk geval niet het zelfde! Heidi: een shell voor mensen die met HASXC werken om eigen spelletjes te schrijven. HM: een modul om HASC-games voor de gek te houden. Men kan elk willekeurig niveau betreden, van alles verzamelen (wapens, voedsel e.d.) en wijzigingen in karakters aanbrengen. Zo kan men elk (HASC-)spel naar zijn hand zetten.

A 733 Games

Enemy War is een bordspel met stenen die kunnen schuiven en andere stenen van het bord verwijderen (slaan). Er zijn 12 x 12 velden en de spelregels zijn eenvoudig. Wie het eerste met zijn 'ruimteschip' de basis van de tegenstander bereikt heeft gewonnen.

A 734 Games

Nishiran: een look-alike van het bekende Dungeon Master. Grafisch is het zeer fraai uitgevoerd en het werkt op bijna elke Atari computer. Ook het geluid is beter dan gemiddeld. De bediening is eenvoudig en is snel aangeleerd. Evenwel: in plaats vam magie zoals in het originele spel, moet men hier gebruik maken van de iets wereldlijkere chemie.

A 735 Metaalbewerking

Metalloy: gaat men hoog-gelegeerde metalen maken dan moet men goed in de gaten houden wat mogelijk is met de mix van grondstoffen. Deze software help fouten te vermijden en is toegerust voor het verwerken van analyses van chroom-nikkel staalsoorten.

A 736 Utility

Disk-Index_PD is gemaakt voor het beheer van floppydisks harddisks, magneto-optische media, CD-ROM's enz. Zolang de data-drager maar een directory heeft kan die gebruikt worden. Met behulp van dit programma vindt u nog wel eens een file terug, want zeker met bakken vol disks en die grote harddisks van tegenwoordig, kan men veel tijd doorbrengen met bedenken: waar had ik die file gelaten?'. Voor soepel werk is 2 Mb intern geheugen nodig en het scherm moet minimaal 600 x 400 pixels kunnen weergeven.

A 737 Communicatie

Met VIDITEL van Michiel van Loon is het mogelijk om ook GiroTel te doen. Handleiding en bediening in het Nederlands. Simpel te bedienen via de functietoetsen.

A 738 Hyperteksten

Op deze disk een aantal behartenswaardige teksten die soms goede verheldering kunnen geven. Ten eerste is er Chips180 waarin alle in de ST gebruikte chips beschreven worden, diverse aspecten van TOS, fundamentele vaak gestelde vragen (Frequently Asked Questions FAQ's), tips en aanwijzingen bij het fouten zoeken. Gebruikers van NVDI kunnen met een hypertekst op deze disk ook wat meer informatie over de ins en outs van dit product verkrijgen. Atari Info Pages is een hypertext met een beschrijving van diverse software, adressen van programmeurs e.d. Gebruikers van de point software LED (het hanteren van de binnengekomen en te verzenden mail) vinden op deze disk ook een on-line handleiding. Het benodigde ST-Guide is te vinden op disk A 637.

A 739 Harddisks

Op deze disk staat een grote hypertext vol met informatie over harddisk. Heel handig als men een drive heeft met onbekende specificaties. Het benodigde ST-Guide is te vinden op disk A 637.

A 740 Talen

DOG-VOC: een woordenboek voor Duits/Engels en Engels/Duits als accessoire. De woordenschat kan men zelf verder uitbreiden, wat geen luxe is, want tot nu toe is de verzameling niet bijzonder groot.

Vokabeln: een set woorden (Frans-Engels-Duits) voor bezitters van de database 'Adimens'.

VokAn: voor Adimens-gebruikers een verzameling Engelse en Franse woorden voor beginners. Er zijn ook files aanwezig voor opname in andere software.

A 741 Tools

ATools is een set programma's die ongeveer dezelfde mogelijkheden heeft als het bekende PC-Tools. De meeste functies zijn dan ook bruikbaar voor het manipuleren van disks en hun inhoud zoals: veranderen van files (een kleine tekst-editor is aanwezig), het maken en veranderen van folders, het copiëren van files, het verplaatsen van files, het comprimeren van files en het weergeven van de indeling van een disk als een boomstructuur. Een disk/file monitor is ingebouwd. Het progrmma is afkomstig uit Franrijk dus ook de handleiding is in het Frans. DESA: een debugger voor de Falcon. Weinig van bekend.

A 742 DeskTop

EasyShell is een alternatief voor de gebruikelijke Atari Desktop. Het is geschreven in Omikron Basic zodat, ondanks het feit dat de EasyGEM bibliotheken gebruikt zijn, het toch niet te garanderen is dat het onder alle omstandigheden foutloos werkt. Er is ondersteuning voor het intelligent gebruik van ikonen en een commando-interface is beschikbaar voor muisloze actie. Werkt in kleur en z/w op de ST. De desktop is beschermd met een wachtwoord.

A 743

BS-Virus: nogal wat programma's die disks formatteren hebben moeite met het maken van een goede boot-sector. Er wordt gekeken of de boot-sector soms uitvoerbaar is en als dat het geval is (het is namelijk bijna nooit gewenst), wordt deze sector op de disk verbeterd. Zo voorkomt men gedeeltelijk aanvallen van virussen. Benodigd is een scherm met 640 x 400 pixels of meer. PRG-Alias: heeft men geen moderne TOS-versie, dan kan het zoeken naar een programma op de harddisk soms tijdrovend zijn. Bij de nieuwste TOSsen kan men nl. een programmafile als ikoon op de Desktop plaatsen. Ze men nu in een ordner op de harddisk bij elkaar een aantal pseudo-files die als alias fungeren voor de eigenlijke programmafiles, dan heeft men toch het moderne gemak beschikbaar. ATForm: het omzetten van z/w afbeeldingen in IMG-, PI3- of PC3- format naar ASCII-format. De figuur wordt van 640 x 400 pixels terug gebracht naar 80 x 25 'letters' die zoveel mogelijk de 'zwarting' in het origineel proberen te imiteren. Flames030 is voor Falconisten bruikbaar, want het werkt in de High-Color mode met 320 x 200 pixels (RGB, VGA). Het lijkt wel wat op het life-game met die uitzondering dat hier geen cellen groeien maar vlammen oplaaien. Jagpad: een unit voor Pure Pascal om de Jaguar pad (luxe jpoystick met vele mogelijkheden) aan te sluiten aan de Falcon en bruikbaar te maken voor zelf gemaakte software. HXFlex: hardcopy print-programma voor kleur- en z/w matrix printers (8-, 9- en 24-naalds, dus geen DeskJets!)). Werkt als accessoire of als PRG onder multi-tasking. Men kan het gehele beeldschewrm laten afdrukken maar ook een uitsnede ervan of alleen de inhoud van een venster. LJETset: het instellen van de HP Laserjet 4L. Alle instellingen die in het handboek vermeld staan zijn nu naar eigen voorkeur te veranderen (economy-mode, density, page-protect, Image-adapt) met deze accessoire. ANALYS: speciaal gemaakt voor organo-chemici die dingen aan het maken zijn (synthese). Ten eerste kan men berekeningen uitvoeren aan de somformule zowel de aandelen in procenten als in mol's. Vele namen van verbindingen zijn (op zijn Duits) bekend van samenstelling dankzij een ingebouwd overzicht. Ten tweede kunnen verstandige gissingen gemaakt worden voor de som-formule van bestaande elementair analysen. Ter vereenvoudiging wordt de rest altijd verondersteld te bestaan uit zuurstof, want die wordt niet geanalyseerd.

A 744 GAMES

Discover is enerzijds een denkspel en anderzijds een actiespel. Het heeft kwa opzet veel weg van het bekende 'Minesweeper' maar laat af en toe ook denken aan het overbekende 'OXYD'. Minimaal ST z/w vereist of een Falcon.

A 745

Civilisation Patcher versie 1.2. Men kan het spel 'Civilisation' aanpassen. Zo zijn het doel van het onderzoek vast te leggen, het regeringssysteem, de diplomatieke betrekkingen, de samenstelling van het leger enz. Coder: Met Coder kan men files versleutelen, zodat ze alleen nog maar gelezen worden met het juiste wachtwoord en dit programma. Op deze manier kan men gevoelige informatie beschermen tegen ongewenste pottekijkers. Niet alleen beschermt men zo de gegevens die men op disk heeft staan, maar ook tijdens digitaal transport naar elders kan de data beschermd blijven. Dit systeem is niet bestand tegen een professionele cryptografische aanval. Voor een echte nagenoeg onbreekbare codering heeft men PGP (op disk B 224) nodig. GDOSList: een utilitie voor het uitdrukken in de vorm van eenlijst van alle geïnstalleerde GDOS-fonts. De source-code (in C) is op de disk aanwezig. World Conquest is een spel waarbij men de wereld moet zien te beheersen. Dat doel bereikt men door alle tegenstanders en hun spullen te vernietigen. Dit spel kanmet twee ST's tegelijk gespeeld worden als die verbonden worden met een null-modem kabel. Minimaal 16 kleuren op het scherm zijn nodig. Turbo Blanker: beschermt het beeldscherm van de Falcon tegen inbranden. Is in staat om b.v. Eizo-monitoren in de spaarstand te zetten. Werkt in alle resoluties, zelfs als er extra hardware (grafische kaart b.v.) in gebruik is. Heeft ook geen last van muisversnellers en dergelijke.

A 746 Utility

Egale versie 2.5 German voor het intelligent vergelijken van files (en het vinden van verschillen) is op deze disk aanwezig. Een uitgebreide bespreking is te vinden in het ST blad uitgave 56. Een oudere versie van Egale is te vinden op disk B 214. Dat Egale op een nieuwe disk staat komt, doordat het complete pakket zo groot is geworden dat het niet meer op de oude disk past. De uitvoering op deze disk wordt geleverd met veel documentatie en files voor HyperText zodat on-line help mogelijk is.

A 747 PTT

In ST uitgave 57 is besproken het programma BundelPost voor het maken van adreslabels, bundellabels, bundeltabellen en bundellijsten die voldoen aan de eisen van de PTT inzake het goedkoop verzenden van gebundelde post. het programma staat op deze disk met bijbehorende sorteer-tabel van de postcodes.

A 748 Games (Falcon)

Towers II heeft veel weg van het bekende 'DOOM'. Men heeft een Falcon nodig men minimaal 2 Mb intern geheugen en 3,5 Mb vrije ruimte op de harddisk. Het is een boeiend Dungeon-spel. Bediening gebeurt met de muis en de grafische omgeving reageert zeer snel.

A 749 Diversen

Index: een database met de inhoudsopgave van het Duitse ST Computer tijdschrift. Met behulp van talrijke zoek-criteria kan men nagaan in welke uitgaven wat is gepubliceerd.

LXX-Make: een programma voor bijbelse teksten e.d. Met dit programma kan men aan de tekst van een Septuaginta-Bijbel sleutelen voor het 'Concordance' programma (PD disk A 636).

A 750

CD-Player maakt het mogelijk om muziek af te spelen vanaf een aangesloten CD-speler. Het is ook mogelijk om het geluid in digitale vorm op harddisk op te slaan in de formats WAVE, AVR, DVS AU en SND. Tevens houdt men een database bij van alle muziekgegevens op de CD's. Export van die data als ASCII-tekstfile voor verdere bewerking (b.v. import in een database) is mogelijk.

Bücher: een database voor boeken. Opgave van auteur, titel en nog een paar dingen kan gedaan worden. (ST z/w)

Noten: een beheerssysteem van schoolresultaten voor leraren. Het programma is Duitstalig en toegesplitst op de situatie van de scholen in Beieren.

RET-HI: zorgt dan men zonder bezwaar met Calamus 1.09N kan werken op een grootbeeldscherm (z/w).

NewDesk2: zorgt ervoor dat, afhankelijk van de instelling van de aangesloten monitor, de daarvoor geschikte desktop wordt gekozen.

HiGfA: een shell voor GfA-Basic. Zorgt er voor dat uitvoer van de compiler in een venster terecht komt.

VCG2PLT: converteert CVG-files naar HPGL format. Zo kan men ook oude (goedkope) versies van Calamus gebruiken om met goedkope plotters tekeningen of folie-uitsnedes te maken. Zelfs letters van design-fonts worden veelal goed gewijzigd voor deze toepassing. No-BAK: voorkomt het aanhouden van teveel BAK-files.

A 751

For Ball is een variant van Break-Out waarbij de bal kaatst tegen een object. PRG-WAR: een spel waarmee men pseudo-virussen met elkaar laat wedijveren. U28: een universele MIDI-dumper voor up- en download. MT32: een klein programmaatje voor de bediening van de MT32. Mengen:produceert fractals en krommen. Stereo4: een demo uit Frankrijk van een 4-kanaal stereo-tracker (Falcon). Wandball: tennis voor twee spelers. Een geavanceerde Ping-Pong.

A 752 Games (Falcon)

Mau Mau de luxe heeft 800 x 600 pixels in 256 kleuren nodig, dus een ScreenBlaster o.i.d. moet voorhanden zijn.

A 753

Click'n'run: een analogon van het 'ClickStar' op de Mac. In single-task modus is TOS 2.06 nodig. In een venster dat steeds aanwezig is kan men applicaties opstarten. Eigenlijk alleen zinvol bruikbaar onder MultiTOS of dergelijke. PRG-Alias: maakt het gebruik van alias-namen en (pseudo-)links mogelijk zonder MiNT. Mathe-Meister: een programma voor het berekenen van kosten, rente opbrengsten e.d. Die Uhr: de tijd in de menu-balk. M2D2: voor gebruikers van TDI-Modula is dit een shell die ook de M2Options vervangt en die afhankelijkheden van modules in de gaten houdt (een 'make' faciliteit). SetHPDJ: accessoire voor het instellen van HP-Deskjets. Sixteen: een speeltje waarbij men met stenen moet schuiven op een spelbord. Ikarus: een realtime grafische demo voor de TT met FPU. EasyDate: vraagt de datum-tijd op tijdens het booten. Termin-G: utility voor 'Termin' (op disk A 435).

A 754 Wiskunde

Dreieck: geeft men van een driehoek 3 parameters op, dan kan de rest van de eigenschappen worden uitgerekend. Die zijn: 3 hoeken, 3 zijden, drie halve hoeken, drie halve zijden, drie hoogtes, de binnencirkel en de buitencirkel.

A 755 Games (kleur)

MIDIWiz: zes spelers, desnoods gesimuleerd door de computer, spelen om de alleenheerschappij over een planeet. Men moet kastelen veroveren met ridders, soldaten, tovenaars, draken e.d. Via de MIDI-poort kan men zes ST's met elkaar verbinden om zo het spel te spelen.

A 756 Games (Falcon)

Spitzenreiter: een management game waarbij een voetbalclub naar de top van de divisie moet voeren.

A 757

Discovery Font-Editor: bedoeld voor fonts die gebruikt worden bij 'Discovery'.

DMA Sound: het instellen van de parameters voor digitaal geluid (STE/TT). Meer uitleg is te vinden in een artikel in het Duitse ST Computer tijdschrift 4/95.

Dragon's Painter: een simpel tekenprogramma voor Degas, Neochrome en IMG beelden (kleur).

STarFAX: maakt faxberichten aan voor een CLASS2/GROUP3 modem. Zowel ontvangen als verzenden is mogelijk. Eigenlijk is dit een module voor gebruik bij 'StarCall', maar ook op zichzelf (stand-alone) is dit programma bruikbaar. Er is software om eigen fax-drivers te beschrijven.

A 758 QED

QED is een editor die in veel opzichten gezien kan worden als een opvolger van het oude vertrouwde First Word Plus. Op deze disk is een Nederlandstalige versie aanwezig en wel versie 3.90. De handleidingen zijn in het Duits, maar aangezien alles volgen GEM-normen is geconstrueerd wijst de bediening zichzelf. Alle normale toeters en bellen zijn aanwezig, er kan met macro's gewerkt worden en speciaal voor programmeurs zijn er mogelijkheden om hun tools (compiler, linker e.d.) te bereiken. Dit programma is goed bruikbaar als men minimaal 1 Mb heeft, 640 x 400 pixels (al of niet in kleur) op het scherm kan hebben, TOS later dan 1.2 heeft en een ST, TT (ook grootbeeldscherm), STacy, ST-Book of Falcon heeft, al dan niet uitgerust met MiNT, MagiX, Minix FS, NVDI, GDOS enz.


A 759 Oasis

OASIS is een complete vervanging voor de off-line utilities van AtariNOS (KA9Q). We hebben hier een off-line reader (volledig muisgestuurd onder GEM) voor InterNet News Groups en E-mail. Men kan zo van het dure gebruik van online NOS voorkomen. Minimaal 1 Mb en een harddisk nodig en een scherm met minimaal 640 x 200 pixels. Voor deze complexe materie is het instellen van de vele parameters geen sinecure.

A 760 Games

Stello is een variant op het bekende bordspel 'Othello'. Deze implementatie loopt zowel in kleur als in z/w. Er is een speciale versie voor de TT en de Falcon (met 68030 CPU) op de disk aanwezig.

A 761 Games

Spanische Schlagdame: de 'Spaanse' variant van het damspel. Men moet zo snel mogelijk al zijn stenen kwijt zien te raken. Wie als eerste van het bord verdwijnt heeft gewonnen.

Boulder Smash ST/E: een versie van het bekende Boulder-Smash die werkt op zowel de ST(E) als de Falcon. Shareware.

Symmetry: een spel (onder GEM) dat de gebruiker de opdracht geeft om onvolkomenheden in symmetrische figuren te ontdekken. Er wordt gebruik gemaakt van NVDI 2.5 functies. Heeft men die niet ter beschikking, dan kan men dmv. een ENhancer (ook op deze disk) dat probleem omzeilen.

Rechenübung: het trainen van uw rekenvermogen. Werkt alleen op de ST in z/w.

A 762 Diversen

WIMM: een administratie programma om binnenkomende en uitgaande betalingen van de giro bij te houden. Verdeling in categorieën is mogelijk en gesorteerde lijsten kunnen worden uitgeprint, indien gewenst ook in grafische vorm. (ST, z/w) Stratefy: een kalender voor mensen die in ploegendiensten werken. Geschikt voor 2, 3 en 4 ploegendienst. Zo heeft men een overzicht (over een heel jaar) van vrije en bezette periodes. (ST, z/w)

Business-Tools: een handige programma voor het bepalen van inkoop- en verkoopprijzen, het berekenen van BTW, rente winst- en verlies schattingen, hypotheekkosten, kortlopend krediet enz. (Demo)

Atari Internet: een hypertext voor ST-Guide die informatie bevat over voor ons interessante WWW-pages, ftp-servers en NewsGroups. Ook informatie over het opzetten van een Internet-verbinding wordt gegeven.

JML-Snap: een snapshot programma om screendumps op disk te maken. Functioneert in alle resoluties op alle Atari-computers en kan zelfs met high-color en grafische kaarten overweg. Zelfs voor mensen die onder de MagicMac werken of die de Gemulator gebruiken is dit programma. Afbeeldingen kunnen in IMG-, IFF- of TIFF-format opgeborgen worden. Het kan als accessoire maar ook als prg gebruikt worden (dit laatste alleen onder MiNT). (shareware)

Stardate: de tijd op het scherm (klokje) voor Startrek liefhebbers.

GfA2C++: een conversie programma om GfA-Basic versie 3.5 sources om te zetten naar de C++ taal. Deze PD-versie kan maar 300 regels sourcecode verwerken, er is geen bibliotheek aanwezig maar wel een beknopte handleiding. (demo)

A 763 database

DJ-Star kan door mensen gebruikt worden die DJ moeten spelen. Een database met titels maakt het samenstellen van individuele mixen handiger. Maar wil men gewoon zijn LP- of CD-verzameling administreren dan is deze database ook geschikt. Een handleiding in de vorm van een hypertext is aanwezig op de disk.

A 764 Diversen

Morsetrainer: het oefenen in het verzenden van morse-code. Zelfs gevorderden kunnen wat aan dit programma hebben, want het is mogelijk om statistiek te bedrijven en zo onvolkomenheden en vertragingen in het morse-handschrift te analyseren. Het spreekt van zelf dat er een handleiding bij is die vertelt hoe een morse-sleutel is aan te sluiten aan de ST.

Roadrunner: een demo-versie van een auto-route planner voor het gebied Duitsland. Er is een wegenkaart van Duitsland beschikbaar met 7700 knooppunten. Er is geen grafische weergave van de route, dus het lijkt eeen beetje op de bekende treinplanner van onze NS kwa uitvoering van het gebruikersinterface.

A 765 Games (Falcon)

Space Taxi: men bestuurt een 'taxi' door een landschap waarin de zwaartekracht ontbreekt. Maar alles (ook u zelf) heeft massa, dus botsingen komen nog steeds even hard aan als normaal! U valt niet meer dood ter aarde maar blijft zweven: een onbelangrijk verschil.

A 766 Educatief

Schreibe richtig: een pedagogisch en leer-psychologisch verantwoord programma om kinderen van 8 tot 12 jaar te leren schrijven. Men wordt vertrouwd gemaakt met woordbeelden en zinsnedes. Ook leert men nieuwe woorden. Er is een test- en overhoor-mogelijkheid. Helaas is het geheel in het Duits.

10 bis 100: ook weer een verantwoord programma om te leren hoofdrekenen en met getallen om te gaan. (D)

A 767 Hypertext

DFÜ-Lex: een hypertext voor ST-Guide met meer dan 500 begrippen verklaard uit het gebied van de telecommunicatie. (D)

Katalog-maker: heeft men een aantal hypertexten in een folder op disk staan, dan kan men een alphabetische catalogus maken van al de texten. Configuratie kan gebeuren in de file stguide.inf en de katalogus kan bij het activeren van ST-Guide automatisch worden ingeladen. Men kan ook eenvoudige manipulaties doen op de trefwoorden in de index.

Preview: is bruikbaar als I/O filter in CAT. Geeft aan waar een uitgepakte outfile vandaan komt.

TV-Info: een hypertext met gegevens over ruim 200 globaal te ontvangen TV- en radiostations. Zo zijn er tabellen met de frequenties waarop ze via satellieten ontvangen kunnen worden.

WitzeGuide: Duitse humor in een hypertext.

A 768 Communicatie

Dialler: een soort adresboekje met speciale aandacht voor alles wat met de telefoon te maken heeft. Zo kan men het bestand b.v. uitdrukken in de vorm van een A5-format telefoonboekje. Men kan automatisch op bellen en bij een bezettoon van de andere kant het nummer later automatisch nog eens bellen. NVDI of SpeedoGDOS nodig. Ook de telefoonkosten worden bijgehouden en er is zelfs een verdeling in privé en zakelijk mogelijk.

Tel-Update: geschikt voor gebruikers van het Duitse MausNet. Men kan speciale log-in files maken voor het communicatieprogramma Rufus.

Termitenhügel is geschikt voor mensen die termijnen moeten plannen waarvoor bestaande software of teveel ruimte in het geheugen inneemt of die niet goed werken.

A 769 Games

Das gläserne Schwert is een met behulp van de game-editor HASC geschreven adventure game in de Duitse taal. Men moet op zoek gaan naar een glazen zwaard.

A 770 Games (Falcon)

Kwiks is een remake van het in de 8-bit wereld bekende game Quix. Men dient het speelvlak steeds in delen te splitsen. Afgesplitste stukken worden gevuld met een patroon. Als 3/4 gevuld is komt men op het volgende niveau aan.

A 771 Utilities

Calvino is een nieuwe universele font-selector die maar 6 Kb geheugen gebruikt. De software is tot op 8 levels re-entrant gemaakt (handig voor multitasking) en heeft een programmeer- interface. Het drag&drop protocol wordt ondersteund. xFSL: een programmmeerbaar interface om residente fontselectors zoals Calvino aan te spreken. Voorbeelden voor Pure C, Pure Pascal en GfA Basic worden gegeven. ICFS: geeft de iconify-mogelijkheid voor vensters op systemen die het niet ondersteunen (oude TOS versies b.v.). Programma's die onder Magic 3 of MagicMac de iconify aanbieden doen dit nu ook als men geen Magic gebruikt.

A 772 Games (Falcon)

Q-BLUE is een high-color game voor de Falcon. De beelden zijn met ray-tracing genaakt, dus fraai uitgevoerd. Het spel is simpel: met een terreinwagen moet men radioactieve containers verzamelen. Onderweg zijn er obstakels zoals kisten en dozen, moerassen enz. 'Redt de wereld!' is het motto.

A 773 Desktop

Mupfel Tools is een set aanvullingen voor de veel gebruikte desktop 'Gemini'. Een Nederlandse versie van deze desktop is te vinden op disk A 671. Zeker voor gebruikers van de console (Mupfel geheten) zullen de vele UNIX-achtige commando's een welkome aanvulling zijn. Voorbeelden: CAT, DATE, ENV, FIND, TOUCH, UNAME.

A 774 tekstediting

UDO is een programma dat de mogelijkheid geeft om documenten te voorzien van lay-out aanwijzingen. Vervolgens kan men dan diverse formats laten maken. Op die manier kan men van een UDO-document zonder extra werk een HTML, LaTex, RTF, HYP, Pure C Help of ASCII-tekst maken. Er kan automatisch genummerd worden voor hoofdstukken, voetnoten, bladzijden e.d.

A 775 Harddisks

Jaren geleden is het uitmuntende boek 'Scheibenkleister II' verschenen bij Maxon (ISBN 3-927065-00-5) dat alle ins- en outs behandeld van harddisks en floppy drives. Op een disk behorende bij dat boek was diverse software aanwezig zoals de harddisk driver CBHD van de auteur Claus Brod. Deze driver heeft diverse updates ondergaan om aangepast te blijven aan nieuwe technische ontwikkelingen. Vanaf versie 4.51, die ook SCSI-disks ondersteunt, is het 'freeware' geworden. Op deze disk is de driver met alle bijbehorende utilities geplaatst. Een aanrader voor mensen die een snelle driver willen hebben.


A 776 Utilities

SYNC_FIX: sommige Falcons blijken een foutje te hebben dat zich openbaart bij b.v. het gebruik van Apex Media software. Met VGA blikkert en trekt het beeld. Deze patch repareert de VBL-interrupt. Er is testsoftware om te zien of deze patch echt nodig is.

ENV: een CPX-module om de environment variabelen (die door applicaties gebruikt worden) te zetten en eventueel naar behoefte te veranderen.

IBMDF: kan een floppydisk IBM-compatibel maken. Met diverse opties.

ALPHA: een viewer (van Franse bodem) voor de Falcon. De volgende formats worden o.a. ondersteund: GIF, JPEG, FLI, MOD, MPG, TGA, NEO, DOO, MUR, IFF, IMG, BMP, MAC en AVR.

Rat-Trap houdt de muis op het scherm binnen de perken.

Safe Menu: voorkomt dat te pas en te onpas de menu's bovenaan het scherm per ongeluk omlaag klappen. Men kan zo meer Mac-alike werken; menu's klappen pas neer na een muisklik. Werkt ook op de TT. (z/w)

Iconify: men kan vensters die niet in gebruik zijn tijdelijk tot een ikoon op de Desktop reduceren.

Z_CONTROL is een vervanging voor het bekende X_Control van Atari. Deze implementatie heeft beduidend minder last van bugs en is een aan te raden aanschaf. Er zijn veel extra luxe mogelijkheden. Zo wordt het drag-and-drop protocol ondersteund, het AV-protocol en is iconify mogelijk. Kort en goed: meer luxe en meer betrouwbaarheid.

UUCODE: een muis (en dus GEM-) gestuurde encoder/decoder voor UUencoded-files. Dit format wordt veel gebruikt om binaire files als ASCII-tekst te verzenden.

A 777 Communicatie

Gator: een hypertext met veel informatie (uitleg) over al die netwerken die er zijn. Zeker voor beginners een handig vademecum. (D).


HTLM-browser: met dit programma kan men HTML-documenten bekijken. Het werkt alleen op documenten die op disk (dus off-line) staan. Voor on-line gebruik wordt disk B 242 aangeraden.


Quick-CIS: wil men surfen gaan via Compuserve, dan kan men dit programma gebruiken. Het is evenwel totaal niet grafisch!


A 778 Hyperteksten

CMOS-IC: een file die de meest gebruikte CMOS-chips beschrijft met de aansluitingen.

DD: een verzameling onzin, grappen, humor e.d. Leuk zijn vooral de domme vragen en de daarbij passende antwoorden.

Flirt: een zeer uitgebreide tekst met als onderwerp: normen, gewoontes, tradities, taboes en rituelen van het menselijk paargedrag.

GDOS-FAQ: geregeld terugkomende vragen (Frequently Asked Questions) over GDOS. Met informatie over Speedo, NVDI e.d. erin verwerkt.

GrafForm: een beknopte beschijving van de vele picture-formats die in de wereld gebruikt worden. Labyrinth: een tekst-adventure waarbij ST-Guide gebruikt wordt als spelgenerator. Nagaan hoe dit gedaan is, kan zeer informatief zijn.

Briefe: een aantal voorbeeldbrieven voor de meest uiteenlopende zaken. Helaas zijn bovenstaande files allemaal in het Duits geschreven en in het laatste geval ook toegesneden op de Duitse situatie.

A 779 Diversen

Arkus: een demo-versie van deze utility om makkelijk om te gaan met GDOS-fonts. Het is speciaal ontwikkeld voor NVDI 3.0 en kan ook onder SpeedoGDOS worden ingezet. Zo komt men van zowel bitmap- als vectorfonts te weten wat hun namen zijn, hoe de letters er uit zien. Ook is het printen van overzichten van fonts mogelijk. Het programma is erder in de rubriek 'Avond/turen met Fonts' besproken.

AutoKen: een hypertext met gegevens over autonummers. De volgende landen zijn vermeld: Duitsland, Oostenrijk, Italië, Zwitserland en Frankrijk.

Cryptar: een programma om files te versleutenen. Er wordt gebruik gemaakt van files die 'gemengd' worden. Erg veilig is de gebruikte methode niet, maar het vereist wel veel moeite om data te ontsleutelen als men niet weet hoe het is gedaan. MegaFi: moet men grote files tussen computers uitwisselen en men heeft als medium alleen maar gewone floppydisks, dan is opsplitsen (en later aaneen plakken) van files een noodzaak. Dit programma doet het en er is zelfs een .EXE aanwezig voor MS-DOS computers.

Startrek: een hypertext met gegevens over deze populaire SF-serie. Het bestaat uit een overzicht van alle uitgegeven boeken met een korte inhoudsbeschijving. (D)


STVO: de Duitse verkeersregels. Ook zijn alle soorten verkeersborden met hun betekenis in deze file opgenomen.

A 780 Utilities

Cogito: een eenvoudige shell om veel gebruikte comprimeersoftware zoals ZOO, ZIP, LZH, ARC enz. wat makkelijker aan het werk te zetten, want het zijn van nature lastige TTP-programma's.


MC-BOOT: wil men geen geld uitgeven aan een luxe boot-programma zoals X-Boot om op simpele wijze de computer bij het opstarten te configureren, dan kan men MC-boot aanschaffen want dat is een goed alternatief met een vergelijkbaar makkelijke bediening.

A 781 Diversen

Sha'uri: analyseert het komplete systeem en schrijft de verkregen informatie in een file naar disk. Zo komt men van alles te weten: AES, VDI, RAM, Cookies, ACC's, CPX-en enz.

Xtermine: een viruskiller. Helaas is de handleiding in het Frans geschreven.


Arbeit: een tekst voor That's Write 4 die beschrijft (in het Duits) wat men zoal kan doen om werk te vinden.

A 782 en 783 7UP

7UP is een veel geroemde editor met uitgebreide mogelijkheden, o.a. landen-specifieke toetsenborden. Een eerdere versie is op disk A 652 te vinden, maar nu zijn er zoveel extra toeters en bellen bijgekomen dat het ternauwernood op twee disks past! Er zijn mogelijkheden om getallen in de tekst te gebruiken en ermee te rekenen. Dit is zeer handig bij het maken van nota's en facturen.


A 784 Games

Cross: een game dat veel lijkt op het Mario's Picross spel. Er zijn 16 x 16 velden waarin men 'gaten' dan wel 'kruizen' moet zetten. Getallen in de linker bovenhoek geven aanwijzingen over wat mogelijk gunstige handelingen zijn. Dit spel is gemaakt voor de Falcon in High-color mode.

Mau-Mau: een spel met speelkaarten. Deze variant werkt in gewoon z/w op de ST.


Woggle: een spel dat gemaakt is aan de hand van het bekende 'Boggle' dat vaak op de TV te zien is. Men gooit met dobbelstenen die beletterd zijn. Helaas zijn de bijbehorende woordenlijsten in het Duits maar die kan men zelf opnieuw editen. (Shareware)

A 785

Everest is een gemakkelijk te bedienen editor die gewoon met ASCII-teksten werkt maar wel de functionaliteit van het overbekende First Word Plus weet te bieden. Het werkt goed onder alle bekende TOS-versies en ook onder MagiC!(Mac). Printen kan via GDOS gebeuren, lange filenamen worden ondersteund (vooral van belang voor MagicMac gebruikers) net zoals de meest moderne toeters en bellen: SE-protocol, Fying Dials en Iconify. De editor is tevens bruikbaar voor programmeurs die deze editor kunnen inzetten om compiler-meldingen te evalueren.


GEM-Desk: een alternatieve Desktop die het starten van applicaties heel makkelijk maakt, doordat deze als iconen worden gerepresenteerd. Dat vermijdt een hoop gezoek op de harddisk. Deze truc is in de TOS 2.06 Desktop standaard. Het mogelijk om programma's in groepen onder te verdelen.

JOSY: een bewerking van de JAS-assembler die o.a. door Sozobon C wordt gebruikt. De output van dit programma is in DR-objectfile format. Ook zijn de floating-point instructies voor de 68030 nu bruikbaar. Verder kunnen de paden voor import en export langer zijn dan 80 letters. De source-code voor Lattice C is op de disk aanwezig.

A 786 Diversen

BOOTCONF: in de Falcon zit een stukje Non-Volatile RAM (NVRAM) dat zijn inhoud gaaf houdt als de stroom wordt uitgeschakeld. Er zitten allerlei instellingen in zoals: land (voor het toetsenbord) en video-resolutie bij het opstarten. Met dit programma kan men die instellingen wijzigen.

NVRAM: het veranderen van het NVRAM in TT en Falcon. Met speciale voorzieningen om de Falcon te laten ontwaken als die per ongeluk in comatose toestand is geraakt door het fout instellen van zaken in het NVRAM.

DIGITAL: het doorrekenen van logische schakelingen die men zelf samenstelt. Voorbeelden zijn op de disk aanwezig. Franstalig.

GDOS-FAQ: geregeld terugkomende vragen (Frequently Asked Questions) over GDOS. Een tekst vol met gedegen informatie waarmee men uit de voeten kan. Engelstalig.

RUFUS-Font: een bewerking van de GDOS-fonts die bij het communicatieprogramma RUFUS worden meegeleverd. Soms kan men met de originele fonts wel eens last hebben bij gebruik van rare talen.

GHOST: speciaal gemaakt voor het omgaan met Aladin, Spectre en Mac-MFM geformatteerde floppydisks (zowel MFS- als HFS-filesystemen). Dit programma maakt uitwisseling van bestanden tussen de diverse formats mogelijk. Ook zijn disks in elk van de drie formats te maken. Franstalig met Engelse handleiding.

JAPWORD: een zeer simpel in GfA Basic geschreven editor die kanji-tekens kan plaatsen. Er is helaas geen printmogelijkheid ingebouwd. Er zijn ook Hiragana en Katakana fonts aanwezig.


T-CON: het omleiden van de uitvoer van TOS-programma's naar een venster, zodat men geen problemen heeft bij multitasking.

TestBild: genereert testbeelden voor het instellen van de monitor. Werkt ook op de Falcon in kleur.

ZIPQuick: met ZIP24QWK kan men versie 2.4 van ZIP.prg patchen, zodat de lange wachttijd na het opstarten (ruim 5 seconden) verdwijnt.

A 787 Games

Kubis '96: een variant van het bekende 'Tetris' spel geschreven door Julian Reschke.

Solitaire: een implementatie van dit bekende kaartspel.

WinColTris: een spel waarbij met tussen de variant van Tetris en van 'Columns' kan schakelen. Loopt ook onder MagiC!

A 788/789/790 Hypertext

Chips 'n Chips: een hypertext met gegevens over alle chips die in de Atari computers (ST-serie) aangetroffen kunnen worden. Er is ook informatie aanwezig over de ATW en de Jaguar.

Tevens op deze set disks een versie van ST-Guide om de teksten te bekijken (als prg of acc).

A 791 Database

Adreti-DVS is een database die alle gegevens in het geheugen binnenhaalt. De capaciteit is dus beperkt tot de hoeveelheid RAM. De software is vooral geschikt voor adressen en wat daarmee samenhangt (zoals serie-brieven). Een oudere simpele versie is te vinden op disk A 399. (Shareware)

Perry Rhodan database bevat informatie over alle verschenen Science Fiction boeken van deze bekende held. Er is een editor, diverse zoekfuncties en uitdrukmogelijkheden. Zelfs statistisch speurwerk is mogelijk.

A 792 Games (kleur)

Omnikus: een variant op 'Kniffel'. TRON: een spel naar de gelijknamige film. Duik, eventueel met een medespeler, de digitale ingewanden in van een computer en probeer aldaar te overleven. Snelle reacties en ook wat taktisch inzicht zijn hierbij behulpzaam.

A 793 Games (kleur)

Autorennen: een race spel waarbij max. 8 computers via de MIDI- poorten met elkaar verbonden kunnen worden, zodat men tegen levende coureurs moet racen. Men kan ook solo rijden maar dan zijn de tegenstanders na een tijdje voorspelbaar in hun gedrag.

A 794 Games

Harte: een variant op het kaartspel 'Patience'. Er loopt een klok mee, zodat er tijdsdruk is om tot een sluitend resultaat te komen.

KaWeeR: een editor voor kruiswoordpuzzels. Men kan zo deze puzzels handig maken, bewerken, bewaren en exporteren voor uitdruk of verdere grafische verandering. Er is een bibliotheek met woorden om het werken wat te vergemakkelijken, maar helaas bevat die lijst alleen Duitse woorden. (z/w)

Würfeln: dobbelen met 1 tot 5 spelers.

Kalawaum II: een rollenspel dat lijkt op 'Ultima'. Men gaat op avontuur en onderweg komt men vele gevaren tegen. Maar eer en roem liggen in het verschiet! Dit spel is eerder verschenen op disk A 403 maar deze versie werkt in kleur en heeft best fraaie grafische afbeeldingen.

A 795 Utilities

Deskicon: een RSC-file met iconen voor gebruik met TOS 4.04 en MultiTOS. In de file zitten spullen voor twee kleurpaletten: z/w en kleur. Daarom heeft men de oude files, verdeeld over twee versies, niet meer nodig. Dus deze Deskicon.rsc vervangt zowel Deskicn.rcs als de oude Deskicon.rsc.

Dsound: dit programma maakt een file aan die veel weg heeft van een LST-file zoals we die van GfA-Basic kennen. Voer de noten A tot G in en een file wordt gemaakt.

HPDJT: HP-DeskJet Tools bevat ook een aantal drivers voor de 500 serie.

HyperCache: voor bezitters van een Hypercache die een TOS-versie groter dan 1.2 hebben en die geen hardwarematige blitter hebben ingebouwd, kunnen de niet in gebruik zijnde entry in het menu van de Desktop gaan misbruiken om de Hypercache te schakelen. Men heeft wel de nieuwe versie van Hypercache nodig, want de oude schakelde via de soundchip.

PWS: vergrendel de computer met behulp van een wachtwoord.

Starinfo: een utility voor gebruikers van het fax-programma StarCall. Geplaatst in de Auto-folder houdt bij wat er aan faxen binnen is gekomen en als module van StarCall kan het externe programma's activeren met doorgifte van parameters.

StarSave: het automatisch saven van data-files op de floppydisk. Aangemeld als module voor StarCall dan kan het nog meer dingen zoals zoekpaden veranderen, alertboxen onderdrukken en uitvoer naar een GEM-venster omleiden.

STstart: helpt bij het starten van sub-programma's, zodat men niet nodeloos geheugen kwijt is.

TDset: geplaatst in de AUTO-folder vraagt het de gebruiker tijdens een koude start om de juiste datum/tijd in te geven. Heel handig als men geen real-time klok met battery-backup in de computer heeft zitten.

Image-Print: het printen van IMG's via GDOS. Kan tevens functioneren als snapshot programma om screendumps te maken. Werkt in kleur en z/w bij diverse resoluties en is zowel als prg als acc inzetbaar.

Formicula: het formatteren van floppydisks (DD en HD) op vele manieren. Werkt in een venster en is dus inzetbaar onder multitasking systemen. Alert: zit men zich te ergeren aan programma's die niet de mogelijkheid hebben om muisklikken te vervangen door toetsenbord acties, dan is dit mogelijk een oplossing. Het operating systeem wordt zo veranderd dat menukeuzes, buttons e.d. een keyboard shortcut krijgen.

B&W: zet het in de AUTO-folder en het draait in z/w mode het wit en zwart om.

A 796 Diversen

HP660C: driver voor HP Deskjet printers (500 en 600 serie) die met een kleurenupgrade zijn uitgerust.

RAMDISK: voor gebruikers van b.v. MagiC of een ander multi-tasking operatingsysteem is hier uiteindelijk een bruikbare RAM-disk die zich installeert volgens het XFS-systeem (eXtended File System) zoals dat voor MiNT geïmplementeerd is. Bevat vele luxe mogelijkheden zoals aanpasbare grootte en format.

Turbo Veille: een beeldscherm beschermer en versneller voor de Falcon. Een belangrijke eigenschap is: de video wordt echt helemaal afgezet, zodat de CPU sneller datatransport van/naar het geheugen verricht. De snelheidswinst kan (bij high-color) oplopen tot 40 procent. Helaas is de handleiding Franstalig.

HPChrome: een printprogramma voor de HP-Deskjet 500C kleurenprinter of welke ander HP-printer zoals DeskJet Plus of 500 die is uitgerust met een Colour Kit. Als invoer dient men te beschikken over DEGAS 16-color plaatjes (gewoon of gecomprimeerd) of afbeeldingen in NEO-format. Voor de goede werking dient men te beschikken over een kleurenscherm.

A 797 Communicatie

STarcall is een pakket dat het mogelijk maakt om op de ST uitgerust men een geschikt modem, faxen te ontvangen en te verzenden. Tevens kan men een eigen BBS-systeem aanleggen en is er een terminal-programma om digitaal met de buitenwereld in kontakt te treden. Op deze disk staat een Engelse versie. (shareware)

A 798 Hypertexts

Gesunde Ernährung: met behulp van ST-Guide kan men lezen wat gezonde voeding is (in het Duits). Zo kan men van alles te weten komen over ons dagelijks brood en de testresultaten van oecologisch voedsel in ogenschouw nemen. Ook is er een zweverige tekst over ziekte en mensbeeld.

Magisch Reisen: David Luczyn reisde door vele landen op zoek naar plekken met iets 'magisch'. Zijn verslag is in het Duits.

Oleum herbarium: welke geneeskrachtige platen zijn er en waar zijn ze goed voor? Deze vragen en methoden voor de bereiding worden besproken.

A 799 Hypertext

Stonehenge: een verhandeling over de geschiedenis, de druïden e.d. in hypertext vorm.

Phönix: Een tekst van Mary Summer Rain (USA 1987) vol met wijsheden en visionaire beelden.

Spirit Song: van dezelfde schrijfster een verhandeling over hoe men medicijnvrouw wordt.

Eine indische Dichtung: teksten van Hermann Hesse.

Leben: deze hypertext bevat twee boeken: 'Was ist Anthroposophie?' van Otto Fränkl-Lundborg en 'Zur Psychoanalyse der Naturwissenschaft' van Jesef Rattner.

Unfug des Lebens (und des Sterbens): een met licentie van Fischer Taschenbuchverlag gemaakte uitgave uit 1977 als hypertext.

Weltenwanderer: drie uittreksels uit een boek van Mary Summer Rain (1988) over de weg naar de heilige kracht.

Die lebenskunst des Tao: dit boekje is bedoeld als inleiding tot het praktisch toepassen van de levensfilosofie volgens de Chinese Tao.

A 800 Hypertext

Magische Erweckung: hoe past men de leerstellingen van de Chakra's (India) toe op het eigen lichaam. Magie: van alles en nog wat met als verbindend thema: magie. Geheim Gesellschaften: een hypertext over verborgen genoodschappen heden ten dage. Papalagi: de toespraak van opperhoofd Tuvali aan de leden van zijn stam die leven op het Zuidzee eiland Tiavea. Der Runen-Brief-Lehrgang: een interessante handleiding over het runen-schrift van de oude Germanen.


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 7 januari 2000
Home Public Domain A Algemeen 601-700 A Algemeen 801-900